Nykyistä punkia ei soiteta kännissä, sanoo alan tamperelainen veteraani

PERSOONA Jyrki Siukonen koki 1970-luvun Kollaa kestää -yhtyeen rumpalina. Nyt hän miettii, miten kaikki sen ajan huippunimet ovat nostalgiakiertueella.

Kuvataiteilija Jyrki Siukonen aloitti julkisen uransa punk-rumpalina jo 17-vuotiaana. Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Siitä on melko tarkkaan neljäkymmentä vuotta, kun Jyrki Siukonen nousi ensimmäisen kerran suomalaiseen julkiseen tietoisuuteen. Tuolloin nuorimies oli uuden aallon yhtye Kollaa Kestään rumpali ja tekstintekijä. Punk ei ole sittenkään mennyt pois muodista, mutta paljon se on muuttunut.

– Nykyinen punk on lähes kliinistä ja tarkkaa soitettavaa. Se on sellaista musiikkia, jota ei voi enää soittaa juovuksissa. Ja on se varmasti niinkin, että kalja maistuu paremmin töiden jälkeen, Siukonen kuvailee.

1970-luvun kovia nimiä olivat Pelle Miljoona, Wigwam ja Karanteeni.

– Ne ovat tänä vuonna kaikki nostalgiakiertueilla. Sillä tavalla on mielenkiintoista, miten historia ikään kuin sulkee itsensä.

Kollaa Kestää tuskin enää palaa. Ajasta ikuisuuteen ovat siirtyneet niin laulaja Kai Kivi kuin kitaristi Juha Helminenkin

– Ja varmasti parempi, kun minäkin pysyn rummuista kaukana.

Sittemmin Siukonen on valmistunut Kuvataideakatemiasta kuvataiteen tohtoriksi ja on työskennellyt kuvataiteilijana ja tutkijana. Mies nousi viimeksi julkiseen tietoisuuteen, kun radiotoimittaja Perttu Häkkisen kuolinilmoituksesta löytyi lainaus Kirjoituksia kellaria -kappaleen sanoituksesta.

– Biisi syntyi aikoinaan todella nopeasti kuten kaikki meidän kappaleemme. Tekstiä tai sävellystä ei liikaa hierottu. Olihan se täysi yllätys, että tekstistä nousi sitaatti kuolinilmoitukseen ja jopa niin, että hän oli sitä etukäteen valmistellut että tämä se on sitten kun aika koittaa, Siukonen miettii.

Omasta soittohistoriasta nousee esiin paljon muistoja. Yksi tällainen ajoittuu päivämäärälle 28.11.1977. Tuolloin Lahden Microvox-studioille lähtivät Pirkanmaalta äänittämään muuan Eppu Normaali laulua Poliisi pamputtaa taas sekä Kollaa kestää, jonka tarkoitus oli tehdä kahden biisin single. Päivän avasi Eppu Normaali, studioajan piti jaottua niin että molemmilla on yhtä paljon aikaa.

Mutta.

– Pantse oli jo silloin kova kokeilemaan, ja niinhän se meni että meille jäi sitten lopulta muutama tunti singlen tekoon. Menin soittamaan rumpuja koppiin, eikä minulla ollut koko hommasta mitään kokemusta. Lisäksi rummuissa oli demppaus, joten niitähän piti takoa ihan tosissaan. Kokemus oli kaikella tapaa erilainen kuin omassa treenitilassa, jossa kaikki soitimme vieri vieressä, Siukonen muistelee tutustumista studiotyön tuolloiseen maailmaan.

18-vuotias rumpali antoi Sotakoira Musti -biisin junakomppiin kaikkensa. Tähtien rauha -biisi tehtiin lopulta muutamaa kuukautta myöhemmin, sillä rumpali ei jaksanut enää pysyä tahdissa eikä aikataulu antanut periksi.

Jyrki Siukonen

Lokakuussa 1959 syntynyt tamperelainen kuvataiteilija, tutkija ja muusikko.

Aloitti uransa Kollaa Kestää-yhtyeen rumpalina vuonna 1976. Vastasi pitkälti yhtyeen sanoituksista ja myös sävelsi.

Aloitti kuvataiteilijana vuonna 1982, pitänyt useita kymmeniä näyttelyitä Suomessa ja ulkomailla.

Valmistui kuvataiteen tohtoriksi vuonna 2001.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.