Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suunnitelma: Vanha Helsingin raitiovaunu kahvilaksi keskelle Keskustoria – Tulossa jo ensi kesänä

SUUNNITELMA Kahvila olisi Keskustorilla väliaikaisesti ensi kesästä lähtien.

Keskustorille suunnitellaan parhaillaan ratikkakahvilaa. Kahvilaa varten torille tuotaisiin Helsingistä raitiovaunu, joka on poistettu käytöstä.

– Vaunulla on Tampereeseen sellainen yhteys, että se on valmistettu Tampereella Valmetin tehtaalla 1970-luvulla, hankekehityspäällikkö Minna Seppänen kertoo.

Ratikkakahvilalle etsitään sopivaa sijaintia Keskustorilta Raatihuoneen ja virastotalon väliltä. Yksi mahdollinen paikka voi olla Molinin tontti, mutta muitakin Keskustorilla sijaitsevia paikkoja tarkastellaan. Selvitys valmistuu marraskuun aikana.

Ratikkakahvila on tarkoitus sijoittaa Keskustorille jo ensi kesäksi. Kahvila olisi paikoillaan 5–10 vuotta, ja sen toiminta olisi ympärivuotista. Ratikkakahvilan yhteyteen on suunnitteilla myös pieni ratikka-aiheinen infopiste ja Keskustorin historiaa esittelevä osio.

Kahvilaa varten ei tarvitse tehdä isoja rakenteellisia muutoksia Keskustorilla. Koska kahvila on väliaikainen, se ei tarvitse myöskään kaavamuutosta.

– Korostan kuitenkin, ettei sitä ole vielä päätetty, että kahvila tulee Keskustorille. Asia menee vielä poliitikkojen päätettäväksi.

Jos ratikkakahvilalle näytetään vihreää valoa, kahvilatoimija kilpailutetaan tämän vuoden puolella.

– Uskoisin, että kiinnostuneita on.

Yksi syy kahvilan sijoittamiseen Keskustorille on se, että torista saataisiin viihtyisämpi. Tällä hetkellä iso osa toria on parkkipaikkana.

Keskustorille on parhaillaan suunnitteilla myös isompi uudistus, jossa Keskustori päivitetään tämän päivän tarpeisiin. Ensimmäiset luonnokset Keskustorin visiotyöstä julkistetaan tänä vuonna marras-joulukuussa.

Visiotyössä käydään läpi kaikki Keskustorin toiminnat. Visiossa otetaan kantaa muun muassa siihen, missä taksitolpat, pyöräparkit, tapahtuma-alueet ja markkinapaikka sijaitsevat.

Väliaikainen ratikkakahvila ei ole osa visiotyötä. Seppänen ei ota vielä kantaa siihen, voitaisiinko Keskustorille rakentaa myös pysyvä kahvila tai jokin muu uusi rakennus.

Tampereella on vuosikymmenien ajan keskusteltu Kelan eteen sijoittuvasta Molinin tontista, jossa sijaitsi aikoinaan Molinin talo. Rakennuksessa toimi muun muassa apteekki. Molinin talo purettiin 1960-luvulla, jolloin Keskustorista tuli yhtenäinen aina Palanderin talosta Satakunnankadulle asti. Samalla Keskustorista tuli muutaman metrin pitempi kuin Moskovan Punaisesta torista.