Leffa-arvio: Lähiönuorten tuska ja onni

ELOKUVA Selma Vilhunen kuvaa myötätunnolla ja puhuttelevasti aikamme todellisuutta.

Rakastuneen nuoren miehen Lennin (Jere Ristseppä) elämä itähelsinkiläisessä lähiössä saa täyskäännöksen, kun uusi tyttöystävä Kiira (Rosa Honkonen) tulee raskaaksi. (c) Tuffi Films / Uwa Iduozee

toimitus

Selma Vilhusen ohjaus Hölmö nuori sydän on kovin ajankohtaista ja puhuttelevaa elokuvaa, joka tuo eteemme Itä-Helsingin nuorten arjen ja draaman kaikessa koskettavuudessaan. Elokuva on realistinen näkökulma kuvaamiensa henkilöiden elämään.

Elokuvassa Kiira (Rosa Honkonen) ja Lenni (Jere Ristseppä) ovat 15-vuotiaita lähiönuoria, joiden suhde joutuu koetukselle, kun Kiira huomaa olevansa raskaana. Pari päättää pitää lapsen, ja tästä alkaa kohtalollisiakin sävyjä sisältävä elämisen kaari, jonka keskellä nuoret joutuvat tekemään itsenäisiä päätöksiä omasta tulevaisuudestaan. Taustalla ovat osittain rikkinäiset ja vaikeat kotiolot.

Nuorten läsnäolo ja todellisuuden avautuminen heidän kauttaan ja heidän ehdoillaan muodostaa keskeisen osan Vilhusen elokuvan sanomaa. Samalla todenmakuinen nuorisokuvaus pureutuu aikamme rasismin taustoihin, kun Lenni menee mukaan kamppailulajeja harrastavan ryhmän toimintaan.

Siellä hän tutustuu henkilöihin kuten Ville Haapasalon tulkitsemaan Janneen, joka sympaattisen alun jälkeen osoittautuu äärioikeiston äänitorveksi. Myöhemmin Lenni ajautuu mukaan maahanmuuttajia vastaan kohdistettuun ilkivaltaan samalla kun Kiiran synnytys lähestyy.

Rosa Honkosen ja Jere Ristsepän roolityön inhimillisyys ja tulkinnallisuus on vahvasti läsnäolevaa, ja Vilhunen saa paljon irti näyttelijöistään. Heidän kahdenkeskeiset kohtaukset kuuluvat elokuvan parhaisiin hetkiin ja tuovat vivahteikkuutta kokonaisilmaisuun.

Rasismia ja maahanmuuttajia käsittelevä sivuteema on paitsi ajankohtainen myös tulevaisuuden kannalta tärkeä. Tässäkin onnistutaan hyvin ja tehdään monia olennaisia huomioita.

Kirsikka Saaren taitavasti punoma käsikirjoitus on kaiken takana ja virittyy Vilhusen ohjauksen myötä nykyajan henkiseksi ilmapuntariksi, jossa eri elementtejä yhdistellään tiviisti. Elokuvassa Suomi näyttäytyy monikulttuurisena maana, jossa on oltava tilaa ja ymmärrystä erilaisille näkökulmille.

Hölmö nuori sydän vetää yhtäläisyyksiä lähiönuorten kamppailulle ja eriarvoistumisen kuilulle, ei moralisoi, vaan rohkaisee kuvattaviaan oikealle tielle. Tapio SuomisenTäältä tullaan, elämä (1980) ja Jarmo LampelanSairaan kaunis maailma (1997) ovat nuorisokuvauksina Vilhusen teoksen edeltäjiä maamme elokuvakulttuurissa.

Elokuva sisältää runsasta käsivarakuvausta, joka tuo ilmaisuun oman sävytyksensä ja lisää elokuvan dokumentaarista arvoa. Myös paljon hyödynnetysssä lähikuvailmaisussa on ajatuksellista rikkautta, joka mahdollistaa kokonaisuuden vaikuttavuuden.

Jarmo Valkola