Ensimmäisenä Suomessa: Hiedanrannassa aloitettiin hiilidioksidinegatiivisen kaukolämmön tuotanto

Tampereen Hiedanrannassa on aloitettu hiilidioksidinegatiivisen kaukolämmön kaupallinen tuotanto ensimmäistä kertaa Suomessa. Hiedanranta toimii kehitysalustana hankkeessa, jossa alueella toimiva Carbofex Oy tuottaa kaukolämpöä päätuotteensa biohiilen valmistuksen ohessa. Kaukolämmön ostaa Tampereen Sähkölaitos Oy, joka jakelee sen kaukolämpöverkossaan omille asiakkailleen. Hiedanrannan kehityshanke on edistänyt yhteistyön toteuttamista ja on myös hiilidioksidinegatiivisen kaukolämmön ensimmäinen asiakas.

Carbofexin tehdas kuumentaa pirkanmaalaista puuta mineraalimuotoon, biohiileksi. Se tapahtuu kuivatislaamalla eli pyrolyysillä. Kun biohiiltä käytetään esimerkiksi viherrakentamisessa maanparannusaineena, sillä sidotaan hiilidioksidia maaperään pysyvästi. Tuotannossa syntyy samalla ylijäämälämpöä, jota hyödynnetään kaukolämmöksi.

Biohiilen tuotannossa sidotaan käytettävän puun hiilestä 50 prosenttia muotoon, josta se ei vapaudu takaisin kiertoon. Kuivatislauksessa vapautuu pyrolyysikaasua ja -öljyä, joista 30 prosenttia käytetään prosessissa energiana ja loput 70 prosenttia on käytettävissä kaukolämmön tuotantoon. Lopputuloksena on hiilidioksidinegatiivinen kokonaisprosessi, kun hiiltä sidotaan enemmän kuin tuotetaan päästöjä.

Tampereen Sähkölaitokselle Hiedanrannan ratkaisu on jatkumoa kaukolämpöverkon avautumiselle: kaksi vuotta sitten tamperelainen taloyhtiö alkoi myydä ylijäämälämpöään käytettäväksi Sähkölaitoksen kaukolämpöverkossa.

– Kaukolämmön hankinta Carbofexiltä tukee Tampereen Sähkölaitoksen tavoitteita energiaverkkojen avoimuudesta, edelläkävijyydestä ja ilmaston kannalta kestävistä ratkaisuista. Kun useat eri tuottajat voivat tuottaa energiaa kaukolämpöverkkoon, varmistetaan sillä osaltaan myös kaukolämmön kilpailukykyinen, vakaa hinta, sanoo energiamarkkinoista vastaava johtaja Jukka Joronen Tampereen Sähkölaitos Oy:stä.

Tampereen Sähkölaitos aloitti Hiedanrannan kaukolämpöverkon rakentamisen jo viime keväänä, ja tähän asti alueelle on tullut kaukolämpö lähiseudun voima- ja lämpölaitoksista. Carbofexin lämmöntalteenottokattilan koekäyttö alkoi viime viikolla (viikko 42). Hiilidioksidinegatiivisen kaukolämmön toimitukset asiakkaille aloitetaan heti koekäytön jälkeen tämän syksyn aikana.

Kaukolämpöä arvioidaan tuotettavan noin 30 kerrostalon vuotuista tarvetta vastaava määrä. Sitä käytetään esimerkiksi Hiedanrannan nykyisten, muun muassa kaupungin kulttuuritoiminnan käytössä olevien tilojen lämmittämiseen.

– Hiedanrannassa halutaan kokeilla ja kehittää uusia asioita. Hiilidioksidinegatiivisen kaukolämmön toteutuminen on merkittävä osoitus onnistuneesta kehitystoiminnasta, jossa haetaan kustannustehokkaita ratkaisuja ilmastomuutokseen. Uudesta kaupunginosasta halutaan tehdä älykäs ja kestävä yhdessä innovatiivisten kehittäjien kanssa, toteaa hankekehitysjohtaja Reijo Väliharju

Vuodessa Carbofexin laitos sitoo hiilidioksidia jopa 2500 tonnia, kun jokainen tuotettu kilogramma biohiiltä sitoo noin 3,5 kg hiilidioksidia maaperään. Biohiiltä käytetään myös suodattamiseen. Hulevesien käsittely on yksi käyttökohde, jota on tarkoitus kokeilla myös Hiedanrannassa.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut