Keikka-arvio: Egotrippi ja TASO päättivät Tampere-talon viikon tyylikkäällä crossoverilla

Egotrippi 25v ja TASO - Aina matkalla jonnekin, Tampere-talo Iso Sali, sunnuntai 25.11.2018 Ville Laine

toimitus

Egotrippi on saavuttanut yhtyeenä jo kunnioitettavan neljännesvuosisadan iän, jonka kunniaksi yhtye on kiertänyt maata tänä vuonna Aina matkalla jonnekin -juhlakiertueella. Konsertit ovat olleet moniulotteisia, sillä osa kiertueesta on ollut perinteisiä sähköisiä konsertteja, kun taas osa konserteista on ollut akustisia konsertteja. Kolmas olomuoto tässä sarjassa on Egotrippi yhdessä sinfoniaorkestereiden kanssa, joka oli teemana Tampere-talon illassa. Egotrippiä lavalla täydensi TASO eli Tampereen akateeminen sinfoniaorkesteri.

Loppuunmyydyn illan käynnisti TASO alkusoitollaan, jossa oli havaittavissa teemoja Egotripin kappaleista kuten Älä koskaan ikinä. Orkesterin kapellimestarina toimi koko sinfoniaorkesterikiertueen taiteellinen johtaja, monissa liemissä keitetty musiikin monialaosaaja Pessi Levanto. Pian lavalle astui myös Egotrippi ja illan musiikillinen anti pyörähti toden teolla käyntiin kappaleella Vieläkö mut voi pelastaa.

Ensimmäistä kertaa yleisöä puhutellessaan yhtyeen laulaja Mikki Kauste totesi olevan ihanaa, että yleisö oli saapunut paikalle ja lupasi illan sisältävän kaikille kaikkea ja jokaiselle jotakin. Sinänsä varsin kuvaavaa, sillä alkutahdeista asti oli selvää, että tämä sinfoniaorkesterin ja Egotripin yhteenliittymä toimi saumattomasti ja komeasti soiden. Tampereella voidaankin olla tyytyväisiä, että kohdalle osui konserteista juuri tämä.

Yhtye esitti laajasti tuotantoaan koko uransa varrelta. Ensimmäisellä puoliajalla kuultiinkin muun muassa kappaleet Asunto 35, Vuosi nolla, Asfaltin pinta ja Hyvästi naiset. Omaksi suosikikseni nousi kaikessa sykähdyttävyydessään ja koskettavuudessaan kitaristi Knipin laulama Varovasti nyt, jossa lauletaan, että ”tää hetki on hauras”. Ja sitä se todella oli tämän kappaleen aikana, joka oli illan ehkä vähäeleisin mutta voimaannuttavin. Vahvassa roolissa kappaleen aikana oli myös rumpujensa takaa ksylofonille astellut Risto Niinikoski.

Illassa kuultujen kappaleiden orkesterisovituksista vastasi kuusi eri sovittajaa. Yksi näistä on Sami Pitkämö, joka oli konsertin aikana itse soittamassa samaan aikaan televisiosta tulleesta Tanssii tähtien kanssa -ohjelman yhtyeessä. Kauste kiittelikin yleisöä, että television sijaan oli valittu elävää musiikkia ja ilta Egotripin kanssa. Samalla ensimmäinen puolisko pääteltiinkin juuri Pitkämön sovittamalla Mustat varjot -kappaleella.

Tauon jälkeen ilta jatkui samalla kaavalla, kun esiintyjät perkasivat Egotripin laajaa tuotantoa. Niinpä ilmoille pääsivät muun muassa Patja, Sininen ja Posteljooni -kappaleet. Viimeksi mainittu on kuuleman mukaan ainoa Egotripin kappale, jolla on päästy television kykykilpailuista jatkoon, esittäjänään tuolloin Pete Parkkonen. Alkupuoliskolla kuultu Matkustaja taas aiheutti yleisössä ensimmäiset spontaanit aplodit alkutahtien täyttäessä Ison salin, vaikka tokikin kappaleiden jälkeen suosiota oli osoitettu jo pitkin iltaa. Kappaleessa oli erityisen komeat jouset TASOn toimesta.

Loppu olikin yhtä hittien ilotulitusta kappaleiden Mestaripiirros, Rakkaani, Unihiekkaa ja Älä koskaan ikinä muodossa. Erityisesti Marzi Nymanin sovittamassa Unihiekkaa -kappaleessa juolahti mieleen, miksei sitä ole aina soitettu tällä tavalla. Sikäli vahvasti sinfoniaorkesteri sai tilaa Skelen kitarasoolon sekä komppiryhmä Niinikosken ja Anssi Maasalon lomaan, että toisen jakson komein yksittäinen hetki oli kappaleen loppusoitto lähtien Niinikosken rummuista jatkuen koko illan upeasti soittaneen TASOn jousien soittamaan kertosäkeeseen. Lopputulos oli kertakaikkisen kaunista ja puhuttelevaa.

Loppujen lopuksi yleisö osoitti esiintyjille suosiotaan kolmesti seisaaltaan: setin päättyessä Älä koskaan ikinä -kappaleen jälkeen, seuranneen Nämä ajat -kappaleen jälkeen sekä koko tilaisuuden päättäneen Valssi -kappaleen jälkeen. Selvää oli, että yleisö oli pitänyt sekä näkemästään että eritoten kuulemastaan.

Sekä Suomessa että maailmalla on vuosien saatossa ollut erilaisia sinfoniaorkesterien ja rock-/pop-yhtyeiden yhteiskonsertteja, joista tämäniltainen oli yksi toimivimmista. Monet kappaleet kelpaisivat tämänlaisina sovituksina albumeille sellaisenaan. Näiden sinfoniaorkesterikonserttien ideoija Eki Korhonen oli vuosi sitten tuumannut yhtyeelle, että kun tänä vuonna tulee 25 vuotta yhtyeelle täyteen, niin eiköhän tehdä jotakin kunnollista. Onneksi vastaus oli myöntävä ja tästä kunnollisesta lopputuloksesta pääsi sitä myötä nauttimaan Tampereenkin konserttiyleisö.

Egotrippi 25v ja TASO - Aina matkalla jonnekin, Tampere-talo Iso Sali, sunnuntai 25.11.2018

Teksti ja kuvat Ville Laine

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. "Ulkonäössä on sekä Nuuskamuikkusta että Harpo Marxia" – Vuoden paras karikatyyrien kohde löytyi Tampereelta, katso riemukkaat kuvat!
 2. Koronakevään vaikeuksia hyvitetään – Tampereen kaupunki jakaa risteilylahjakortteja ikäihmisten omaishoitajille
 3. Kokeilu alkaa: Tampereella parannetaan pyöräilymahdollisuuksia, yksinsuuntaistakin kahteen suuntaan – Tunnetko jo nämä uudet liikennemerkit? Täältä niitä löytyy!
 4. Hervantajärvelle kohoaa 54 asunnon kerrostalo – Erikoisuus ylimmän kerroksen korkeat asunnot, joihin mahtuu parvi
 5. Aloite: Keskustan viikonloppupysäköinti ilmaiseksi – "Oikeammin kohdennettu elvytystoimenpide kuin infrainvestointien kiihdyttäminen"
 6. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 7. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 8. Vuokrat nousivat eniten isoissa kaupungeissa – poikkeusajasta huolimatta vuokra-asuntoja haettiin keväällä ennätysmäärä
 9. Kysely: Kosketuksia välttelee koronan takia enää alle puolet suomalaisista, myös luottamus asioinnin turvallisuuteen on noussut
 10. USU: Moni vuokranantaja vaati vuokralaiselta henkilötakaajan – Kuluttajaliitolla on erilainen suositus
 11. Iso kiinteistökauppa Kangasalla – Teppo Numminen sijoittaa kuntoutuskeskukseen järven rannalla
 12. Lidlin jakelukeskuksissa kierrätetään kaikki jäte – saivat auditoinnissa korkeimman kierrätysluokituksen
 13. Oma raha: Nelikymppinen Tiina Nykyri hankki muhkean säästön vertailemalla sähkön ja vakuutusten hintoja – "Vielä kun saisi sähkönsiirronkin kilpailutettua"
 14. Tamperelainen siipiravintoloitsija aikoo tuoda Mike Tysonin Suomeen
 15. Tampereen kaupungille lahjoituksena 15 pelastusrengasta

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Iso kiinteistökauppa Kangasalla – Teppo Numminen sijoittaa kuntoutuskeskukseen järven rannalla
 2. Ratikka pääsi Hervannan yöhön – Testiaikatauluun heti muutos: syy lentoliikenteessä
 3. Euroopan komissiolta synkkä arvio Pirkanmaan koronavaikutuksista – Onko syytä olla huolissaan, Business Tampereen toimitusjohtaja Harri Airaksinen?
 4. Tamperelainen siipiravintoloitsija aikoo tuoda Mike Tysonin Suomeen
 5. "Monet asiakkaat kertoivat käyvänsä nyt meidän tukemisen vuoksi" – Näin kävi Paras Tamperelainen Noutoruoka 2020 -äänestyksessä! Katso top 20
 6. "Koeajoissa havaittiin puutteita ja välinpitämättömyyttä" – Ratikka on tästä viikosta eteenpäin pysyvä osa Tampereen liikennettä: kertaa täältä viisi isoa muutosta!
 7. Hervantajärvelle kohoaa 54 asunnon kerrostalo – Erikoisuus ylimmän kerroksen korkeat asunnot, joihin mahtuu parvi
 8. 568 halusi ratikkakuskiksi Tampereelle – Näin valinnat tehdään ja koulutus etenee
 9. Aloite: Keskustan viikonloppupysäköinti ilmaiseksi – "Oikeammin kohdennettu elvytystoimenpide kuin infrainvestointien kiihdyttäminen"
 10. Porvoon ampujaveljesten Tampereen takaa-ajon vaiheet tarkentuivat – Bensavarkaus Ristinarkun Shellillä, viisi laukausta Rantatunnelissa, kahdeksan murhanyritystä...
 11. Epäiletkö uniapneaa? Aalto-yliopistossa kehitetty uusi älypuhelinsovellus kertoo, kärsitkö hengityskatkoksista
 12. Kokeilu alkaa: Tampereella parannetaan pyöräilymahdollisuuksia, yksinsuuntaistakin kahteen suuntaan – Tunnetko jo nämä uudet liikennemerkit? Täältä niitä löytyy!
 13. TOAS rakennuttaa opiskelija-asuntoja Kauppiin – Ensimmäisessä puukerrostalossa yhteensä 70 asuntoa
 14. Sinilevätilanteessa radikaali käänne – Pirkanmaalla silti virallisia ja epävirallisia havaintoja
 15. Ratinan stadionille suunnitellaan kattamista – Ratinaa halutaan kehittää keskustan kuolleesta kulmasta vireäksi tapahtuma-alueeksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.