Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saikkua, kiitos naurattaa TT-Frenckellissä

TEATTERIARVIO Vahvan teatterisyksyn päätteeksi Tampereella nähdään hauskoja vierailuesityksiä, joissa saa nauraa sydämensä pohjasta. TT-Frenckellissä hauskuttaa Saikkua, kiitos.

Kun käsikirjoittajana on maailman hauskimmaksi ihmiseksi Amerikassa valittu Ismo Leikola yhdessä näyttelijä Kalle Pylvänäisen kanssa, voi odottaa iloista teatteri-iltaa. Ja hauskaahan yleisöllä oli; välillä nauru yltyi huutomyrskyksi.

Kirjoittajat ovat löytäneet aiheekseen kuivumattoman kaivon: lääkärit ja potilaat ja kaikki siihen liittyvät aina sote-uudistuksia myöten. Jokaisella on kokemuksia lääkäreissä käynneistä ja tässä niistä tehdään hulvattomia.

Saikkua, kiitos on kirjoitettu jo vuonna 2013 ja sitä on esitetty mm. Helsingin kaupunginteatterissa ja ympäri maata aina pubeja myöten. Vuosien mittaan teksti on muuttunut aika paljon.

Saikkua, kiitos on saanut esittäjikseen taitavan kolmikon: Mikko Kivinen, Ville Keskilä ja Kalle Pylvänäinen revittelevät hulvattomasti.

Mikko Kivinen on tietysti porukan ässä. Kun hänen moottoriturpansa pärähtää käyntiin, katsoja ei meinaa pysyä tuolissa. Valepotilas on herkullinen, samoin kirurgi, joka löytää potilaalta elinluovutustestamentin ja samalla vaivalla tyhjentää hänet turhista elimistä.

Entä miten lääkäri neuvoo miestä, joka on Levillä vähän levitellyt liikaa ja saanut taudin? Uimahallitartunta ei mene läpi. Vaimolle kertomisen sijaan tohtori antaa tarkat neuvot herkullisesta illallisesta, jolla vaimokin saadaan parannettua. Siihen tarvitaan mortteli, pippuripihvi, mutta ei rosé-pippuria – sehän on marja. Kasvisvaihtoehtona käy kukkakaaligratiini ja ruoan voi valmistaa vuoassa – sanaleikkiäkin ihmetellään Kivisen avulla.

Ville Keskilä on elementissään lääkäreiden Suomen mestaruuskisojen vetäjänä. Häneltä irtoaa hauskaa totisella naamallakin. Kotikatu-sarjasta tuttu näyttelijä osoittautuu tässä monipuoliseksi koomikoksi.

Kalle Pylvänäisen lääkäri pääsee armosta mukaan Duo Aspirin -yhtyeeseen, vaikka onkin vain surkea patologi. Yhtyeen laulut ovat Ismo Leikolan taattuja, kuten Seuraava, joka paljastaa, että parhain lääkäri saa jouluna hyasintin tai puutarhatontun.

Paljon iloa tuottaa luomulääkäriasema Auringonhattu, jossa nukutukset hoitaa Pikku-Kakkosesta tuttu nukkumatti nyt Mikko Kivisen muhevassa hahmossa. Riemullinen on myös Kivisen lopussa näyttämöllä tuoma Juhani Tamminen pinkissä silkkitakissa.

Kolmen miehen Saikkua, kiitos on jo saanut jatko-osan Lisää saikkua, kiitos. Sitä odotellessa kannattaa käydä nauramassa sote-farssille ja muille. Aivot voi jättää narikkaan ja nauraa niin, että hävettää – onko teatterissa edes sopivaa näin hohottaa? Kyllä nyt on.