Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lelusalakuljettaja Rami Adhamille ehdotonta vankeutta

OIKEUDENKÄYNTI Syyrialaistenlasten auttajana tunnetuksi tullut Rami Adham, ex-vaimo ja Suomi Syyria Yhteisö ry:n määrätään menettämään yhteisvastuullisesti valtiolle220 000 euroa, mistä ex-vaimon korvausvelvollisuus on 62 000 euroa.

Lelusalakuljettajajana tunnettu Rami Adham on tuomittu 10 kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen muun muassa rahankeräys- ja talousrikoksia käsittelevässä oikeudenkäynnissä.

Helsingin käräjäoikeus antoi tuomionsa keskiviikkona. Adham tuomittiin yhteensä 18 eri rikoksesta eli rahankeräysrikoksesta, kirjanpitorikoksesta, rekisterimerkintärikoksesta ja loput ovat väärennyksiä.

Syyte törkeästä rahanpesusta hylättiin.

Adham, ex-vaimo ja Suomi Syyria Yhteisö ry:n määrätään menettämään yhteisvastuullisesti valtiolle rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä yhteensä 220 000 euroa, mistä määrästä ex-vaimon korvausvelvollisuus rajoittuu 62 000 euroon.

Oikeuden mukaan korvaussumma olipuolet laittomasti kerätyistä 316 458,38 eurosta eli 158 000 euroa sekä lisäksi siirtolapuutarhamökin arvo62 000 euroa.

Samassa yhteydessä Adhamin ex-vaimo tuomittiin tuottamuksellisestarahanpesusta 60 päiväksi ehdolliseen vankeuteen.

Syytettyinä oli myös kaksi muuta miestä. Molemmat tuomittiin kirjanpitorikoksesta 30 päiväsakkoon eli maksamaan 180 euroa.

Rikoksen tapahtuivat vuosina 2014–2016.

Oikeus perusteli tuomiotaan rahankeräyksen osaltasillä, että keräys olialussa ollut selvästi laitonta toimintaa, koska rahaa on kerätty tietoisesti ilman lupaa. Myöhemmässäkin vaiheessa lupa on saatu viranomaista erehdyttämällä, oikeus toteaa. Lisäksi varoja on käytetty lupaehtojen vastaisesti ja muuhun kuin keräystarkoitukseen.

Keräyksen osalta oikeus toteaa, että ei voida pitää poissuljettuna sitä, että valtaosa varoista olisi mennyt esiin tuotuun tarkoitukseeneli hyväntekeväisyystyöhön Syyriassa. Aasiassa ei oltu näytetty toteen, että Adham olisi huijannut laajoilta joukoilta rahaa olemattomaan tarkoitukseen ja toimintaan sekä pääasiassa henkilökohtaisessa hyötymistarkoituksessa. Nämä seikat vähentävät teon moitittavuutta ja puoltavat sitä, että vankeusrangaistuksen tule olla rahankeräysrikoksesta kuukausissa mitattava.

Kirjanpitorikoksenkin osalta moitittavuutta lisää se, että Adham on todellisuudessa suhtautunut piittaamattomasti kirjanpitovelvollisuuteen, eikä kirjanpitoaineisto ole antanut oikeaa kuvaa yhdistyksen tilanteesta.

Oikeuden mukaan ex-vaimo osallistui62 000 euron kätkemiseen osallistumalla siirtolapuutarhamökin ostoon omiin nimiinsä.

Suomeen muuttanut Adham tuli tunnetuksi hyväntekeväisyystyöstään syyrialaisten lasten auttajana. Lelusalakuljettajaksi miestä alettiin kutsua sen jälkeen, kun tämä alkoi toimittaa Syyrian Aleppoon lapsille muun muassa leluja. Suomessa Adham toimi Suomi–Syyria -yhteisössä ja keräsi järjestölle rahaa. Syyttäjän mukaan rahankeruu tapahtui osin ilman keräyslupaa. Oikeudenkäynnissä Adham kiisti alkuun tienneensä, että rahakeräyksille täytyy hakea lupaa. Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana Adham toimi vuosina 2014–2016.

Osa kerätyistä rahoista ei syyttäjän mukaan päättynyt hyväntekeväisyystyöhön, vaan niitä käytettiin muun muassa Adhamin mökin ostoon. Rahoja talletettiin myös miehen Syyriassa sijaitsevalle tilille.

Adham kiisti lähes kaikki syytteet lukuun ottamatta kirjanpitorikosta.

Adham tuomittiin viime vuonna Helsingin käräjäoikeudessa muun muassa veropetoksesta, doping- ja huumausainerikoksesta, kirjanpitorikoksesta ja pahoinpitelystä. Tuomio on ehdollinen.