Keikka-arvio: Tuomari Nurmio jakoi oikeutta Tampere-talossa

Tuomari Nurmio otti lavan haltuun yksin. Ville Laine

toimitus

Hannu”Hande” Nurmio eli Tuomari Nurmio tai lyhyemmin Dumari, kuten hänet on jo vuosikymmenet opittu tuntemaan, asteli Tampere-talon Pienen salin lavalle anteeksi pyydellen. Huhut olivat kuulemma luvanneet lavalle vierailijoita, siis fiittaajia ja komppaajia, mutta tämä ei pitäisi paikkaansa ja kuten Nurmio asian muotoili: ”Joudutte tyytymään pelkästään meikäläiseen”. Yleisön välittömistä aplodeista päätellen tämä oli vain ja ainoastaan hyvä asia.

Ilta alkoi kahdeksan vuoden takaisella 13 Naulaa -kappaleella jatkuen jouhevasti esittäjänsä mukaan dokumentaarisella kappaleella Aavaa Preeriaa Kyseinen kappale löytyy jo Nurmion ensimmäiseltä levyltä Kohdusta Hautaan vuodelta 1979. Näin siis jo kahden ensimmäisen kappaleen aikana oli nivottu yhteen yli kolme vuosikymmentä.

Viime vuosina Tuomari Nurmio on totuttu näkemään Spuget-yhtyeensä kera. Yhtyeen keskittyessä ilmaisussaan suoraviivaiseen rokkiin antavat soolo-esiintymiset mahdollisuuden ammentaa laajemmin Nurmion kappalevalikoimasta. Lavalla yksinään erikoisrakenteisella laatikkokitarallaan itseään säestäen nousee Tampere-talonkin esiintymisessä kantavaksi teemaksi Nurmion mieletön karisma.

Myös sanoittajana Nurmion avut nousevat esille todettiin sitten: ”Kun hakkaa päätä seinään, pakkohan se on myöntää, seinä kestää enemmän kuin pää” kappaleessa Huono Ihminen tai ”Kun elämä sua elää ja viina sua juo, se kaiken sulta vie, se on kivinen tie” kappaleessa Kivinen tie Sama teema tuntuukin toistuvan kappaleesta toiseen.

Pohjanmaalle päädyttiin kappaleparilla Hurja poika ja Rannanjärvi elää!, jonka jälkeen kuultiin tuore Tsaari -kappale, joka sai jo yleisönkin spontaanisti mukaan hienoisiin rytmikkäisiin taputuksiin. Kaalimaan kansan ja Viiniä! Malja marttyyreille jälkeen Nurmio halusi tarjota palan kotiseututietoutta. Helsingin Kalliohan on Tuomari Nurmion syntymäkoti, kehto suorastaan. Hän totesi sen olevan nykyään hipsterien muotipaikka, mutta ennen ei todellakaan haluttu Kallioon, sieltä haluttiin pois.

Näillä saatesanoilla lähtikin liikkeelle Kivinen kehto, joka löytyy uusimmalta Dumarillumarei -albumilta. Ennen väliajan skumpan juontia pysyttiin samoissa maisemissa, kun taksin katolla vilkkui vielä yön ainoa valopilkku, päättäen seuraavaksi ensimmäisen puoliskon konsertista Valo yössä -klassikkoon, joka sai yleisön kohahtamaan ihastuneena. Tätä kappaletta selvästi oli odotettu ja salaa mielessä toivottu.

Vaikka voisi kuvitella mies ja kitara -konseptin käyvän pidemmän päälle puuduttavaksi, niin Tuomari Nurmion kohdalla näin ei ollut. Laatikkokitarallaan soittaen ja oikealla jalallaan tahtia lyöden kappaleet seurasivat toisiaan intensiivisinä. Vaikka kappaleiden sanoitukset monesti ovatkin itsessään pienoistarinoita, niin myös välijuonnoissaan Nurmio toteutti vangitsevaa tarinointia. Niinpä toinen puolisko kiiti eteenpäin körttiläisyydestä (Kurja matkamies maan), pelastusarmeijan (Sniidu Friidu) ja Olavi Virran hotellin valomainoksessa kiipeilyn (Siihen loppui satumaa) kautta Lähi-Itään (Ankara).

Loppuhuipennukseen oli säästetty Lasten mehuhetki ja niinhän vei musta enkeli päivänsankarin tälläkin kertaa. Lopuksi oli Nurmio päättänyt heittää balladin, mutta päätyikin kuulemma muuhun ja niin ilmoille kajahti Tonnin stiflat. Joskin perään kuultu Suuri voima voitaneen kuitata balladiksi, joten alkuperäinen suunnitelma tältä osin toteutui.

Kansa ei toki ollut saanut tarpeekseen osoittaen sen raikuvilla suosionosoituksilla. Kuten tapoihin kuuluun, niin odotus toki palkittiin, itse mestarin sanoin: ”no, itsepähän tilasitte”. Näillä sanoilla alustettuna ilmoille kajahti vielä tunnuskappaleekseenkin muodostunut Dumari. Vaikka kappale on tehty vuonna 2001 osoituksena, että Nurmioltakin taipuu räppi, niin ehkäpä se nykypäivänä on vielä entistä ajankohtaisempi.

Vaikka säepari ”Sä voit olla Olarin räppikunkku, mut kun Dumari dumaa, sä oot pelkkä runkku” aiheuttikin tällä kertaa esittäjässään naurunpyrskähdyksen, niin piilee siinä totuuden siemen. Sanat tipahtelivat sellaiseen tahtiin ulos esittäjänsä suusta, että olisivat itse Cheek ja Elastinenkin olleet kateellisia.

Tuomari Nurmio osoitti Tampere-talolle, että auktoriteetti on hallussa. Kahden tunnin oikeuden istunnon jälkeen oli tullut selväksi, että sekä karisma että materiaali kantavat edelleen Tuomari Nurmiota eteenpäin vääjäämättömällä voimalla. Jos tämän kertainen oikeuden istunto jäi väliin, niin tilanteen voi korjata alkuvuodesta Tullikamarin Klubilla, jossa Dumarin mukana on jälleen lautamiehinä Spuget -yhtyeensä. Sitä odotellessa voi viritellä Yle Areenasta Timanttinen keikka: Dumari & Spuget -tallenteen.

Tuomari Nurmio: Helvetin ja Taivaan välissä, Tampere-talo Pieni Sali, keskiviikko 21.11.2018

Teksti ja kuva Ville Laine

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Murtomiesten Bittimaatti-keikka meni pieleen Tampereella – IS: Tuhansien eurojen saalis jäi lattialle ja lopputuloksena oli vankeustuomio
 2. Kansanedustaja Pauli Kiuru sai odottamansa vastauksen ministeri Hanna Kososelta – "Nähdäkseni olisi voinut antaa jo yli kaksi viikkoa sitten"
 3. Tapahtumakesä toteutuu Pirkanmaalla, mutta erityisjärjestelyin – Lue tästä, miten
 4. Kolme tulipaloa Nokialla saman tien varrella – pelastuslaitos epäilee tahallaan sytytetyksi
 5. IL: "Hetken mielijohde" kävi tamperelaismiehelle kalliiksi – Suomi-konepistoolin kanssa kikkailu toi lopulta ehdollisen vankeusrangaistuksen sekä aseiden menetyksen
 6. Leväseuranta alkoi Pirkanmaalla – tänä kesänä seurataan kahta uutta paikkaa
 7. Keskustorin Nakkifakiiri avaa ovensa tauon jälkeen
 8. Pyörävarkauksien sesonkiaika on alkanut – varkauksia ainakin kahdeksan päivässä
 9. Norppien köllöttelyä katsottiin 1,2 miljoonaa kertaa, ensimmäistä kertaa nähtiin myös norppien välisiä kärhämiä – mutta missä on Pullervo?
 10. Nimitys: Suomen Suoramainonnan toimitusjohtajaksi Jari Mankonen
 11. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 12. Asemakaavamuutos tuo asuntoja Tampereen Vehmaisten liikekeskukseen
 13. Poliisi takavarikoi alaikäiseltä viinakauppiaalta kymmeniä litroja kirkasta viinaa Vantaalla
 14. Kesän yleisurheilukausi on vauhdissa myös Tampereella: Vehmaisten Urheilijat järjestää kovatasoisen moukarikilpailun
 15. Poika tuli kotiin – vuoden 2019 MM-pokaali löysi paikkansa Jääkiekkomuseosta

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tupakannatsan maahan nakkaavia ollaan valmiita sakottamaan – "Tumpista leviää ympäristöön vaarallisia kemikaaleja"
 2. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 3. Tapahtumakesä toteutuu Pirkanmaalla, mutta erityisjärjestelyin – Lue tästä, miten
 4. Napoli vei ykköspaikan – Tässä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020 -äänestyksen 50 parasta
 5. Kolme tulipaloa Nokialla saman tien varrella – pelastuslaitos epäilee tahallaan sytytetyksi
 6. Pirkanmaan SDP linjasi kenties ei-niin-yllättävän kannanoton – Kannattaa elokuussa hyvin tuttua kasvoa puheenjohtajaksi
 7. Venäläislehti antaa tylyn arvion tamperelaisesta KHL-kiekkoilijasta – Aituri Lotta Haralan avomiestä kuvataan "historian huonoimpiin lukeutuvaksi ulkomaalaishankinnaksi"
 8. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 9. Murtomiesten Bittimaatti-keikka meni pieleen Tampereella – IS: Tuhansien eurojen saalis jäi lattialle ja lopputuloksena oli vankeustuomio
 10. Valtion tuki pienentää Tampereen korona-alijäämän 30 miljoonaan – ilman lisärahoja alijäämä jopa 98 miljoonaa
 11. Kansanedustaja Pauli Kiuru sai odottamansa vastauksen ministeri Hanna Kososelta – "Nähdäkseni olisi voinut antaa jo yli kaksi viikkoa sitten"
 12. Asemakaavamuutos tuo asuntoja Tampereen Vehmaisten liikekeskukseen
 13. Nyt tulee drive-in -konsertti – Messu- ja Urheilukeskuksen parkkipaikalla nähdään useampi rokkikeikka
 14. Poika tuli kotiin – vuoden 2019 MM-pokaali löysi paikkansa Jääkiekkomuseosta
 15. Uutuuskirja: Raisa Räisäsen pikkusisko toivoo, että mahdollinen surmaaja tunnustaisi teon – "En usko, että siskoni kohtalo selviää enää muutoin"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.