Ei vain sirkuksen juttuja, vaan totista totta: Yhä useampi nainen hakee apua parrankasvuun

KAUNEUS Ennen kaikkea nuorten naisten hakeutuminen kasvojen karvankasvun laserhoitoihin on kasvussa Tampereella.

Kaija-Leena Karppinen kertoo, että yhä useampi nainen hakee apua parrankasvun seurauksena. Riina Haapala

Riina Haapala

Naisen kasvojen tulee kauneusihanteiden mukaan olla karvaton. Toisilla karvaa kuitenkin kasvaa, jopa niin paljon, että se häiritsee elämää huomattavasti.

– Miestyyppinen karvankasvu naisilla on tosi yleistä, vaikkakaan kaikilla naisilla tilanne ei välttämättä ole niin paha, sanoo Epilaserin vastaava sairaanhoitaja Kaija-Leena Karppinen

Karppinen muistuttaa, että naiset ovat vuosikymmeniä nyppineet karvoja kasvoista. Nykyään kuitenkin hakeudutaan herkemmin hoitoihin kuin ennen.

Miestyyppisellä karvankasvulla tarkoitetaan erityisesti viiksiä ja partaa. Niiden kasvuun vaikuttavat monet eri tekijät, kuten geenit ja etninen tausta. Myös osa sairauksista, kuten munasarjojen monirakkulatauti voi lisätä karvankasvua.

Karppisen mukaan karvojen poistaminen lääkärin tai sairaanhoitajan tekemillä laserhoidoilla on yleistynyt viime vuosina.

Varsinkin nuoremmat naiset hakeutuvat herkemmin hoitoon. Laserhoitoon hakeutuvat jonkin verran myös miehet

– Monista Lähi-idän maista tulevien miesten käynti on yleistä. Poskiin ja kaulaan tehdään siisti raja, Karppinen kertoo.

Oma ryhmänsä ovat myös sukupuoltaan korjaavat.

Karvoista eroon pääsy ei kuitenkaan ole ilmaista. Yksityisillä lääkäriasemilla hinnat lähtevät noin sadasta eurosta. Esteettisistä hoidoissa hoitohintaan lisätään vielä arvonlisävero.

– Me katsomme, että naisilla runsas miestyyppinen karvankasvu ei ole pelkästään esteettinen hoito, koska tilanteeseen liittyy usein paljon häpeää ja psyykkistä kuormaa. Aknearvetkin voi olla helpompi hyväksyä kuin liikakarvoitus, Karppinen sanoo.

Karvat eivät laserhoidoillakaan lähde ikuisiksi ajoiksi. Karppisen mukaan kasvojen karvojen käsittelykertoja voi tarvita jopa kymmenen. Sillä karvankasvua saadaan hillittyä yleensä 70–80 prosenttia. Jatkossakin saatetaan tarvita myös ylläpitohoitoja.

– Nyt kun tietoa ja hoitomahdollisuuksia on enemmän, osataan myös terveydenhuollossa ohjata ihmisiä paremmin näihin hoitoihin. Aiemmin liikakarvoituksesta puheen ottaminen lääkärin vastaanotolla saattoi johtaa ongelman vähättelemiseen, Karppinen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.