Hätääntyneet nuoret lähestyvät poliisia: "Mitä teemme, kun kaveri suunnittelee itsemurhaa?" – Lue poliisin vastaukset

Jari Pietiläinen

Helsingin poliisi kertoo uudenlaisesta ilmiöstä sosiaalisessa mediassa. Virkavaltaa on lyhyen ajan sisällä lähestynyt Whatsappin kautta joukko nuoria ja kysynyt, miten heidän pitäisi toimia, kun joku uhkaa somessa tehdä itselleen pahaa jai kun hänellä on itsetuhoisia ajatuksia.

Poliisi on nyt laatinut tällaisen tilanteen varalle ohjeet, jotka löytyvät Facebookista.

– Älä jää pohtiman asiaa yksin, vaan kerro siitä luotettavalle aikuiselle. Yhdessä voitte miettiä, miten voisitte auttaa, poliisi ohjeistaa.

Jos nuori tuntee tai tietää kyseisen ihmisen myös tosielämässä– esimerkiksi nimen, asuinpaikan tai koulun – itsetuhoisista aikeista voi ilmoittaa koululle tai sosiaaliviranomaisille. Helsingin sosiaalipäivystys on avoinna 24/7 ja sen numero on 020 696 006. Akuuteissa tilanteissa täytyy aina soittaa hätänumeroon 112.

– Jos taas et tiedä henkilöstä muuta kuin some-nimimerkin, voit neuvoa häntä hakemaan apua. Kerro, että apua on saatavilla. Jos tuntematon jatkaa viestien, kuvien tai videoiden lähettämistä, voit estää käyttäjän somessa.

– Sinun on muistettava pitää huolta omasta jaksamisestasi. Älä jää huolesi kanssa yksin, Helsingin poliisi muistuttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.