Teatteriarvio: Pässi on hyvä, mutta silti hienoinen pettymys

TEATTERIARVIO Pässi on hienoinen pettymys. Siihen on ehkä ladattu liikaa teemoja.

Auvo Vihro tekee huikean kolmoisroolin Sirkku Peltolan uutuusnäytelmässä Pässi. Hannu Lindholmin taidokkaassa lavastuksessa kaukana asutuksesta oleva vanhan naisen talo on päässyt ränsistymään: puu kasvaa sisään, sammal peittää lattioita ja katto vuotaa. Kari Sunnari

Katariina Fleming

Näytelmäkirjailija ja ohjaaja Sirkku Peltola on TTT:n kantavia voimia – Pässi on hänen 30. näytelmänsä.

Peltola kuuntelee tarkalla korvalla ajan ilmiöitä. Kaikkein tärkeimpiä hänelle ovat heikossa asemassa olevat, syrjäytyneet, ilman omaa syytäänkin kelkasta pudonneet. Tämä näkyi jo Peltolan ensimmäisessä näytelmässä Pikku jättiläinen vuonna 1985. Siinä paljastui jo kirjailijan kyky yhdistää komediaa ja tragediaa.

Hän ei koskaan tee pilkkaa henkilöistään olivatpa nämä kuinka erikoisia tahansa.

Uutuusnäytelmä Pässi ei vielä ensi-illassa päässyt täyteen vauhtiin. Varsinkin alkupuolisko tuntui laahaavalta, vaikka Aimo Räsänen heitti peliin kaikki taitonsa ja Tommi Raitolehto säesti.

Epäonniset yrittäjät eivät onnistuneet edes renkaan vaihdossa ja öljytyt pultit irroittivat renkaan. Kännykästäkin loppui virta ja miehet löysivät itsensä korvesta Hellä Puskan (Tuire Salenius) ränsistyneestä talosta. Kattokin vuoti ja miehet ottivat korjausurakan. Sekään ei tietysti käynyt kuin elokuvissa, mutta synnyttämisessä avustaminen kyllä. Talossa majailevan Hellän siskontyttären Anitan (Miia Selin) aika tuli ja Aimo Räsäsen Leksa toimi neuvokkaana Doulana.

Näytelmän alussa Auvo Vihro astuu lavalle ja kertoo hauskasti näyttelijän työstä. Tässä hänellä on kolme roolia: 9-vuotias tyttö Tinja, bagdadilainen sellisti, paperiton pakolainen Damir Salman ja Jokke-pässi. Tytön erottaa piposta ja vaaleanpunaisesta repusta. Vihro on näytelmän ehdoton tähti, hän kannattaa vahvasti esitystä.

Lavan yli leikkautuu teksti Muiden armoilla. Se kuvaa hyvin Peltolan henkilögalleriaa.

Hellä Puska on jo iäkäs ja huonojalkainen, mutta hänellä riittää uskoa muiden auttamiseen. Kun sellistiä uhkaa karkottaminen, Hellä majoittaa hänet Jokke-pässin kanssa piiloon lampolaan. Hellän hoiviin on muuttanut myös siskontyttö Anita, työtön opettaja ja viimeisillään Salmanille raskaana. Sujuvasti käy remonttimiestenkin majoittaminen. Samuli Mujeen ymmärtäväinen eläinlääkäri sentään saapuu taloon mopolla.

Näytelmän koskettavin ja viisain on pikkutyttö Tinja. Hänen piti päästä isänsä luo, mutta auton renkaan irtoaminen esti tulon. Pienellä sattumalla oli iso vaikutus: tyttö riistettiin isältä, joka oli luvannut opettaa Tinjan uimaan.

Loppuratkaisu on rankka: eikö enää ole toivoa?

– Ollaankos me ihmisiä ollenkaan, toistelee Hellä.

Pässi

Käsikirjoitus ja ohjaus Sirkku Peltola

Lavastus Hannu Lindholm

Pukusuunnittelu Marjaana Mutanen

Kampauksien ja maskien suunnittelu Marjaana Mutanen ja Emmi Puukka

Valosuunnittelu TJ Mäkinen

Äänisuunnittelu Kyösti Kallio

Rooleissa Tuire Salenius, Miia Selin, Aimo Räsänen, Tommi Raitolehto, Auvo Vihro, Samuli Muje

Kantaesitys 9.10.2018 Eino Salmelaisen näyttämöllä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.