Saako vanteessa olla ruostetta? Ostatko talvirenkaat käytettyinä? Muista nämä 5 asiaa

Suomen suurimpaan kauppapaikkaan Tori.fi:hin ladataan vuosittain yli 100 000 renkaiden myynti-ilmoitusta. Viime vuonna syyskuun ja marraskuun välisenä aikana kolmessa kuukaudessa tehtiin yhteensä lähes 76 000 rengas ja vanne -ilmoitusta. Päiväkeskiarvo oli 830 ilmoitusta. Nastarenkaiden osuus myynti-ilmoituksista on Uudellamaalla 65 prosenttia, Varsinais-Suomessa 57 prosenttia ja Etelä-Pohjanmaalla 56 prosenttia.

Käytettyjä renkaita ostaessa on kuitenkin syytä olla tarkkana. Renkaiden kuntoa tarkastaessa kannattaa muistaa nämä viisi napakkaa vinkkiä. 

1. Tarkista kumit.

Tarkista jokainen rengas silmämääräisesti: miten kuluneet ne ovat, onko viiltoja, näkyykö pullistumia tai puuttuuko nastarenkaista paljon nastoja. Käytetyt talvirenkaat ovat luonnollisesti aina vähintäänkin hieman kuluneet, sillä jokainen ajettu metri kuluttaa renkaita. Kuluneisuus ei kuitenkaan ole suoraan ongelma. Se on ongelma vasta, jos talvirenkaan urasyvyys on alle kolme millimetriä, nastarenkaan nastat ovat harvassa tai kumissa on viiltoja tai pullistumia.

2. Mittaa urasyvyys.

Renkaan pinnassa olevien urien tehtävä on taata renkaan pito suhteessa ajettavaan pintaan. Lain mukaan urien syvyyden tulee olla talvirenkaissa vähintään kolme millimetriä. Suositeltava urasyvyys on kuitenkin talvirenkaissa kuusi millimetriä. Renkaan urasyvyys kannattaa mitata vaikkapa viivaimella.

3. Ovatko renkaat kuluneet ulkoreunoistaan?

Jos rengas on kulunut huomattavasti muuta pintaansa enemmän nimenomaisesti ulkoreunastaan, siinä on todennäköisesti liian vähän ilmaa. Liian vähäinen ilma taas voi johtua vuodoista. Huomioi siis tämä ennen ostamista.

4. Ovatko renkaat kuluneet keskiosastaan?

Jos renkaan keskiosa on huomattavan kulunut suhteessa sen ulkoreunoihin, sisällä on todennäköisesti liikaa ilmaa. Liika ilma taas kasvattaa puhkeamisriskiä. Ilmaa saa poistettua painemittarilla esimerkiksi huoltoasemilla.

5. Vanteen ruostuneisuudellakin on merkitystä.

Talvirenkaat myydään yleensä vanteiden kanssa. Koska vanteet ovat metallia ja lähellä tienpintaa jatkuvassa kosketuksessa kosteuteen, ne tavanomaisesti ruostuvat. Ruostuminen ei yleensä ole ongelma, mutta toisaalta ruoste aina kuluttaa metallia. Ruostuneeseen vanteeseen voi tulla niin kutsuttuja väsymishalkeamia, jotka usein aiheuttavat ääntä ajaessa ja huonontavat vanteen kuormituksenkestämiskykyä. (Lähde: Tori.fi)

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut