Aika käy vähiin: enää 3 tuntia aikaa äänestää, miten kesäajalle käy – Jo 640 000 on sanonut kantansa

Jari Pietiläinen

Kansalaisiilla on vielä reilut kolme tuntia aikaa ottaa kantaa kellojen siirtelyyn talviajasta kesäaikaan ja päinvastoin.

Suomalaisilla on ollut mahdollisuus kertoa mielipiteensä asiaan otakantaa.fi-palvelussa syyskuun lopusta lähtien. Kysely sulkeutuu tänään 12. lokakuuta vuorokauden vaihtuessa. Mielipiteensä sanoneita on tällä hetkellä noin 640 000.

Kyselyssä voi ilmaista mielipiteensä muun muassa siihen, olisiko Suomen valittava pysyväksi ajaksi nykyinen kesäaika, nykyinen talviaika vai jokin muu.

Euroopan komissio on ehdottanut, että kahdesti vuodessa tapahtuvasta kellojen siirtelystä luovutaan EU:ssa vuonna 2019.

Tämä tarkoittaa sitä, että kellonaikaa ei enää siirrettäisi tunnilla eteenpäin maaliskuussa eikä tunnilla taaksepäin lokakuussa.

Nykyisin kesäaikaa noudatetaan seitsemän kuukautta ja talviaikaa viisi kuukautta vuodesta.

Kesäajassa illat ovat yhden tunnin pidempään valoisia ja vastaavasti aamut valkenevat tuntia myöhemmin kuin talviajassa. Talviajassa pimeä tulee illalla tuntia aikaisemmin ja vastaavasti aamut valkenevat tuntia aikaisemmin kuin kesäajassa.

Ehdotuksen mukaan EU-maat voisivat valita itse, haluavatko ne noudattaa pysyvästi kesä- vai talviaikaa taikka siirtyä johonkin muuhun aikavyöhykkeeseen.

Otakantaa-kyselyssä selvitetään mielipiteitä ja näkemyksiä asiasta. Tuloksia hyödynnetään, kun Suomi valmistelee kantaansa ehdotukseen.

Suomessa on noudatettu kesäaikaa vuodesta 1981 alkaen. Kesäaikaan siirrytään vuosittain maaliskuun viimeisenä sunnuntaina. Normaaliaikaan eli talviaikaan kellot siirretään lokakuun viimeisenä sunnuntaina eli kahden viikon kuluttua.

Voi äänestää tämän linkin kautta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.