Jäntti: "Ratikan toisen vaiheen rakentaminen on vaarassa" – Syynä ELY-keskuksen valitus

Aleksi Jäntti (kok) Marjo Rämö / Tamperelaisen arkisto

Marjo Rämö

Näsijärven täyttäminen Vaitinarossa mutkistuu entisestään. Tampere ehti jo saada aluehallintovirastolta luvan täyttää järveä tietyin ehdoin, mutta Pirkanmaan ELY-keskus on nyt valittanut päätöksestä Vaasan hallinto-oikeuteen.

Apulaispormestari Aleksi Jäntti (kok) pitää ELY-keskuksen valitusta vahingollisena Tampereelle. Hänen mukaansa valitus vaarantaa raitiotien kakkosvaiheen.

– Aluehallintoviraston myöntämä lupa koskee aluetta, jolle on kaavailtu raitiotien toisen vaiheen ratalinjausta. Toisen vaiheen toteutumisen yksi keskeinen edellytys on, että hinta ei nouse merkittävästi yli alkuperäisen arvion maksimia eli noin 60 miljoonaa euroa. Tuossa kustannusarviossa on oletettu, että Näsijärven täyttö toteutetaan Sulkavuoren jätevedenpuhdistamolta saatavalla kalliolouheella. Aikaikkuna on pieni, sillä täyttöaines on tarkoitus kuljettaa Sulkavuoresta suoraan Näsijärveen. Välivarastointi tai esimerkiksi siltaratkaisu näyttäisi tulevan niin kalliiksi, että raitiotien kustannusarviossa olisi vaikeaa tai peräti mahdotonta pysyä, Jäntti toteaa.

Jäntin mukaan Tampereen kaupungin ja viranomaisten on nyt löydettävä yhdessä ratkaisu, jolla raitiotien jatko voidaan toteuttaa.

– Ratkaisun on oltava sellainen, että sillä on menestymismahdollisuudet myös kaupungin päättävissä toimielimissä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että yhteinen näkemys on löydettävä ennen tämän vuoden joulua, jotta toteutus voidaan aloittaa ensi kesänä.

Jäntti pitää hyvin erikoisena sitä, että ELY on tehnyt valituksen aluehallintoviraston myöntämästä luvasta.

– Sekä luvan myöntänyt AVI että päätöksestä valittanut ELY-keskus ovat ympäristöministeriön ohjauksessa, ja niiden toimintaa ohjaa sama strategia-asiakirja. Ei liene kohtuuton vaatimus, että viranomaiset voisivat taipua sen verran yhteistyöhön toistensa kanssa, että niiden ei tarvitsisi ratkoa välejään oikeudessa. On kestämätöntä, että Tampereen kaupungin suotuisa kehitys ja keskeisin ympäristöinvestointi joutuvat pelinappulaksi taistelussa, jossa viranomaiset miekkailevat siitä, kenellä on paras asiantuntemus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Onko Rodeosta jo tehty kaupat? – Legendaarinen tamperelainen yökerho lupaa omistajauutisia mahdollisesti jo juhannuksen jälkeen
 2. Tampereen terveysasemat pitävät ovet auki tänä kesänä – vain yksi suljetaan heinäkuuksi
 3. Tampereen kaupunki muistuttaa: nyt on hyvä aika hävittää tämä puutarhan tuholainen
 4. Nakkifakiiri avaa ovensa perjantaina – Avauspäivän lupaus: "Jokaiseen nakkimukiin livautetaan yksi ylimääräinen..."
 5. Rattijuoppo kaahasi Kangasalla 131 km/h – tiellä kuudenkympin rajoitus
 6. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 7. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 8. Murtomiesten Bittimaatti-keikka meni pieleen Tampereella – IS: Tuhansien eurojen saalis jäi lattialle ja lopputuloksena oli vankeustuomio
 9. Kansanedustaja Pauli Kiuru sai odottamansa vastauksen ministeri Hanna Kososelta – "Nähdäkseni olisi voinut antaa jo yli kaksi viikkoa sitten"
 10. Viikinsaaren kesäteatterin ensi-ilta striimataan ikäihmisille – esityksen voi nähdä kuvapuhelimella tai palvelutaloissa
 11. Tupakannatsan maahan nakkaavia ollaan valmiita sakottamaan – "Tumpista leviää ympäristöön vaarallisia kemikaaleja"
 12. Aikakoneen Sani odottaa jo syksyä
 13. Napoli vei ykköspaikan – Tässä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020 -äänestyksen 50 parasta
 14. Nyt siihen saatiin varmuus: TPV:n harjoitusotteluun Ratinaan saadaan ottaa myös yleisöä – Vierasfanien tosin on suositeltava jäädä kotiin
 15. Tapahtumakesä toteutuu Pirkanmaalla, mutta erityisjärjestelyin – Lue tästä, miten

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.