Paranoid-nettihitin suosio kirvoitti Mikko Alatalolta kirjallisen kysymyksen – "Taiteilijat eivät saa riittävää hyvitystä teoksistaan"

Mikko Alatalo laati alkuviikon somesuosion innoittamana eduskunnalle kirjallisen kysymyksen. Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Alkuviikosta tanakan Paranoid-version sosiaaliseen mediaan jakanut kansanedustaja Mikko Alatalo (kesk.) vaatii kirjallisessa kysymyksessään, että hallitus tarkistaisi kantaansa sen puolesta, että "YouTube ja muut somejätit" maksaisivat taiteilijoille nykyistä suurempia korvauksia.

– Tällä hetkellä suuret kansainväliset mediayhtiöt saavat ylisuurta ansaitsematonta hyötyä toisten tekemästä sisällöstä, erityisesti musiikista ja musiikkivideoista, Alatalo sanoo.

– Taiteilijat eli sisällöntuottajat eivät kuitenkaan saa riittävää hyvitystä teoksistaan, vaikka niiden avulla houkutellaan mainostajat, musiikin kuuntelijat ja videoiden katsojat some-palveluihin.

Alatalon mielestä Suomen hallituksen on annettava selvä viesti, että EU voi lähteä oikaisemaan ns. value gapia eli arvokuilua, jossa suuret some- ja mediajätit saavat hyötyä sisällöntuottajien tekemästä työstä ilman, että nämä saavat riittäviä korvauksia.

– Suomen hallituksen kanta arvokuiluun on turhan varovainen. Suomi suhtautuu lähes kielteisesti pieniin korvausvaatimuksiin näille satojen miljardien liikevaihdon firmoille, Alatalo arvostelee.

Asian käsittely on EU:ssa yhä kesken, lausuntokierroksella.

– Taiteilijat ja muun sisällöntuottajat haluavat reilua kohtelua luovan alan ihmisille. Nyt suurimmat hyödynsaajat aineettomassa tuotannossa ovat jakelijat, esimerkiksi YouTube, Alatalo muistuttaa.

Vallalla on hänen mukaansa väärä käsitys, että taiteilijat rikastuvat tuntuvasti jokaisesta näyttö- tai soittokerrasta. Todellisuudessa YouTube maksaa minimaalisia korvauksia verrattuna esimerkiksi Spotifyhin, jotka nekään eivät ole merkittäviä.

– ”Safe Harbour”-suojalausekkeessa oleva porsaanreikä antaa somejättien hyväksikäyttää kuluttajien palveluun tuomaa sisältöä täysin kaupallisessa tarkoituksessa. Tämä merkitsee satojen miljoonien eurojen tulovirtaa pois Euroopasta, tulonmenetyksiä eurooppalaisille taiteilijoille, mediataloille ja kulttuuriyrityksille, Alatalon kirjallisessa kysymyksessä todetaan.

Suojalauseke asettaa myös Spotifyn kaltaiset eurooppalaiset sisältöpalvelut kohtuuttomaan kilpailutilanteeseen.

– Jos maksat sisällöstä, miten voit kilpailla sellaisen kanssa, joka tarjoaa samaa musiikkia ilmaiseksi, Alatalo kysyy.

– Nykytila on digitaalisten markkinoiden markkinahäiriö. Se estää eurooppalaisten sisältöpalvelujen kehitystä.

Ohessa Mikko Alatalon versio Black Sabbathin Paranoidista, jota on striimattu jutun kirjoitushetkellä 47 500 kertaa. Kyseisestä versiosta ei kerry tekijänoikeustuottoja tekijöille (Ozzy Osbourne ja Tony Iommi) eikä sen paremmin esittäjille.