Nastat alle ja pyörällä töihin – Katso, mitä talvipyöräilyn varusteet maksavat

Liukkauteen Veera Minkin varautuu vaihtamalla pyöräänsä nastarenkaat. Lisäksi matkavauhti pitää suhteuttaa vallitsevaan keliin, ihan kuten auton ratissakin. Etenkin mutkissa on oltava tarkkana kaksipyöräisen selässä. Marjo Rämö

Marjo Rämö

Eikö talvella pyöräily ole kylmää kyytiä? Se on yleisin kysymys, jonka Veera Minkin saa kuulla talvipyöräilyyn liittyen.

Ei ole, kun varusteet ovat kunnossa.

– Pyörän selässä ollaan liikkeessä koko ajan. Minä ihmettelen sitä, eikö bussia tai junaa pakkasessa paikoillaan odottavilla ole kylmä?

Kolme vuotta noin 10 kilometrin työmatkansa pyörällä kulkenut Minkin ei jätä cyclocross-pyöräänsä talliin edes silloin kun vastaan tulee tuiskua tai tiskirättejä. Sää vaikuttaa ainoastaan siihen, mitä hän pukee päälleen.

– Talvipyöräilyn ainoa miinuspuoli on se, ettei voi pitää taukoja. Pysähtyessä tulee kylmä.

1. Nastarenkaat

Valtaosaan pyöristä saa asennettua nastarenkaat. Poikkeuksena ovat ohutrenkaiset maantiepyörät, joiden haarukkaan leveä nastapyörä ei mahdu. Nastarenkaita on sekä kahdella että neljällä nastarivillä riippuen renkaan leveydestä. Edullisimpien nastarenkaiden hinnat lähtevät noin 20 eurosta, laadukkaammat maksavat 40–50 euroa kappale.

2. Valot ja heijastimet

Talvella tulee kiinnittää erityistä huomiota heijastimiin ja valoihin. Peruspyöräilyyn on kahden tyyppisiä etuvaloja. Edullisimpien etuvalojen tarkoitus näyttää pyöräilijä muulle liikenteelle, tehokkaammat ajovalot valaisevat ajoväylän. Edullisimmillaan etuvalon saa noin kymmenellä eurolla. Tehokkaan ajovalon hinta on noin 40 eurosta ylöspäin. Takavaloja saa edullisimmillaan muutamalla eurolla. Kiinnitysmekanismiin kannattaa kiinnittää huomiota.

3. Pyöräilyvaatteet

Pyöräilytakissa on pitkä helma ja taskut takana. Pyöräilyhousut ovat kapealahkeiset, ja niissä voi olla pehmusteet. Talvipyöräilyyn käyvät kuitenkin mitkä tahansa tuulenpitävät ulkourheiluvarusteet. Toppavaatteissa useimmille tulee hiki. Alle puetaan kelin mukaan aluskerrasto, merinovillaa tai teknistä materiaalia, ei puuvillaa.

4. Sormet, varpaat ja pää

Sormet ja varpaat ovat kylmänarat. Talvipyöräilyyn on kaupan lämpimiä hanskoja ja kenkiä, mutta yhtä hyvin asian ajavat toppahanskat ja talvikengät. Alle voi laittaa ohutta silkkisormikasta tai villasormikasta ja -sukkaa. Markkinoilla on myös kenkäsuojia, jotka suojaavat märältä ja viimalta. Ajolasit kannattaa hankkia silmien suojaksi.

5. Pyörän puhdistaminen

Suola kannattaa pestä pois ja ketjut on hyvä käsitellä öljyllä säännöllisesti.

7. Muista lukkosula

Pyörän lukot voivat jäätyä pakkasella. Varaudu tähän lukkosulalla.

Veera Minkin varusteet

Neliriviset nastarenkaat 40–50 euroa kappale.

Ladattava etuvalo, joka valaisee ajoväylää: 50 euroa. USB-ladattava takavalo: 2–3 euroa. Lisäheijastimia pinnoihin: 4 euroa (10 kpl). Heijastinliivi: 5 euroa.

Softshell-pyöräilytakki ja wind stopper -housut. Merinovillainen kerrasto. Villakauluri. Ohut, tuulenpitävä pipo. Tuubihuivi kasvojen suojana. Pojan vanhat toppasormikkaat ja talvilenkkarit.

Kenkäsuojat: n. 30–40 euroa.

Ajolasit: alkaen 20 euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mikä ihmeen samppanjaindeksi? – Tamperelaisravintola tekee ennätysmyyntiä koronasta, notkahduksesta ja ratikkatyömaasta huolimatta
 2. Tampereen kaupungin työntekijät lensivät viime vuonna yli 3 miljoonaa kilometriä – Päästöt kompensoitiin istuttamalla vajaalla 5 000 eurolla puita Ugandaan
 3. Koskipuiston hopeasalavasta karsittiin huonoimmat osat pois: "Koskeen päin kallellaan oleva runko on aika laho"
 4. Mitä tapahtuu 18.4.2021? – Tamperelaiset puolueet heräävät hiljalleen kohti kevään kuntavaaleja
 5. Tampereen Pyrinnön pomo suuttui Ruotsi-ottelun kanssa vehtaamiseen – "Turun Paavo Nurmi Gamesiin tuli parinkymmenen maan urheilijoita eikä se tunnu haittaavan ketään..."
 6. Tappara-pakkien pistekunkku teki pätkäsopimuksen
 7. Kolumni: Koronan toinen aalto vältetään vain yhteisvastuulla – "Mikä s----na siellä ulkomailla on niin hienoa..."
 8. Death Cafe puhuttaa kuoleman ammattilaisia Tampereella – "Tapahtuman keskeinen tarkoitus on kasvattaa tietoisuutta kuolemasta",
 9. Alaikäinen kuljettaja ajoi varastetun auton katolleen Teiskossa
 10. Eristeet kärysivät Naistenlahdessa – voimalaitoksen turvekasassa ei ollutkaan paloa
 11. Etätyö jopa paransi työhyvinvointia koronakeväänä – työn imu kasvoi etenkin pienten lasten vanhemmilla
 12. Miia Nuutilan komedia Viikinsaaren kesäteatteriin perjantaina
 13. Jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden reiteissä puutteita Tampereen työmaiden kohdalla – kaupunki ottaa työmaat tehovalvontaan
 14. Pika-aituri Reetta Hurskeella on juuri nyt vaikeaa – IL: "Tuntuu, että kova treeni on mennyt pikkaisen yli"
 15. Yhä useampi pelkää suurpetoja – Tuore kysely: Suomen luonnossa pelottavat eniten karhu ja punkki

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. "Järjestyksenvalvojat joutuvat menemään rauhoittelemaan kuuluttajaa..." – Mitä oikein tapahtui tiistai-iltana Valkeakosken Apian kentällä?
 2. Tampereen kaupungin työntekijät lensivät viime vuonna yli 3 miljoonaa kilometriä – Päästöt kompensoitiin istuttamalla vajaalla 5 000 eurolla puita Ugandaan
 3. Koronavilkku tulee Tampereelta – "Kuun vaihteessa se oli sisäisessä testikäytössä"
 4. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 5. Paasikiventien siirto, uusi kevyen liikenteen silta ja 6633 metriä raitiotietä – ratikan kakkosvaiheen suunnitelmia voi nyt kommentoida
 6. "Uskon, että pystyn tuottamaan lisäarvoa..." – Toni Vilander lähtee mukaan Luxury Collectionin Ferrari-myyntiin Suomessa
 7. Finlayson tuo markkinoille kuosilliset kertakäyttömaskit
 8. Kolumni: Koronan toinen aalto vältetään vain yhteisvastuulla – "Mikä s----na siellä ulkomailla on niin hienoa..."
 9. Popeda esiintyi Seinäjoen Vauhtiajoissa ja se sai ammattiviulisti Pekka Kuusiston ottamaan kantaa turvaväleihin, joita ei kuvan perusteella näytä olevan olemassakaan – "Miten h**vetissä tämän on annettu tapahtua?"
 10. Mitä tapahtuu 18.4.2021? – Tamperelaiset puolueet heräävät hiljalleen kohti kevään kuntavaaleja
 11. Tampereen Pyrinnön pomo suuttui Ruotsi-ottelun kanssa vehtaamiseen – "Turun Paavo Nurmi Gamesiin tuli parinkymmenen maan urheilijoita eikä se tunnu haittaavan ketään..."
 12. Koskipuiston hopeasalavasta karsittiin huonoimmat osat pois: "Koskeen päin kallellaan oleva runko on aika laho"
 13. Alaikäinen kuljettaja ajoi varastetun auton katolleen Teiskossa
 14. Mikä ihmeen samppanjaindeksi? – Tamperelaisravintola tekee ennätysmyyntiä koronasta, notkahduksesta ja ratikkatyömaasta huolimatta
 15. Hiedanrannassa aloitetaan uuden kevyen liikenteen väylän rakentaminen – Työ alkaa maanantaina

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.