Tulevaisuuden Särkänniemestä valmistui luonnos – Onkiniemeen kerrostaloja, Näsinkalliolle köysirata, Kortelahden yli silta, hotelli...

Tulevaisuuden Särkänniemi voi näyttää tältä. Arkkitehdit MY

Petteri Mäkinen

Särkänniemen alueen asemakaavan luonnos on tullut nähtäville.

Huvipuistoalueen, Sara Hildenin museon alueen, Onkiniemen entisen tehdasalueen, Mustalahden sataman, Kortelahden ja Rantaväylän tiealueen asemakaavan valmisteluaineisto on nähtävänä 14. joulukuuta saakka.

Asemakaavalla mahdollistetaan entisen Onkiniemen tehdasalueen käyttötarkoituksen muutos keskustatoimintojen alueeksi ja asuinkerrostalojen täydennysrakentaminen.

Kaavaluonnoksen mukaan uusia, enintään viidestä kahdeksaan kerroksisia asuinrakennuksia tulee kahteen kortteliin. Myös nykyistä tehdasrakennusta voidaan korottaa kahdella kerroksella.

Trikootehtaan tontille voidaan sijoittaa kulttuuriympäristöön soveltuvaa liike-, palvelu-, tuotanto- ja harrastustoimintaa palvelevaa yksityistä tai julkista tilaa sekä ympäristöön soveltuvaa muuta työpaikkatoimintaa tai asuntoja. Alueesta järjestetään keväällä 2019 tontinluovutuskilpailu.

Trikootehtaan ympäristöön rakennettavat rakennukset tulee sijoittaa alueelle harkitusti ja rakentaminen tulee sopeuttaa alueella oleviin vanhoihin rakennuksiin.

Kaavamuutos mahdollistaa Särkänniemen huvipuistoalueen kehittämisen sekä muun muassa hotellin ja monitoimiareenan rakentamisen alueelle. Alueelle voidaan sijoittaa Särkänniemestä Näsinpuistoon johtava köysirata, joka suunnitellaan erikseen tarkemmin.

Sara Hildenin museorakennusta voidaan kaavamuutoksen myötä laajentaa ja rakentaa sille oma katuyhteys.

Muutos mahdollistaa myös Mustalahden satama-alueen kehittämisen, uuden kevyen liikenteen sillan rakentamisen Kortelahden halki sekä uuden Järvikeskuksen rakentamisen Kortelahteen.

Asemakaavamuutoksen myötä vahvistetaan kaupungin viheralueverkostoa Näsijärven rannalla. Viheralueiden määrä kasvaa nykyisestään, ja niiden laatua ohjataan kaavaprosessin jälkeen viheralueiden yleissuunnittelulla.

Alueella olevat maakunnallisesti ja paikallisesti arvokkaat teollisuushistoriaan, vapaa-ajantoimintoihin, kulttuuripalveluihin ja vesiliikenteen historiaan liittyvät kulttuuriympäristöt ja -rakennukset sekä muinaisjäännökset suojellaan.

Asemakaavan myötä Paasikivenkadun alue pienenee, kun entinen valtatien 12 tiealue kavennetaan kumpaankin suuntaan yksikaistaiseksi kaduksi. Leveän tiealueen kaventuminen ja jäsentyminen parantaa alueen viihtyisyyttä ja kaupunkikuvaa.

Kaavaluonnos sisältää keskustasta kohti Onkiniemeä Näsijärven rannan tuntumassa kulkevan virkistysreitin rakentamisen sekä laadukkaan jalankulun ja pyöräilyn reitin rakentaminen Paasikivenkadulle.

Alueen pysäköintiratkaisuissa tukeudutaan nykyisiin ja tulevaisuudessa rakennettaviin pysäköintilaitoksiin keskustan alueella sekä kaava-alueelle rakennettavaan rakenteelliseen pysäköintiin.

Särkänniemen elämyspuiston, Trikootehtaan alueen kulttuuritoiminnan, Sara Hildenin museon, Järvikeskuksen, monitoimiareenan, hotellin ja sataman alueen muodostama kokonaisuus tuo lisää mahdollisuuksia nykyisille ja uusille palveluille ja yritystoiminnoille.

Asemakaavatyö etenee siten, että luonnoksista ja valmisteluaineistosta saatu palaute käsitellään ja asemakaavaluonnos kehitetään kaavaehdotukseksi. Kaava on tarkoitus saada hyväksymiskäsittelyyn ensi vuoden aikana.

Kaava-alueen pinta-ala on noin 45,4 hehtaaria, josta noin 7,5 hehtaaria on vesialuetta. Alueen omistaa Tampereen kaupunki rata-aluetta lukuun ottamatta. Alueella on nyt voimassa useita eri asemakaavoja. Alueesta on tehty yleissuunnitelma ja viitesuunnitelmia asemakaavamuutoksen pohjatyöksi.

Asemakaavoituksesta järjestetään yleisötilaisuus torstaina 22.11.2018 klo 17.30–20 Särkänniemen Planetaariossa (os. Laiturikatu 1).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. IS: Haapalinnan taposta epäillyt ovat 35-vuotias äiti ja 16-vuotias poika, joilla on myös yhteistä rikoshistoriaa
 2. Ratikalle uusi haaste – Nyt ajetaan 84 tonnin ratikalla edestakaisin Hermiankatua, kyydissä hiekkasäkkejä
 3. Tampereen kaupungin nettisivut menevät uusiksi, valmista vuonna 2022 – "Tampere on upea ja elinvoimainen, haluamme, että tämä näkyy verkkosivuilta paremmin"
 4. Oliko siitä mitään hyötyä? Tuleeko siitä melua, pölyä ja päästöjä? – Rantatunnelin vaikutuksista kattava kysely
 5. 70-vuotias Twitter-tähti Juice Leskinen olisi tehtaillut some-kohuja... mutta olisiko sinne suostunut – Nasevuudet kerättiin uutuuskirjaan
 6. Kansanedustaja: Miksi työmarkkinaosapuolet luistavat työllisyystalkoista? – "Pelkällä lämpimällä kädenpuristuksella saati palkkatuella ei saada aikaan kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja"
 7. EU-yhteistyö poisti markkinoilta viime vuonna yli 2 200 vaarallista tuotetta – Kaikki vaaralliseksi todetut tuotteet haettavissa päivittyvästä verkkopalvelusta
 8. Kaasuasemalla räjähdys Pirkkalassa – Yksi loukkaantunut
 9. Takaa-ajo Hämeenkyrössä – Mopoilija pakeni poliisia, 90 km/h ei riittänyt
 10. Kesä on erinomaista aikaa hakea töitä – Näillä 10 alalla on nyt eniten paikkoja auki
 11. Finnwatch: SUP-lautojen vastuullisuus ei vakuuta – Kolme brändiä erottui selvityksessä edukseen
 12. Muurahaismyrkky tappaa myös mehiläiset, varoittaa Tukes – Ulkokäyttöön tarkoitettuja myrkkyjä ei parin vuoden päästä enää myydä kuluttajille
 13. Suomalaistutkimus: Sairaalahoitoa vaativa koronavirustauti vie tehohoitoon useammin kuin influenssa
 14. Ruokavirasto varoittaa terveysvaarasta: Suomessa on myyty nigerialaisia papuja, vaikka tuonti on kielletty myrkyllisen kasvinsuojeluaineen takia
 15. USU-gallup:Lähes puolet suomalaisista verottaisi auton ostoa vähemmän kuin sen käyttöä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Oliko siitä mitään hyötyä? Tuleeko siitä melua, pölyä ja päästöjä? – Rantatunnelin vaikutuksista kattava kysely
 2. Tampereen Sabrinan yllättävä ongelma: Musiikkivideo liian seksikäs mainostettavaksi, nyt ei saa rahojaan takaisin – "Artisti voi olla lahjakas, vaikka onkin seksikäs"
 3. Poliisilta lisätietoa Haapalinnan tapahtumista: Yksi kuollut, yksi loukkaantunut vakavasti – Toinen epäilty alaikäinen
 4. Ratikalle uusi haaste – Nyt ajetaan 84 tonnin ratikalla edestakaisin Hermiankatua, kyydissä hiekkasäkkejä
 5. Poliisi varoittaa kasvavasta ilmiöstä – Huomio, hyväkään lukko ei vältäämättä estä näiden päätymistä voroille
 6. 16-vuotias nuori mies vangittu Haapalinnan tapahtumista
 7. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 8. ”Pysähtyminen teki hyvää” – Kohujulkisuudestakin tunnettu Henna Peltonen viettää tavallista perhearkea Pispalassa
 9. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 10. Iso kiinteistökauppa Kangasalla – Teppo Numminen sijoittaa kuntoutuskeskukseen järven rannalla
 11. 70-vuotias Twitter-tähti Juice Leskinen olisi tehtaillut some-kohuja... mutta olisiko sinne suostunut – Nasevuudet kerättiin uutuuskirjaan
 12. Hervantajärvelle kohoaa 54 asunnon kerrostalo – Erikoisuus ylimmän kerroksen korkeat asunnot, joihin mahtuu parvi
 13. Nyt alkavat tärkeät viikot: kiinnostaako Tampere kotimaanmatkailijoita? – Näistä Tampereen kohteista haetaan tietoa netistä
 14. IS: Haapalinnan taposta epäillyt ovat 35-vuotias äiti ja 16-vuotias poika, joilla on myös yhteistä rikoshistoriaa
 15. Kaasuasemalla räjähdys Pirkkalassa – Yksi loukkaantunut

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.