Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näsijärven täyttämisestä on tehty myös toinen valitus hallinto-oikeuteen – "Kohtuuton täyttö uhkaa vedenlaatua"

Näsijärveen suunnitellusta vesistötäytöstä on tehty toinenkin valitus Vaasan hallinto-oikeuteen. Valituksen tekijöinä ovat Tampereen ympäristönsuojeluyhdistys ry ja Suomen luonnonsuojeluliiton Pirkanmaan piiri ry.

Valitus kohdistuu aluehallintoviraston myöntämään lupaan, jonka mukaan Tampereen kaupunki saa täyttää Näsijärveä Vaitinarossa. Myös Pirkanmaan ELY-keskus on valittanut luvasta Vaasan hallinto-oikeuteen.

Uusimmassa valituksessa on nostettu esiin useita epäkohtia. Luonnonsuojelijat kummeksuvat sitä, että Näsijärveä annetaan täyttää ennen yhtäkään lainvoimaista kaavaa.

– Maankäytön suunnittelu edeltää myönnettäviä ympäristölupia, eikä lupia voida myöntää ennen kuin alueen soveltuvuus erilaisiin maankäyttötarkoituksiin on ratkaistu kaavoituksessa, yhdistysten tiedotteessa todetaan.

Yhdistysten valituksessa katsotaan, että aluehallintoviraston päätös ei ole vesilain mukainen, se on puutteellisesti perusteltu ja sisältää lukuisia ristiriitoja.

– Päätös katsotaan vesilain vastaiseksi, koska se ei noudata alueella voimassaolevaa kaavoitusta. Päätöksessä ei ole perusteltu, miksi raitiolinja ja kevyen liikenteen väylä vaativat 100 metriä leveän täytön. Päätöksestä löytyy lukuisia ristiriitoja koskien muun muassa geologisia kerrostumia ja sedimentin haitta-ainepitoisuuksia.

Yhdistykset pitävät ongelmallisena sitä, että hanke kohdistuu pohjavesialueelle, jolla sijaitsevat esimerkiksi Hyhkyn vedenottamo ja Tahmelan lähde.

– Pintaveden pilaantumisen riski liittyy ensisijaisesti Näsijärveen ja sen vedenlaatuun. Hanke vaarantaa vedenlaadun usealla tavalla. Täyttöalueen läheisyydessä on toiminut laajamittaista selluteollisuutta, jonka vuoksi järven pohjassa on laajoja nollakuitukerrostumia, sekä sedimenttiin sitoutunutta teollisuudessa käytettyjä myrkkyjä. Poikkeuksellisen laaja täyttö aiheuttaa merkittävän riskin näiden vapautumisesta vesistöön.