Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Teatteriarvio: Vanhoja poikia henkii lämpöä

Teatteriarvio TTT:nVanhoja poikia on sydämellinen ja viihdyttävä uutuusnäytelmä miesten ystävyydestä ja Junnu Vainion lauluista.

Tommi Auvinen ja Seija Holma ovat onnistuneet luomaan Vainion lauluista hienon kokonaisuuden, jossa tekstit jatkavat laulujen aihepiiriä. Kokonaisuus on hallittu ja tasapainoinen.

Näytelmä kertoo neljästä miehestä, jotka ovat juuttuneet asumaan veden äärelle kauas kasvukeskuksista. Niilo (Esko Roine) on jo jättänyt verkkonsa kuivumaan, Arvi (Puntti Valtonen) kalastaa vielä apunaan aikamiespoikansa Pekka (Tuomas Uusitalo). Taneli Mäkelän Lati on osuuskauppias, joka yrittää kestää kipakkaa vaimoaan sulkemalla korvansa, kun äänen volyymi nousee.

Yhteistä miehille on mielen pohjalle jäänyt kaipuu, elämätön elämä. Unelmia sentään vielä on, yhdellä Dreever, mutta nuorimmaisella nuotiomakkara, nainen, nainen ja nainen. Niitä ei näillä seuduille juuri näe.

Juha Vainion laulussa ”köyhän ainut huvitus on vilkas mielikuvitus” ja miehet lähtevät yhdessä mielikuvitusmatkalle. Siellä saavat kyytiä niin Seiväsmatkat kuin Soita mulle Sorpas

Ohjaaja Tommi Auvinen on onnistunut erinomaisesti myös valinnoissaan. Kansanmusiikkiyhtye Kiharakolmio kapellimestarinaan haitarin taitaja Antti Paalanen avaa Junnu Vainion lauluista uusilla sovituksilla aivan uusia ulottuvuuksia.

Ilman Jouni Prittisen huikeaa koreografiaa Vanhoja poikia ei olisi näin hauska esitys. Kun Puntti Valtonen opettaa Tuomas Uusitaloa tulisen tangon syövereihin, siinä on kiihkoa ja tunnetta. Miesten yhteinen Zorbas on ikimuistoinen.

Laulajina näyttelijät ovat taitavia. Puntti Valtonen on ollut mukana Juicen Grand Slamissa,Tuomas Uusitalo Leningrad Cowboyssa ja Sleepy Sleepersissä, Taneli Mäkelä on levyttänyt lukuisia tangoja ja Esko Roine tehnyt paljon musiikkiteatteria. Puntti Valtosen tulkitsema Albatrossi menee ihon alle ja Esko Roineen haikea tarina Vanhojapoikia viiksekkäitä koskettaa syvältä. Katri-Helenan tutuksi tekemä Mun sydämeni tänne jää, saa nyt Tuomas Uusitalon tulkinnan ja muistuttaa, että Junnu Vainio sävelsi tai sanoitti 2433 kappaletta, joista itse lauloi 245.