Aku Louhimies sanoo BBC:n hyllyttäneen hänet suursarjasta, koska Ylen toimittaja levitti "raskauttavia asioita" –"Asiavirheet muuntuvat yleisesti hyväksytyiksi faktoiksi"

Aku Louhimies Samuli Karala

Aapo Siippainen

Elokuvaohjaaja Aku Louhimiehen ohjausmetodeista maaliskuussa noussut kohu sai maanantaina uuden käänteen, joka ohjaajan mukaan vaikeuttaa hänen työntekoaan.

Louhimies kertoo julkisessa Facebook-päivityksessään, että hän on kuukauden ajanut ohjannut Isossa-Britanniassa yleisradioyhtiö BBC:n suurta historiallista World On Fire -draamasarjaa. Louhimiehen mukaan työ kuitenkin keskeytyi syksyllä, jolloin BBC oli saanut kuulla keväisestä uutisoinnista Suomessa.

– Olimme valitsemassa kuvauspaikkoja Manchesterissa, kun sarjan tuotantoyhtiö sai yllättäen sarjan tilaajalta, BBC:ltä puhelun. Suomalainen toimittaja oli halunnut saattaa Britannian yleisradioyhtiön tietoon raskauttavia asioita minusta, ohjaaja kirjoittaa Facebookissa.

Louhimiehen mukaan toimittaja oli lähettänyt BBC:lle englanninkielisen tiivistelmän Ylen maaliskuisesta jutusta.

– Yhteydenottojen seurauksena BBC pyysi tuotantoyhtiötä ottamaan aikalisän. Toimittajan esittämien väitteiden todenperäisyyttä ei tässä yhteydessä vielä ole tutkittu, eikä minua vielä ole kuultu, Louhimies kirjoittaa.

Louhimies korostaa, että kyseisessä jutussa oli paljon asiavirheitä, joita Yle ei ole oikaissut.

– Yleisradion maaliskuisessa jutussa on minua, perhettäni ja läheisiäni vahingoittavia virheellisiä ja halventavia väitteitä. Ajan kuluessa nämä asiavirheet elävät omaa elämäänsä julkisuudessa ja muuntuvat vähitellen yleisesti hyväksytyiksi faktoiksi.

– Onko tarkoituksena estää minua tekemästä työtäni?, ohjaaja kirjoittaa viestinsä lopussa.

Ilta-Sanomien mukaan toimittaja on YLEstä virkavapaalla oleva Sara Rigatelli

Rigatelli kiistää Ilta-Sanomille, että hän olisi toimittanut BBC:lle uutistiivistelmää maaliskuisesta kohusta. Rigatellin mukaan hänen tarkoituksensa oli tehdä uutista suursarjasta ja kysyä BBC:ltä, onko yhtiö ollut tietoinen suomalaisohjaajan taustasta.

Ylen uutistoiminnan johtaja ja päätoimittaja Jouko Jokinen ei kommentoinut toimittajan tekemisiä Ilta-Sanomille, koska toimittaja on virkavapaalla.

Helsingin Sanomien haastattelussa Rigatelli sanoo, ettei hänollut tekemässä juttua yksin, vaan vastuu uutisen teosta oli Suomessa Ylen toimituksella. Ylen kulttuuri- ja elämäntapatoimituksen päällikkö Tuomas Ferm kertoi Helsingin Sanomille, että Rigatelli oli tarkistanut uutisvinkkiä sähköpostin välityksellä ja välittänyt vinkin Ylen toimitukseen. Tämän jälkeen toimitus on hoitanut uutisprosessia.

Louhimiehen agentti Richard Cook vahvistaa Helsingin Sanomille, että Louhimies on työskennellyt neljä viikkoaWorld On Fire-sarjan tuotannossa. Cookin mukaan BBC sai tietää Louhimieheen kohdistetuista syytöksistä juuri Sara Rigatellin kautta.

–Tällä hetkellä tilanne on se, että toinen ohjaaja työskentelee sarjan jaksojen 4 ja 5 parissa, Cook kertoi HelsinginSanomille.