Teatteriarvio: Kauhu valtasi Komediateatterin

Teatteriarvio Maailmalla suurta suosiota saavuttaneet kauhunäytelmät ovat saapuneet Tampereelle. Komediateatterin Ghost Stories tarjoaa sopivan annoksen kauhutarinoita.

Harri Kailanto on yksi Komediateatterin kauhutarinoiden henkilöistä. Tampereen Komediateatteri

Katariina Fleming

Komediateatterin toimitusjohtaja Teemu Ojala otti suuren haasteen ohjauksessaan Ghost Stories – Kauhutarinoita

Elokuvissa kauhua on nähty aina, teatterin lavalla sen esittäminen on paljon vaikeampaa. Ojala onnistuu kuitenkin tuomaan sopivasti annosteltuja kauhukokemuksia – hätkähdyttäviä. mutta ei niin hurjia että kotimatkalla pelottaisi.

Jeremy Dyson ja Andy Nyman kirjoittivat ja ohjasivat Ghost Stories- näytelmän vuonna 2010 Liverpool Playhouse and Lyric Theatre- näyttämöllä Hammersmithissä. Sieltä se matkasi Duke of Yorks teatteriin ja Lontoon West Endin Arts Theatre-lavalle, jossa sitä esitettiin vuoteen 2005 asti suurella menestyksellä. Kaksikko on tänä vuonna tehnyt aiheesta myös elokuvan, joka on saanut suurta suosiota maailmalla.

Näytelmän päähenkilönä on professori Goodman, joka pitää luentoja yliluonnollisista tapahtumista. Katsojillekin esitetään kysymyksiä kuten ”kuka uskoo aaveisiin” ja ”kenellä on ollut yliluonnollisia kokemuksia”. Käsiä nousee siellä täällä. Professori, joka itse suhtautuu aiheeseen skeptisesti, näyttää yleisölle esimerkkejä. Hän on haastatellut henkilöitä, jotka ovat kertoneet hänelle kokemuksistaan. Ensimmäinen on varastomies, jota Tampereelle muuttanut Jarmo Perälä näyttelee luontevasti. Teatteriopiston jatkolinjalla opiskelevan Aleksi Huhtasen Simon kohtaa kauhun hetkiä autossa, Harri Kailannon esittämän Miken elämä järkkyy vaimon synnytyksessä. Kalle Kause on Callahanina lähes näkymätön, mutta vaikuttava. Näyttelijät eläytyvät kauhutarinoiden esittämiseen vahvasti.

Näytelmän professori Marko Keskitalo on itsekin tutkinut monien tamperelaistalojen yliluonnollisia tapahtumia, joten hänellä on asiantuntemusta alalta. Alun luento tuntuu hieman liian pitkältä, mutta kun tarinoissa päästään alkuun, katsomosta kuuluu kirkaisuja. Oskari Löytösen lavastus muuntaa pienen lavan näppärästi luentosalista lasiovien kautta erilaisiksi tiloiksi: varastoksi, kodiksi, maantieksi, jolla ajaa aito Citikka. Janne Auvisen valo- ääni- ja kuvasuunnittelu luo valoja, varjoja ja huudahduksia shokeeraavasti ja sopivan pelottavasti.

Elina Vätön pukusuunnittelu osuu jälleen nappiin. Hänellä on taito löytää hahmoista oleellinen ja tukea sitä puvuilla. Johanna Vänttisen maskeeraus- ja kampaussuunnittelu tukee samaa linjaa.

Ghost Stories – Kauhutarinoita

Käsikirjoittajat Jeremy Dyson ja Andy Nyman

Näytelmän suomennos: Timo Mikkola

Ohjaus: Teemu Ojala

Lavastus: Oskari Löytönen

Pukusuunnittelu: Elina Vättö

Valo- ääni- ja kuvasuunnittelu: Janne Auvinen

Maskeeraus ja kampaussuunnittelu: Johanna Vänttinen

Rooleissa: Marko Keskitalo, Jarmo Perälä, Harri Kailanto, Aleksi Huhtanen, Kalle Kause

Ääninäyttelijät: Jevgeni Haukka, Sanna Majanlahti, Leena Rousti, Rauli Jokelin, Reetta Lamppu, Maisa Ojala, Anna Lemetyinen, Juha Koivunen

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut