Maailma seis! – Huumori ei pysy mukana

Panu Raipia -

toimitus

Huumorin tekeminen on ollut maassamme harvalukuisen joukon elinkeino. On ollut vitsinkertojia, huumorilaulajia, hullunkurisia hahmoja, pellejä, hupinäytelmien tekijöitä ja muita poskisolisteja. Yhteistä näille kaikille on ollut vilpitön tavoite saada yleisö nauramaan. Ei ihan helpoin päivätyö.

Mutta mikä naurattaa? Joku viisas sanoi, että näyttämöllä tai valkokankaalla naurattaa tavallinen ihminen kummallisessa tilanteessa tai kummallinen ihminen tavallisessa tilanteessa. Mutta kummallinen ihminen kummallisessa tilanteessa on jo torttapåtortta eikä naurata. Tähän on helppo yhtyä ja tätä teoriaa käyttämällä on päässyt jo pitkälle.

Nyt yhteiskunta on muuttunut. Enää ei ole hyvän tavan mukaista nauraa niille asioille, joille vielä vuosikymmen sitten hekotettiin. Tämä arvomaailman muutos on tapahtunut niin nopeasti, että käsitys huumorista ja sen kohteista on kriisissä. Me huumorin tekijät olemme tätä nykyä jatkuvassa epätietoisuudessa siitä, että mille tänään saa nauraa.

Vanha totuushan on se, että kun nauraa itselleen, niin kukaan ei loukkaannu. Se on totta, mutta huvittavaa on sekin, että kohta stand up -koomikot kertoilevat vaan itsestään ja kommelluksistaan. En minä ainakaan jaksa loputtomasti kuunnella koomikon kehopositiivisuudesta, perheestä ja avioliitosta.

Pohdiskelin tätä nykypäivä ja huumori -tematiikkaa kerran pienessä seurueessa. Sain kuulla, että kyllä vitsejä vielä kerrotaan, mutta seura pitää valita tarkasti. Pahimmillaan, jos kerrot vääränlaisen vitsin väärässä seurassa, menetät kasvosi ja sinut tuomitaan idiootiksi. Huumori on vaikea laji. Ja sitten siitä seurueesta yksi henkilö kysyi minulta, että mihin sitä naurua aina tarvitaan. En vastannut. Lähdin hieman vinosti nauraen pois.

Panu Raipia

vajaa viisikymppinen komedian ammattilainen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.