Tulevaisuuden Särkänniemestä valmistui luonnos – Onkiniemeen kerrostaloja, Näsinkalliolle köysirata, Kortelahden yli silta, hotelli...

Tulevaisuuden Särkänniemi voi näyttää tältä. Arkkitehdit MY

Petteri Mäkinen

Särkänniemen alueen asemakaavan luonnos on tullut nähtäville.

Huvipuistoalueen, Sara Hildenin museon alueen, Onkiniemen entisen tehdasalueen, Mustalahden sataman, Kortelahden ja Rantaväylän tiealueen asemakaavan valmisteluaineisto on nähtävänä 14. joulukuuta saakka.

Asemakaavalla mahdollistetaan entisen Onkiniemen tehdasalueen käyttötarkoituksen muutos keskustatoimintojen alueeksi ja asuinkerrostalojen täydennysrakentaminen.

Kaavaluonnoksen mukaan uusia, enintään viidestä kahdeksaan kerroksisia asuinrakennuksia tulee kahteen kortteliin. Myös nykyistä tehdasrakennusta voidaan korottaa kahdella kerroksella.

Trikootehtaan tontille voidaan sijoittaa kulttuuriympäristöön soveltuvaa liike-, palvelu-, tuotanto- ja harrastustoimintaa palvelevaa yksityistä tai julkista tilaa sekä ympäristöön soveltuvaa muuta työpaikkatoimintaa tai asuntoja. Alueesta järjestetään keväällä 2019 tontinluovutuskilpailu.

Trikootehtaan ympäristöön rakennettavat rakennukset tulee sijoittaa alueelle harkitusti ja rakentaminen tulee sopeuttaa alueella oleviin vanhoihin rakennuksiin.

Kaavamuutos mahdollistaa Särkänniemen huvipuistoalueen kehittämisen sekä muun muassa hotellin ja monitoimiareenan rakentamisen alueelle. Alueelle voidaan sijoittaa Särkänniemestä Näsinpuistoon johtava köysirata, joka suunnitellaan erikseen tarkemmin.

Sara Hildenin museorakennusta voidaan kaavamuutoksen myötä laajentaa ja rakentaa sille oma katuyhteys.

Muutos mahdollistaa myös Mustalahden satama-alueen kehittämisen, uuden kevyen liikenteen sillan rakentamisen Kortelahden halki sekä uuden Järvikeskuksen rakentamisen Kortelahteen.

Asemakaavamuutoksen myötä vahvistetaan kaupungin viheralueverkostoa Näsijärven rannalla. Viheralueiden määrä kasvaa nykyisestään, ja niiden laatua ohjataan kaavaprosessin jälkeen viheralueiden yleissuunnittelulla.

Alueella olevat maakunnallisesti ja paikallisesti arvokkaat teollisuushistoriaan, vapaa-ajantoimintoihin, kulttuuripalveluihin ja vesiliikenteen historiaan liittyvät kulttuuriympäristöt ja -rakennukset sekä muinaisjäännökset suojellaan.

Asemakaavan myötä Paasikivenkadun alue pienenee, kun entinen valtatien 12 tiealue kavennetaan kumpaankin suuntaan yksikaistaiseksi kaduksi. Leveän tiealueen kaventuminen ja jäsentyminen parantaa alueen viihtyisyyttä ja kaupunkikuvaa.

Kaavaluonnos sisältää keskustasta kohti Onkiniemeä Näsijärven rannan tuntumassa kulkevan virkistysreitin rakentamisen sekä laadukkaan jalankulun ja pyöräilyn reitin rakentaminen Paasikivenkadulle.

Alueen pysäköintiratkaisuissa tukeudutaan nykyisiin ja tulevaisuudessa rakennettaviin pysäköintilaitoksiin keskustan alueella sekä kaava-alueelle rakennettavaan rakenteelliseen pysäköintiin.

Särkänniemen elämyspuiston, Trikootehtaan alueen kulttuuritoiminnan, Sara Hildenin museon, Järvikeskuksen, monitoimiareenan, hotellin ja sataman alueen muodostama kokonaisuus tuo lisää mahdollisuuksia nykyisille ja uusille palveluille ja yritystoiminnoille.

Asemakaavatyö etenee siten, että luonnoksista ja valmisteluaineistosta saatu palaute käsitellään ja asemakaavaluonnos kehitetään kaavaehdotukseksi. Kaava on tarkoitus saada hyväksymiskäsittelyyn ensi vuoden aikana.

Kaava-alueen pinta-ala on noin 45,4 hehtaaria, josta noin 7,5 hehtaaria on vesialuetta. Alueen omistaa Tampereen kaupunki rata-aluetta lukuun ottamatta. Alueella on nyt voimassa useita eri asemakaavoja. Alueesta on tehty yleissuunnitelma ja viitesuunnitelmia asemakaavamuutoksen pohjatyöksi.

Asemakaavoituksesta järjestetään yleisötilaisuus torstaina 22.11.2018 klo 17.30–20 Särkänniemen Planetaariossa (os. Laiturikatu 1).

Aiheeseen liittyvää

  1. Särkänniemi tähyää Näsinpuistoon – ”Voisi olla Tampereen Liseberg” 30.10.2018 15:24
  2. Särkänniemessä käynyt yli 400 000 ihmistä – näin helteet vaikuttivat 7.8.2018 18:00
  3. Köysirata Näsinkalliolta, Järviluontokeskus, tapahtuma-alue satamaan... – Särkänniemen suuria suunnitelmia viedään eteenpäin 14.9.2017 9:25

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut