"Rakastan jopa tätä sekasortoista ratikkatyömaata" – Mikko Roiha saa käsiinsä Tampereen Teatterin kruununjalokivet

TEATTERI Tampereen Teatterin vahvat esitykset saavat lisäpotkua oman talon taiteilijoilta.

Mikko Roiha kertoo olevansa erityisen iloinen saadessaan Tampereen Teatterin legendat Heikki Kinnusen ja Esko Roineen tähdittämään ohjaamaansa Pakolaiset-näytelmää. Mirja Muurimaa

Katariina Fleming

Viisi ensi-iltaa ja neljä niistä kotimaisia kantaesityksiä on rohkea veto syksyn suurten menestysten jälkeen. Luvassa on kuitenkin mielenkiintoisia ja varsin erilaisia produktioita.

Mikko Roiha on omaleimainen ohjaaja ja on aina kulkenut vahvasti omia polkujaan. Pitkään Berliinissä asunut Roiha on innostunut ensimmäisestä Tampereen ohjauksestaan.

– Viihdyn täällä hyvin ja rakastan jopa tätä sekasortoista ratikkatyömaata.

Roiha on dramatisoinut Johannes Linnankosken parhaaksi sanotusta teoksesta näytelmän Pakolaiset Hän myös ohjaa ja lavastaa sen.

– Erityisen iloinen olen siitä, että saan työskennellä yhdessä teatterin kruununjalokivien Esko Roineen ja Heikki Kinnusen kanssa.

– Pakolaiset on kertomus kahdesta hämäläisestä talonpojasta, jotka pakenevat perheineen Savoon. Taustalla on perheen sisäisiä salattuja asioita. Siinä on väärintekoja, anteeksiantoa ja armoa. Heimojen erilaisuus virittää tapahtumia, valottaa Mikko Roiha.

NäyttelijäEsa Latva-Äijö on kirjoittanut viisi näytelmää. Fox Siemens, Morte Fiasco ja Taksikuski on nähty Tampereen Teatterissa. Uutuus Rikos ruutupaperilla saa päätähdekseen Esko Koveron, Salatut elämät -sarjan Ismon.

– Ajattelin jo kirjoittaessani häntä rooliin, toteaa Latva-Äijö ja paljastaa vanhan jäärän hahmon omaksi Alter Egokseen.

Dekkarikomedian jääräpäällä on unelma oman elokuvan teosta. Apuun tulevat Arttu Ratinen, Ville Majamaa, Aliisa Pulkkinen ja Elina Rintala Rikos on valmis, kun haaveesta tulee yhteistä omaisuutta.

Tutut näyttelijätMari Turunen ja Kaisa Hela ovat päättäneet paljastaa itsensä nolaamiset kirjoittamassaan näytelmässä Häpeä – nolo komedia Naisten sanailu kevään esitysten esittelyssä oli niin hulvatonta, että luvassa on hauska ilta.

Vastikään upean Anna Kareninan ohjannut Marika Vapaavuori on kirjoittanut taikuutta ja lavahypnoosia yhdistävän Spiraalin, rakkaustarinan ja aikaseikkailun.

Lähtökohtana hänellä on ajatus, että aika ei olisikaan jana vaan spiraali, ja meillä olisi mahdollisuus poiketa entiseen elämäämme. Maagisen esityksen päärooleissa ovat Ville Majamaa ja Jarno Hyökyvaara

Sokerina pohjalla on rakastettujen legendojen Seela Sellan ja Esko Roineen esittämä Rakkauskirjeitä Sen suomentaa Juha Lehtola

Ensi-illat

Pakolaiset

käsikirjoitus Johannes Linnankoski-Mikko Roiha, ohjaus Mikko Roiha

Kantaesitys 17.1. Päänäyttämö

Rikos ruutupaperilla

Ohjaus ja käsikirjoitus Esa Latva-Äijö

Kantaesitys 25.1. Frenckell-näyttämö

Häpeä – nolo komedia

Käsikirjoitus ja roolit Mari Turunen ja Kaisa Hela

Kantaesitys 10.1. Kulttuuriravintola Kivi

Spiraali

Käsikirjoitus ja ohjaus Marika Vapaavuori

Kantaesitys 21.2. Frenckell-näyttämö

Rakkauskirjeitä

Käsikirjoitus A. R. Gurney

Ensi-ilta 29.1. Päänäyttämö

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.