S-ryhmä tuo muutoksen jopa 1 miljoonalle suomalaiselle – hyvästit kassajonojen hikisille sompailuille

Käteistä rahaa ja jopa pankkikortteja käsitellään tulevaisuudessa yhä vähemmän kauppojen kassoilla, kun mobiilimaksaminen yleistyy. ARKISTO /Toni Tervo

Silja Kononen

Nostelet viikonlopun ostokset kassahihnalle, ryntäät pakkaamaan ostoksia, palaat kassalle maksamaan temppuilevalla pankkikortilla ostoksiasi. Seuraava asiakas läähättää jo niskaasi. Tunnistatko tilanteen päivittäistavarakaupan kassalta?

S-ryhmä haluaa helpottaa kauppa-asiointia ottamalla jokaisessa päivittäistavarakaupassaan käyttöön Mobile Pay -maksamisen. Se toimii kaikissa älypuhelinmalleissa ja kaikkien pankkien korteilla.

Mobile Pay on jo käytössä noin 60 S-ryhmän kaupassa. Mukana on Prismoja, S-marketteja, Saleja ja Alepoita kaikkien osuuskauppojen alueilta. S-ryhmän mukaan mobiilimaksaminen toimii kaikissa heidän päivittäistavarakaupoissaan ensi vuoden maaliskuuhun mennessä.

– Etsimme jatkuvasti uusia tapoja entisestään helpottaa ihmisten arkea. MobilePay sujuvoittaa asiointia kassoilla, kun maksuun riittää yksi pyyhkäisy, eikä S-Etukorttia tarvitse kaivaa erikseen esiin saadakseen bonusta,kertoo SOK:n talous- ja rahoitusjohtaja Jari Annala tiedotteessa.

Etelä-Suomen medialle Annala kertoo, että tällä hetkellä mobiilimaksaminen on vielä marginaalista S-ryhmässä.

– Se on ollut vähäistä. Mobiilimaksut ovat olleet esimerkiksi Applenja Googlen tyyppisiä maksamisia, jotka kohdistuvat ainatietynlaisiin puhelimiin ja jonkun pankin kortteihin. Mobile Pay on ensimmäinen Suomessa, kun kaikkien pankkien kortteja voi syöttää maksuvälineeksi ja maksaminen onnistuu kaikilla älypuhelimilla, Annala sanoo.

S-ryhmä ryhtyi muutokseen, koska kiinnostus mobiilimaksamiseen kasvaa. Käytännössä maksaminen toimii niin, että asiakas avaa sovelluksen ja osoittaa puhelinta maksupäätettä kohti. Sen jälkeen hän voi siirtyä pakkaamaan ostoksiaan. Kun myyjä on lukenut kaikki ostokset, asiakas maksaa pyyhkäisemällä oman puhelimen näyttöä. Kassalle ei tarvitse palata.

Mobile Payn käyttäjämäärä on kuluneen vuoden aikana lähes kaksinkertaistunut, Mobile Pay Finlandin toimitusjohtaja Anniina Heinonen sanoo. Rekisteröityneitä käyttäjiä on tällä hetkellä Suomessa 750 000, Heinonen kertoo Etelä-Suomen medialle.

– Vuosi 2019 tulee olemaan mobiilimaksamisen lopullinen läpimurto Suomessa. Ensi vuonna mennään reippaasti yli miljoonan käyttäjän, hän uskoo.

S-ryhmä luopuu uudistuksen yhteydessä Siirto-palvelusta.

– Tutkimme huolella mobiilimaksamisen eri vaihtoehtoja ja Mobile Pay osoittautui parhaaksi. Kahden rinnakkaisen järjestelmän ylläpito taas ei pidemmän päälle ole kannattava ratkaisu, joten olemme päättäneet luopua Siirto-palvelusta ensimmäisen vuosineljänneksen aikana, toimitusjohtaja Pekka Ylihurula S-Pankista toteaa.

S-ryhmällä on toimipaikkoja myös esimerkiksi Virossa, mutta ainakaan toistaiseksi mobiilimaksaminen ei onnistu Suomen rajojen ulkopuolella, kertoo Jari Annala.

– Siinä tullaan nyt siihen vähän yllättäväänkin ongelmaan, että vaikka Mobile Pay on laajasti käytössä Tanskassa ja Suomessa, ja Virossakin on kai suunnitelmia, niin vielä ollaan siinä tilanteessa, että nämä eivät toimi ristiin. Suomen Mobile Pay sovelluksella ei vielä voi maksaa Virossa kuten ei Tanskassakaan. Vaatii vielä Mobile Paylta kehitystyötä ennen kuin päästään siihen, että tämä olisi vaikka Pohjoismaissa toimiva.

Juttua muokattu 3.12. kello 11.35: Täydennetty Jari Annalanja Pekka Ylihurulan kommentteja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tampereella aloittaa 2 150 uutta ekaluokkalaista – koulutyö alkaa yhteensä 18 200 oppilaalla
 2. Poliisi tutkii Toijalan vesiskootterionnettomuutta – epäilee kuljettajia törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, myös vesijetit luovuttanutta epäillään rikoksesta
 3. Sisä-Suomen poliisin tilastot kertovat: huumausainerikollisuuden määrä kasvoi tuntuvasti alkuvuoden aikana
 4. Hämeenkadulta kaadetuista lehmuksista tuli hittituote uudessa muodossa – "Myös kotiseuturakkaus, yllätyksellisyys ja ekologisuus puhuttelevat"
 5. Katuruokatori Street Food Fiesta on tulossa Hämeenpuistoon – "Koronavirustilanne saattaa vaikuttaa kansainvälisten kojujen määrään"
 6. Pirkanmaalla kaahailtiin maanantaina tuntuvia ylinopeuksia: 155 km/h mittarissa Kaukajärvellä, 170 km/h puolestaan Pirkkalassa
 7. Naisia kiusataan netissä ulkonäöstä, miehiä liikunnasta – "Henkilöitynyttä ja raakaa"
 8. Hämeensillan ajoradan kiveystyöt valmistuivat – seuraavaksi tehdään reunat
 9. Ovi käy jalkapallo-Ilveksessä: Yusif Moussa siirtyy Israelin pääsarjaan – "Ulkomaan hankinta on vaikea toteuttaa"
 10. Asuntosijoittajalle entistä paremmat vuokratuotot Tampereella – keskusta jää jälkeen kakkos- ja kolmosalueista
 11. Tänään rapsahti rahaa monen tilille verottajalta – mitä jos et saanutkaan, vaikka piti?
 12. Tampereen yliopiston tutkimus: Gluteeniton ruokavalio ei täysin palauta keliaakikolla suoliston normaalia toimintaa
 13. Maatilan lämpökeskus tuhoutui tulipalossa Mänttä-Vilppulassa
 14. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 15. Tiede: Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Muistan edelleen, kuinka alle kouluikäisenä pääsin tutkimaan tukkimiehentäitä"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Koronavuoden Nysse-erikoisuus: talviliikenne alkaa kahtena eri päivänä ja päättyy jo vuodenvaihteessa – Näin bussilinjat muuttuvat, lakkautuksiakin tulossa
 2. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 3. Heikki Heinonen selvitti tuulen suunnatkin, kun tuorein vihje Raisa Räisäsen katoamisesta tuli tietoon liittyen Tampereen Hervantajärveen – "Koira haukkui ja veti rantaa kohti..."
 4. Rodeon myynti on edennyt loppusuoralle – Finlaysonin tilasta kamppailee kaksi yritystä
 5. Hämeenkadulta kaadetuista lehmuksista tuli hittituote uudessa muodossa – "Myös kotiseuturakkaus, yllätyksellisyys ja ekologisuus puhuttelevat"
 6. Ruotsalaislehti Aftonbladet kertoi pääministeri Sanna Marinin menneen naimisiin jalkapalloilijan kanssa: nyt vanha TPV-valmentaja kertoo, millainen pelimies Markus Räikkönen oli – "Hän oli tärkeä pelaaja"
 7. Kangasalan puuhamies Jussi Haavisto tuo nyt olympiasoihdun Tampereelle – mutta miten Brother Christmas liittyy asiaan?
 8. Tampereen Seremoniamestari vaihtaa työpaikkaa – Uusi työllistäjä löytyy Hiedanrannasta
 9. Ratikka palaa tällä viikolla Hervantaan – Näin jatketaan: syksyllä alkavat tyyppikokeet ja ratikka pääsee asematunneliin saakka
 10. Katuruokatori Street Food Fiesta on tulossa Hämeenpuistoon – "Koronavirustilanne saattaa vaikuttaa kansainvälisten kojujen määrään"
 11. Poliisi pysäytti perjantai-iltana Tampereella henkilöauton, jonka kuljettajaa oli syytä epäillä päihtyneenä ajamisesta – lopulta ratin takaa löytyi mies, jonka kansallisuudesta tai henkilöllisyydestä ei ole mitään käsitystä
 12. "Peruslippumme maksaa 2,99 euroa" – Uusi halpabussifirma aloittaa liikennöinnin Helsingistä Turkuun
 13. TPV:n kanssa Suomen-mestaruuden 1990-luvulla voittanut Miika Juntunen sai töitä – yrittää nostaa KPV:ta suosta, rekrytointi sai osakseen valtavan julkisen hämmennyksen
 14. Tämä nainen järjestää nyt Tampereelle Tissiflashmobia – "Rinnat eivät ole sukuelimet", huomauttaa Päivi Kokkonen
 15. Lukijalta: Miksi vuokrat nousevat?

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.