Vampyyrit tulevat Vapriikkiin – Tampereen museot julkistivat ensi vuoden näyttelyt

MUSEOT Tätä kaikkea Tampereen museot tarjoilevat meille vuonna 2019. Vampyyrien lisäksi luvassa on mangaa ja amerikkalainen Kiki Smith.

Dracula-näyttelyssä selviää muun muassa se, mitä yhteistä 1400-luvun Valakian hirmuhallitsija Vlad Tepesillä (kuvassa) ja kreivi Draculalla oli. Vampyyrinäyttelyssä nähdään esineitä sekä museoista että yksityiskokoelmista. Vapriikki

Marjo Rämö

Miten tunnistaa elävä kuollut? Kuinka sellaiselta voi suojautua? Tampereen museovuosi 2019 alkaa hyytävissä merkeissä, kun Vapriikkiin avautuu 15. helmikuuta vampyyrinäyttely.

– Näyttelyn materiaali tulee sekä museoista että yksityiskokoelmista, Vapriikin tutkija Marjo Meriluoto kertoo.

Nyky-vampyyrien esi-isä on Bram Stokerin luoma kreivi Dracula. Kirja ilmestyi vuonna 1897. Tampereella nähdään muun muassa Dracula-romaanin ensipainoksia, Stokerin käyttämää lähdeaineistoa ja hänen henkilökohtaisia muistiinpanojaan.

Vapriikki on pärjännyt viime aikoina kansainvälisissä kilpailuissa. Se on myös nimetty vuosisadan museoksi, ja kävijäennätyksiä on rikottu. Siksi Vapriikilta odotetaan paljon myös ensi vuonna.

Draculan lisäksi Vapriikkiin avataan vuonna 2019 kaksi muuta vaihtuvaa näyttelyä: Teatterikaupunki ja Ostia – Portti Roomaan.

– Valmistaudumme parhaillaan myös Finlaysonin 200-vuotisjuhlavuoteen, joka on vuonna 2020, kulttuuri- ja taideyksikön johtaja Toimi Jaatinen paljastaa.

Tampereen taidemuseoon avataan loppukesästä kansainvälisesti merkittävä manga-taiteen näyttely. Näyttelyssä nähdään noin 200 japanilaista originaaliteosta keskeisimmiltä tekijöiltä. Vastaavaa manga-näyttelyä ei ole nähty Euroopassa aiemmin.

– Näyttely syntyy siitä yhteistyöstä, jota olemme tehneet Japanin kanssa muumeihin liittyen, Tampereen taidemuseon johtaja Taina Myllyharju kertoo.

Mangan lisäksi Tampereen taidemuseo esittelee ensi vuonna veljekset von Wrightin teoksia. Näyttely on koottu Ateneumissa hiljattain esillä olleen näyttelyn pohjalta.

Taidemuseossa nähdään myös Jussi Mäntysen eläinveistoksia, Taru Mäntysen veistoksia ja Vuoden nuoreksi taiteilijaksi valitun Nastja Säde Rönkön töitä.

Sara Hildénin taidemuseo esittelee ensi vuonna kansainvälisesti merkittävän amerikkalaisen taiteilijan Kiki Smithin töitä.

– Hän on luonut maailmalla keskeisen uran, mutta Suomessa hän on vähemmän tunnettu, Sara Hildénin taidemuseon johtaja Päivi Loimaala kertoo.

Kiki Smithin näyttely on saatu Tampereelle Sara Hildénin taidemuseon tekemän kansainvälisen yhteistyön tuloksena.

– Münchenin Haus der Kunstista kysyttiin, kiinnostaako meitä Kiki Smith. Totta kai meitä kiinnostaa!

Muita poimintoja

Postimuseossa voi tutustua ensi vuonna yhteistyöhön, jota tehtiin ensimmäisen maailmansodan aikana Tornion ja Haaparannan välillä. Museo esittelee mm. kaupunkien välisen maailman ainoan posti-ilmaradan. Sodan jälkeen rata purettiin ja huutokaupattiin maanviljelijä ja liikemies Kalle Alastalolle, joka pystytti sen sahansa tarpeisiin Nokian Siuroon.

Muumimuseo aloittaa vaihtuvat näyttelyt. Ensimmäisenä vuorossa on kuvittaja Usko Laukkanen (1930–2000). Hänet tunnetaan parhaiten lastenkirjoihin ja oppikirjoihin tekemistään kuvituksista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Perjantaina on Tampereen Telakalla tiedossa kuuma ilta Billymiehen hengessä – "Hän oli hyvä biisintekijä ja kekseliäs sanoittaja"
 2. Hämeenpuiston suojatien liikennevalot sammuvat maanantaihin asti
 3. Myös Nysse täydentää turvallisuusohjeitaan – Busseissa suositellaan maskin käyttöä, oltava päässä ennen autoon nousua
 4. Ratinan Ruotsi-ottelun kohtalosta päätetään viikolla 34 – Tampereen kaupunki ja Tampereen Pyrintö laativat suunnitelman siitä, miten tapahtuma järjestetään kunnialla ja turvallisesti
 5. Tee hyviä juttuja, joihin on varaa, sanoo neuvoo eläköityvä Reino Bragge seuraajaansa
 6. Henkilöauton kuljettaja kaahaili törkeää ylinopeutta Lempäälässä
 7. Kuljettaja hurjasteli henkilöautolla Kaukajärvellä ja Leinolassa ilman ajokorttia – peruutti pysäköityyn autoon ja ajoi ylinopeutta taajama-alueella
 8. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 9. Yrittäjägallup: Moni yritys aikoo jatkaa etätöitä pysyvästi – "Työtyytyväisyys on etätyön myötä selvästi enemmän lisääntynyt kuin vähentynyt"
 10. Mitä on tapahtunut Lempäälän Sirvalahdentiellä? – "Ei koidu vaaraa sivullisille"
 11. THL: Tartuntojen määrät ovat nousseet selvästi heinäkuusta, erityisesti Helsingissä ja Uudellamaalla
 12. Näsijärvellä harjoitellaan hätärakettien käyttöä
 13. Tampere otti ennätyksen nimiinsä – Suomen suurin virtuaalikonferenssi tavoittanut yli tuhat ihmistä
 14. Siivikkalaan menijät kiertotielle – Pohtolankatu kiinni maanantaista syyskuun loppuun
 15. Miika Juntusen tarina Kokkolassa loppui yhdessä viikossa – Seura purki jalkapallopersoonan valmentajasopimuksen

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Myös Nysse täydentää turvallisuusohjeitaan – Busseissa suositellaan maskin käyttöä, oltava päässä ennen autoon nousua
 2. Tampereen kaupungin työntekijät lensivät viime vuonna yli 3 miljoonaa kilometriä – Päästöt kompensoitiin istuttamalla vajaalla 5 000 eurolla puita Ugandaan
 3. Kolumni: Koronan toinen aalto vältetään vain yhteisvastuulla – "Mikä s----na siellä ulkomailla on niin hienoa..."
 4. "Järjestyksenvalvojat joutuvat menemään rauhoittelemaan kuuluttajaa..." – Mitä oikein tapahtui tiistai-iltana Valkeakosken Apian kentällä?
 5. Mikä ihmeen samppanjaindeksi? – Tamperelaisravintola tekee ennätysmyyntiä koronasta, notkahduksesta ja ratikkatyömaasta huolimatta
 6. Mitä on tapahtunut Lempäälän Sirvalahdentiellä? – "Ei koidu vaaraa sivullisille"
 7. Paasikiventien siirto, uusi kevyen liikenteen silta ja 6633 metriä raitiotietä – ratikan kakkosvaiheen suunnitelmia voi nyt kommentoida
 8. Sinun työpäiväsi ei varmasti näytä juuri nyt aivan tällaiselta: Sisä-Suomen poliisi esittelee huumekoira Ramin – "Koulutettu etsimään huumeita, ampuma-aseita ja rahaa" – Katso kuva
 9. Popeda esiintyi Seinäjoen Vauhtiajoissa ja se sai ammattiviulisti Pekka Kuusiston ottamaan kantaa turvaväleihin, joita ei kuvan perusteella näytä olevan olemassakaan – "Miten h**vetissä tämän on annettu tapahtua?"
 10. Koronavilkku tulee Tampereelta – "Kuun vaihteessa se oli sisäisessä testikäytössä"
 11. Tee hyviä juttuja, joihin on varaa, sanoo neuvoo eläköityvä Reino Bragge seuraajaansa
 12. Puhallusvillalastissa ollut kuorma-auto ojaan – Kaksi loukkaantui
 13. Miika Juntusen tarina Kokkolassa loppui yhdessä viikossa – Seura purki jalkapallopersoonan valmentajasopimuksen
 14. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 15. Neljä Tapolan johtohenkilöä vastaavat syytteeseen työturvallisuusrikoksesta – Aluesyyttäjä vaatii sakkorangaistusta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.