Kun Tampere oli puutalojen kaupunki ja pyykkiä jynssättiin Mältinrannassa – Tampere-Seuran uusi kirja sisältää helmiä arkistosta

KIRJA Tampere-Seura tarjoaa muistinvirkistyksen kirjan muodossa. Uusimmassa teoksessa on noin 140 valokuvaa menneiltä vuosikymmeniltä.

– Katso noita pikkukillejä, joilla on pipat päässä. Tuolla yhdellä on ritsa kädessä, ja housujen takatasku on pullollaan. Ettei siellä vain ole musia, Tampere-Seuran toiminnanjohtaja Heidi Martikainen kertoo kuvakirjan äärellä.

Tampere-Seura on juuri julkaissut noin 140 kuvaa sisältävän kirjan Kuvamuistoja Tampereelta Martikainen on valinnut teokseen seuran arkistosta helmiä, joita katsellessa voi muistella mennyttä, tutkia kadonneita rakennuksia ja tehdä havaintoja tamperelaisten arjesta.

– Monikin asia pistää silmään. Esimerkiksi se, että ennen kaupungille lähtöä laittauduttiin. Katso tuotakin naista, jolla on oikein hienot hansikkaat kädessä.

Tampere-Seuran kuva-arkistossa on noin 20 000 valokuvaa, joista osa on digitoitu. Dioja ja negatiiveja on satoja, ellei enemmänkin.

– Arkiston perustaminen ei ollut aikoinaan mikään tietoinen päätös. Arkisto sai alkunsa vuonna 1938, kun Tammerkoski-lehteä alettiin julkaista ja lehteen tarvittiin kuvia.

Ensimmäisen lahjoituksen seura sai vuonna 1943, kun valokuvaamo Helios lahjoitti sille pienen kuvakokoelman. Sittemmin lahjoituksia on tullut enemmänkin, muun muassa Tamperelaisen kuva-arkisto on Tampere-Seuran omistuksessa. Arkisto karttuu koko ajan uusilla kuvilla.

– Arkistosta on tullut Tampere-Seuran kivijalka, ja Tammerkoski-lehden kuvat ovat 90-prosenttisesti peräisin omasta arkistosta.

Toinen mittava Tampere-valokuvien kokoelma on Vapriikin kuva-arkisto.

– Siihen verrattuna Tampere-Seuran arkisto on kuin kotialbumi, Martikainen huomauttaa.

Martikainen kannustaa ihmisiä kuvaamaan ympäristöään.

– Menkää kieppumaan kaupungille ja ottakaa muutos talteen. Älkää unohtako kuvata myöskään arkisia asioita, keittiötä, omaa kotia, hän sanoo ja näyttää kirjasta esimerkin.

Kuva on Mältinrannasta 1950-luvulta. Naiset jynssäävät laiturilla pyykkiä takapuolet pitkällään.

– Tässä on sitä elämänmenoa, eikä mitään poseerausta.

Kuvamuistoja Tampereelta

Kirjan vanhimmat kuvat ovat 1900-luvun alusta ja uusimmat 1980-luvulta.

Suurin osa kuvista on Tampereen keskustasta ja sen tuntumasta. Kuvia on jonkin verran myös kauempaa, muun muassa Kaukajärveltä ja Lielahdesta.

Kirjan työryhmään kuuluivat Heidi Martikainen, Eila Borg ja Hannu Hoivala.

Kirjaa myydään Tampere-Seuran kaupassa, joka sijaitsee Raatihuoneen kivijalassa Kauppakadun puolella.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut