Viranomaiselta vakava varoitus netin laittomista pillerikauppiaista – "Lääkeväärennöksiä melkein mahdoton tunnistaa"

Kuvituskuva. Arkisto/ Jasmin Kareinen

Klaus Nurmi

Väärennetty lääke on aina vaarallinen ja voi pahimmillaan jopa tappaa, muistuttaa Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea.

– Lääkeväärennökset ovat nykyisin taitavasti tehtyjä, ja niitä on melkein mahdoton tunnistaa ilman laboratoriotutkimuksia. Siksi kuluttajan tulee harkita tarkkaan, mistä lääkkeensä hankkii, kertoo Fimean yliproviisori Sami Paaskoski

Fimea kampanjoi tällä viikolla lääkkeiden turvallisen hankinnan puolesta. Laittomia verkkoapteekkeja on runsaasti ja niissä voidaan myydä aitojen lääkkeiden sijaan mitä tahansa tuttujen lääkevalmisteiden nimillä.

Kuluttajia huijataan muun muassa vakuuttavan näköisillä logoilla, sertifikaateilla ja markkinointiväittämillä. Toiminnan laittomuus voi kuitenkin paljastua verkkosivuston tarkemmalla tarkastelulla.

Kannattaa selvittää, kuka verkkoapteekkia pitää ja missä se toimii. Laillinen toimija ilmoittaa kaikki yhteystietonsa. On myös hyvä seurata selaimen www-osoitteen muutoksia ja tarkistaa esimerkiksi, ohjautuuko verkkosivusto toiseen osoitteeseen tilausta tehdessä.

Valmisteiden toimitusehtoihin on syytä perehtyä, sillä laittomissa verkkoapteekeissa ei ole kuluttajansuojaa.

Laillinen verkkoapteekki ei koskaan myy reseptilääkkeitä ilman reseptiä tai laillisia alkuperäisvalmistajan lääkkeitä alennuksella.

Fimea tähdentää, että paras tapa välttää lääkeväärennöksiä on hankkia lääkkeet laillisesta jakelukanavasta eli apteekeista tai laillisista apteekkien verkkokaupoista.

– EU-alueella toimivat lailliset verkkoapteekit tunnistaa yhteisestä tunnuksesta, tarkentaa Paaskoski.

Fimean verkkosivuilla on lista Suomessa toimivista laillisista verkkoapteekeista.

Ulkomaisista verkkoapteekeista tilattaessa on huomioitava lääkkeiden maahantuontia koskevat rajoitukset, Fimea muistuttaa.

– Lääkkeiden hankkiminen ja vastaanottaminen postitse EU:n ulkopuolelta on kielletty. Kuluttaja voi syyllistyä laittomaan lääkekauppaan, jos tilatut valmisteet sisältävät Suomessa lääkkeeksi katsottavia aineita, Paaskoski toteaa.

Fimean kampanjan julisteessa on musta korppi, joka seisoo lääkepurkin päällä. Kampanja näkyy YouTubessa sekä pääkaupunkiseudulla metrossa ja raitiovaunuissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.