Joka kuukausi yli 200 polkupyörää odottaa omistajaansa poliisin löytötavaratoimistossa: ”Myös auton avaimia kannattaisi kysellä”

Tampereen löytötavaratoimisto on muuttanut uuteen osoitteeseen.

Lupasihteeri Taria Lähteenmäki ja lupaesimies Riitta Rouhiainen Sisä-Suomen poliisilaitoksen uudessa löytötavaratoimistossa. Joonas Alanne

Joonas Alanne

Tampereen poliisin löytötavaratoimisto palvelee jatkossa uudessa osoitteessa Hatanpään valtatie 16. Toimiston luukulla Sisä-Suomen poliisilaitoksen pääpoliisiasemalla käy jatkuvasti kova vilske, kun ihmiset käyvät etsimässä kadottamiaan puhelimia, laukkuja tai avaimia, tai tuomassa löytämiään esineitä.

Lain mukaan löytötavaraa tulee säilyttää kolme kuukautta. Sen jälkeen esimerkiksi polkupyörät, joille ei löydy omistajaa, päätyvät usein huutokauppaan, joita järjestetään useampi joka vuosi.

Polkupyöriä löytyy varastosta koko ajan noin 250.

– Omistajan kannattaa ehdottomasti ottaa oman pyöränsä runkonumero muistiin, koska se yksilöi pyörän. Ilman runkonumeroa oikeaa omistajaa on vaikea löytää, neuvoo lupasihteeri Taria Lähteenmäki

Työ on hänen mukaansa yllättävän paljon aikaa vievää, sillä siihen kuuluu muun muassa omistajien etsimistä ja tavaran arvon määrittelemistä. Lain mukaan löytötavaratoimiston ei tarvitse ottaa säilytykseen alle 20 euron arvoista tavaraa.

– Tänne kiikutetaan usein parittomia hanskoja tai jopa kenkiä. Niitä emme kuitenkaan ota vastaan.

Toimiston suurimpia sesonkeja ovat isot juhlapyhät ja tapahtumat, kuten esimerkiksi festarit ja urheilukilpailut. Niiden jäljiltä toimistoon tuodaan lukuisia henkilöllisyystodistuksia, lompakoita ja kännyköitä.

– Kaikenlaisia avaimia on paljon. Myös auton avaimia kannattaisi kysellä, koska niitäkin tänne tuodaan. Avaimia pitää kuitenkin tulla paikan päälle katsomaan, koska avaintiedusteluihin emme vastaa puhelimitse, sanoo Lähteenmäki.

– Jos meillä ei ole vertailuavainta nähtävänä niin esimerkiksi hyvin yksilöllinen avaimenperä voi auttaa tunnistuksessa.

Poliisin löytötavaratoimiston lisäksi Tampereella toimii myös kaksi yksityistä löytötavaratoimistoa, joihin päätyy esimerkiksi ravintoloista ja busseista löytyneitä tavaroita. Näitä kutsutaan laitoslöydöiksi.

Poliisille päätyvät pääasiassa julkisilta paikoilta löytyneet tavarat.

Jos löytötavaran oikean omistajan jäljittäminen onnistuu, poliisi ilmoittaa aina hänelle löydöstä kirjeellä tai puhelimitse.

Löytötavaran omistajalla on oikeus saada löytötavara takaisin, jos hän maksaa löytäjälle löytöpalkkion ja korvaa löydön aiheuttamat kustannukset.

Löytöpalkkion suuruus on 10 prosenttia esineen käyvästä arvosta, kuitenkin vähintään neljä euroa.

Korvaus säilytyskustannuksista on viisi prosenttia esineen käyvästä arvosta, kuitenkin enintään 17 euroa.

Säilytyskustannukset voidaan jättää perimättä, jos ne ovat alle 4 euroa.

Löytötavaralaki edellyttää, että löytötavaroista on ilmoitettava tavaran oikealle omistajalle tai ne on toimitettava poliisille.

Tampereen poliisin löytötavaratoimisto

Hatanpään valtatie 16.

Palvelee arkisin kello 9-16.15.

Puhelinpäivystys kello 10-12.

Puh. 0295 445 389.

Sähköposti: loytotavara.sisa-suomi@poliisi.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tätä taloa tehdään jo, vaikka tontilla ei näy mitään – Härmälään kohoaa puukerrostalo, jonka kylpyhuonekin tehdään elementtinä tehtaalla
 2. Olisiko 70-vuotias Juice suostunut koronakaranteeniin? – "Tuskin..."
 3. Tampere hakee aikuisia päivystämään suojateille koulujen alkaessa – Kouluja listalla 28
 4. Tärkeä tamperelainen: ”Ota opas, niin kuulet, mitä näet” – Anja on opastanut Tamperetta jo 40 vuotta
 5. ”Pysähtyminen teki hyvää” – Kohujulkisuudestakin tunnettu Henna Peltonen viettää tavallista perhearkea Pispalassa
 6. Hyvinvointi: Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"
 7. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"
 8. Tiede: Tapa, jonka mukaan isä saattaa tyttärensä alttarille, voi tuntua romanttiselta, mutta alkuperäinen ajatus ei sitä ole – "Ei ole perinteitä, joita olisi pakko noudattaa"
 9. Ruoka: Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"
 10. "En jaksanut olla tekemättä mitään" – Heti kohun aiheuttaneesta Pyrinnön jenkkivahvistuksesta vuosimallia 1974 tuli Suomeen amerikkalaisen ruuan lähettiläs
 11. "Koko ajan on pöhinä päällä" – Kukkaispormestari Paulina Ahokas inspiroituu Tampereen tarinasta
 12. Kolumni: Kotimaa on mansikkainen – "Kaikki tämä ilman jonotusta ja stressiä, turvallisesti."
 13. Suomen suurin kesätaidetapahtuma alkaa Tampereella lauantaina – Finlayson Art Area 2020 tuo luonnon 200-vuotiaalle tehdasalueelle, katso mitä tapahtuu!
 14. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 15. "Ulkonäössä on sekä Nuuskamuikkusta että Harpo Marxia" – Vuoden paras karikatyyrien kohde löytyi Tampereelta, katso riemukkaat kuvat!

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Iso kiinteistökauppa Kangasalla – Teppo Numminen sijoittaa kuntoutuskeskukseen järven rannalla
 2. ”Pysähtyminen teki hyvää” – Kohujulkisuudestakin tunnettu Henna Peltonen viettää tavallista perhearkea Pispalassa
 3. Tampere hakee aikuisia päivystämään suojateille koulujen alkaessa – Kouluja listalla 28
 4. Suomen suurin kesätaidetapahtuma alkaa Tampereella lauantaina – Finlayson Art Area 2020 tuo luonnon 200-vuotiaalle tehdasalueelle, katso mitä tapahtuu!
 5. Tamperelainen siipiravintoloitsija aikoo tuoda Mike Tysonin Suomeen
 6. Porvoon ampujaveljesten Tampereen takaa-ajon vaiheet tarkentuivat – Bensavarkaus Ristinarkun Shellillä, viisi laukausta Rantatunnelissa, kahdeksan murhanyritystä...
 7. Ratikka pääsi Hervannan yöhön – Testiaikatauluun heti muutos: syy lentoliikenteessä
 8. "En jaksanut olla tekemättä mitään" – Heti kohun aiheuttaneesta Pyrinnön jenkkivahvistuksesta vuosimallia 1974 tuli Suomeen amerikkalaisen ruuan lähettiläs
 9. Tärkeä tamperelainen: ”Ota opas, niin kuulet, mitä näet” – Anja on opastanut Tamperetta jo 40 vuotta
 10. Hervantajärvelle kohoaa 54 asunnon kerrostalo – Erikoisuus ylimmän kerroksen korkeat asunnot, joihin mahtuu parvi
 11. Olisiko 70-vuotias Juice suostunut koronakaranteeniin? – "Tuskin..."
 12. Tätä taloa tehdään jo, vaikka tontilla ei näy mitään – Härmälään kohoaa puukerrostalo, jonka kylpyhuonekin tehdään elementtinä tehtaalla
 13. 568 halusi ratikkakuskiksi Tampereelle – Näin valinnat tehdään ja koulutus etenee
 14. "Ulkonäössä on sekä Nuuskamuikkusta että Harpo Marxia" – Vuoden paras karikatyyrien kohde löytyi Tampereelta, katso riemukkaat kuvat!
 15. Koronakevään vaikeuksia hyvitetään – Tampereen kaupunki jakaa risteilylahjakortteja ikäihmisten omaishoitajille

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.