Keikka-arvio: Pelle Miljoona Oy valtasi Tampere-talon ison salin, katso nostalgiset kuvat

Erittäin iso pala suomirockin historiaa. Ari Taskinen, Sam Yaffa, Tumppi Varonen, Pelle Miljoona ja Andy McCoy. Ville Laine

toimitus

Suomirokin peruskiviksi lukeutuva Pelle Miljoona Oy:n albumi Moottoritie on kuuma ilmestyi vuonna 1980. Eipä olisi tuolloin arvannut, että 38 vuotta myöhemmin samainen punk-yhtye soittaa Tampere-talossa, saati täyttää Ison salin. Itse taisin nähdä Pelle Miljoonan Tumppi Varosen kanssa viimeksi joitain vuosia sitten Nokialla Pub Alabamassa hieman erilaisissa puitteissa.

Ajat ovat kuitenkin muuttuneet ja vasta tällä viikolla uutisoitiin, että konsertit myyvät lippuja tällä hetkellä paremmin kuin koskaan. Uusien televisiosta tuttujen suosikkien lisäksi aallonharjalle ovat päässeet onneksi myös vanhemman liiton edustajat kuten Pelle Miljoona Oy.

Yhtye on 40-vuotisjuhlakiertueellaan, joka huipentuu tammikuussa Helsingin jäähalliin. Kokoonpanona on se klassinen 1979–80 vaikuttanut viisikko eli Pelle Miljoona, Tumppi Varonen, Ari Taskinen, Andy McCoy ja Sami Yaffa Viimeksi mainittuhan otti Ison salin lavan haltuun jo muutama viikko sitten Michael Monroen kera ja onhan Pelle Miljoonakin ottanut aiemmin tänä vuonna tuntumaa Tampere-taloon Kosminen keiju -produktion yhteydessä.

Kaikilla mittapuilla lavalla nähtiin ja kuultiin tänään suomirokin historian havinaa, lukeutuuhan illan päätähtien ansioluetteloon lisäksi sellaisia yhtyeitä kuin Problems? ja Hanoi Rocks, puhumattakaan erilaisista Pelle Miljoonan yhtyeinkarnaatioista, joita lienee pitkälti toistakymmentä.

Mutta mennäksemme itse asiaan, niin konsertti pyörähti vauhdikkaasti liikkeelle Olen kaunis ja Koska sydän sanoi niin -kappaleilla yhtyeen tämän kokoonpanon ainoalta albumilta Moottoritie on kuuma Aikoinaan levyn julkaisun jälkeen Yaffa ja McCoy lähtivät yhtyeestä Tukholmaan perustamaan Hanoi Rocksia, joten ehkäpä nyt 38 vuotta myöhemmin on levyn julkaisukiertue.

Pelkästään vanhoja ei muisteltu, sillä yhtye julkaisi vastikään viiden kappaleen EP:n Anna soihtusi palaa Kuten McCoy asian ilmaisi: ” kynttilä palaa loppuun, mutta tää viddun soihtu palaa ikuisesti” ja EP:n nimikappale olikin ohjelmassa heti kolmantena. Letkeällä reggae-poljennolla etenevä kappale sopi hyvin vanhemman materiaalin sekaan kalpenematta.

Perään jatkettiin uuden materiaalin merkeissä lyhyellä oppimäärällä rock ’n’ roll -musiikista, koska räpistä ja itkuvirsistä ei Miljoona kumppaneineen piittaa. Vuorossa oli siis kappale Diggaan Rock ’n’ Rollista. Varsin osuvaa, koska oletettavasti valtaosa tämän illan yleisöstä nimenomaan diggasi kyseisestä musiikin lajista.

Konsertti oli jaettu niin, että alkuun Pelle Miljoona lauloi ja Tumppi Varonen soitti rumpuja, kunnes vaihdettiin osia. Varonen pääsikin ensimmäiseksi ääneen Kovat kundit kappaleen merkeissä. Merkille pantavaa oli, että Miljoona tuntui olevan rumpupatteriston takana kuin kotonaan. Into tuntuikin olevan kova soittamaan, kun kappaleiden välissä muiden välijuontojen väliin hän huikkaili, joko voidaan laskea biisi liikkeelle.

Välijuonnot olivatkin konsertissa oma lukunsa Miljoonan, Varosen ja McCoyn päästessä kaikkien ääneen tajunnanvirrassa. McCoy muun muassa kyseli, onko yleisössä paljon äitejä ja käsiä nousikin myöntymisen merkeiksi. Seuraavan kysymyksen, kuinka moni on Tumpin lasten äitejä, seurauksena oli pitkä hiljaisuus, eikä ehdokkaita ilmoittautunut. Perään Varonen kajauttikin Älä äiti itke -kappaleen seuraten uuden EP:n Valkokangas rakkautta ( Tuulen viemää) -kappaleella sekä hipeille omistetulla Lanka palaa -kappaleella.

Myös McCoy pääsi ääneen, kun yhtye esitti suomennoksen Blue Öyster Cultin kappaleesta Don’t fear the reaper, joka suomenkielisessä käsittelyssä on saanut nimekseen Romeo ja Julia Ihan mallikkaasti McCoykin lauluosuudestaan suoriutui, vaikkei illan aikana ihan kaikista välijuonnoista välttämättä selvää saanutkaan. Joka tapauksessa kitara soi entiseen malliin ja soitto kaiken kaikkiaankin oli koko yhtyeellä varsin hyvässä kuosissa.

Lopussa lauluvuoron otti taas haltuunsa Miljoona ja kuten alleviivaten illan menoa, ilmoille kajahti Mulla menee lujaa -kappale. Sanoittajanahan Miljoona on myös ansioitunut vuosien saatossa ja kuten itse asian ilmaisi, oli tänään kyseessä John F. Kennedyn salamurhan vuosipäivä ja perään soitettiin Vapaus on suuri vankila -kappale.

Viimeisiksi säästetty Juokse villi lapsi ja eritoten Moottoritie on kuuma saivat yleisönkin jo hiljalleen liikkeelle, vaikka väliaplodeista pääteltynä koko ilta oli viihdytty muutenkin. Moottoritien jäähdyttyä ja soiton tauottua koko katsomo osoittikin yhtyeelle suosiota seisaaltaan. Yhtyeen palatessa encoreille yleisö yritti toki istua takaisin penkkeihinsä, mutta Miljoona totesi, että ”ei tarvii istuu takas alas” ja perään McCoy saman asian hieman värikkäimmin sanankääntein ilmaisten. Niinpä encoren ajan yleisö oli kuin päästetty irti karsinastaan bailaten mukana Problems? -lainan Ei tää lama päähän käy sekä Varosen bravuurin, Tahdon rakastella sinua, tahdissa.

Aivan viimeiseksi yhtye esitti Moottoritie on kuuma -albumin päätöskappaleen Hyvää yötä maailma, joka osoittautui koko illan sykähdyttävimmäksi vedoksi. Sen myötä Taskisen ilmavan urkujen soiton johdattelemana toivoteltiin maailman lisäksi hyvää yötä myös yleisölle.

Pelle Miljoona Oy, Tampere-talo Iso Sali, torstai 22.11.2018

Teksti ja kuvat Ville Laine

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Murtomiesten Bittimaatti-keikka meni pieleen Tampereella – IS: Tuhansien eurojen saalis jäi lattialle ja lopputuloksena oli vankeustuomio
 2. Kansanedustaja Pauli Kiuru sai odottamansa vastauksen ministeri Hanna Kososelta – "Nähdäkseni olisi voinut antaa jo yli kaksi viikkoa sitten"
 3. Tapahtumakesä toteutuu Pirkanmaalla, mutta erityisjärjestelyin – Lue tästä, miten
 4. Kolme tulipaloa Nokialla saman tien varrella – pelastuslaitos epäilee tahallaan sytytetyksi
 5. IL: "Hetken mielijohde" kävi tamperelaismiehelle kalliiksi – Suomi-konepistoolin kanssa kikkailu toi lopulta ehdollisen vankeusrangaistuksen sekä aseiden menetyksen
 6. Leväseuranta alkoi Pirkanmaalla – tänä kesänä seurataan kahta uutta paikkaa
 7. Keskustorin Nakkifakiiri avaa ovensa tauon jälkeen
 8. Pyörävarkauksien sesonkiaika on alkanut – varkauksia ainakin kahdeksan päivässä
 9. Norppien köllöttelyä katsottiin 1,2 miljoonaa kertaa, ensimmäistä kertaa nähtiin myös norppien välisiä kärhämiä – mutta missä on Pullervo?
 10. Nimitys: Suomen Suoramainonnan toimitusjohtajaksi Jari Mankonen
 11. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 12. Asemakaavamuutos tuo asuntoja Tampereen Vehmaisten liikekeskukseen
 13. Poliisi takavarikoi alaikäiseltä viinakauppiaalta kymmeniä litroja kirkasta viinaa Vantaalla
 14. Kesän yleisurheilukausi on vauhdissa myös Tampereella: Vehmaisten Urheilijat järjestää kovatasoisen moukarikilpailun
 15. Poika tuli kotiin – vuoden 2019 MM-pokaali löysi paikkansa Jääkiekkomuseosta

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tupakannatsan maahan nakkaavia ollaan valmiita sakottamaan – "Tumpista leviää ympäristöön vaarallisia kemikaaleja"
 2. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 3. Tapahtumakesä toteutuu Pirkanmaalla, mutta erityisjärjestelyin – Lue tästä, miten
 4. Napoli vei ykköspaikan – Tässä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020 -äänestyksen 50 parasta
 5. Kolme tulipaloa Nokialla saman tien varrella – pelastuslaitos epäilee tahallaan sytytetyksi
 6. Venäläislehti antaa tylyn arvion tamperelaisesta KHL-kiekkoilijasta – Aituri Lotta Haralan avomiestä kuvataan "historian huonoimpiin lukeutuvaksi ulkomaalaishankinnaksi"
 7. Pirkanmaan SDP linjasi kenties ei-niin-yllättävän kannanoton – Kannattaa elokuussa hyvin tuttua kasvoa puheenjohtajaksi
 8. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 9. Valtion tuki pienentää Tampereen korona-alijäämän 30 miljoonaan – ilman lisärahoja alijäämä jopa 98 miljoonaa
 10. Murtomiesten Bittimaatti-keikka meni pieleen Tampereella – IS: Tuhansien eurojen saalis jäi lattialle ja lopputuloksena oli vankeustuomio
 11. Kansanedustaja Pauli Kiuru sai odottamansa vastauksen ministeri Hanna Kososelta – "Nähdäkseni olisi voinut antaa jo yli kaksi viikkoa sitten"
 12. Nyt tulee drive-in -konsertti – Messu- ja Urheilukeskuksen parkkipaikalla nähdään useampi rokkikeikka
 13. Asemakaavamuutos tuo asuntoja Tampereen Vehmaisten liikekeskukseen
 14. Uutuuskirja: Raisa Räisäsen pikkusisko toivoo, että mahdollinen surmaaja tunnustaisi teon – "En usko, että siskoni kohtalo selviää enää muutoin"
 15. Poika tuli kotiin – vuoden 2019 MM-pokaali löysi paikkansa Jääkiekkomuseosta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.