Miten ratikka ajaa länteen, jos se sinne ajaa? – Katusuunnitelmia esitellään jo

Petteri Mäkinen

Tampereen raitiotien läntisen jatko-osuuden suunnittelu etenee.

Osa Pyynikintorin ja Lentävänniemen välisen osuuden katusuunnitelmista on nähtävillä 31. joulukuuta saakka kaupungin verkkosivuilla ja Palvelupiste Frenckellissä (os. Frenckellinaukio 2 B).

Katusuunnitelmissa raitiotie on suunniteltu katuympäristöön reitin alkupäässä Sepänkadulla, Paasikivenkadulla ja Rantatiellä sekä loppupään Federleynkadulla ja Kehyskadulla.

Raitiotie on linjattu lännessä kulkemaan Paasikivenkadulta Rantatielle, sillalla Paasikiventien yli Hiedanrantaan ja siitä edelleen Niemenrannan kautta Lentävänniemeen. Osana kehitysvaihetta suunnitellaan myös pistoraide Hiedanrannasta Lielahteen.

Kaupunginhallitus päätti 18.12.2017, että raitiotien osan 2 Pyynikintori–Lentävänniemi kehitysvaihe aloitetaan ja suunnitelmat tilataan Raitiotieallianssilta.

Suunnitelma koskee koko Sepänkatua Pirkankadulta Paasikivenkadulle saakka. Raitiotie sijaitsee omalla asfalttipäällysteisellä kaistallaan siten, että moottoriajoneuvoliikenne kulkee raitiotien länsipuolella. Sepänkadulle tulee yksi raitiotiepysäkki. Rautatien ylittävä silta uusitaan täysin.

Paasikivenkadun suunnitelma ulottuu Paasikivenkadun Sepänkadulta valtatien 12 eritasoliittymään saakka. Paasikivenkadulle ei tule raitiotiepysäkkejä, lähimmät pysäkit sijaitsevat Sepänkadulla ja Rantatiellä.

Suunnitelma kattaa valtatien 12 rinnakkaiskadun, Rantatien kokonaisuudessaan Santalahden satamasta Rantatunnelin suuaukon kohdalle saakka sekä raitiotietä hieman pidemmälle itään Tipotien alikululle saakka. Rantatielle tulee kaksi raitiotiepysäkkiä: länteen uuden jalankulun ja pyöräilyn ylikulkusillan kohdalle ja itään Tikkutehtaanrinteen länsipuolelle.

Kadun länsipäässä raitiotie nousee Paasikiventien (vt 12) ylittävälle sillalle ja itäpäässä kohti Paasikivenkatua.

Katusuunnitelmia on nyt nähtävillä läntiselle osuudelle myös raitiotielinjan loppupuolelle Niemenrantaan. Suunnitelmaan kuuluu Federleynkatu itäosaa lukuun ottamatta sekä Kehyskatu kokonaisuudessaan.

Niemenvainionkadun ja Kehyskadun välinen osuus Federleynkadusta muutetaan joukkoliikennekaduksi. Federleynkadun ja Kehyskadun liittymään rakennetaan uusi torialue, Niemenrannanaukio. Aukion länsipuolelle, joukkoliikennekatuosuudelle tulee Federleynkadun raitiotiepysäkki.

Tavoitteena on, että raitiotiejärjestelmän osan 2 rakentamisesta päätetään valtuustossa viimeistään lokakuussa 2020.

Rakentaminen alkaisi tällöin päätöksen jälkeen vuosien 2020 ja 2021 vaihteessa ja raitioliikenne vuonna 2024.

Suunnitelmaluonnoksia on esitelty kahdessa yleisötilaisuudessa ja taloyhtiöille. Suunnitelmat hyväksytään yhdyskuntalautakunnassa nähtävillä olon ja mahdollisten muistutusten käsittelyn jälkeen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Onko kesä 2020 mahdollisuus kaupunkikulttuurin muutokselle? – Anna-Kaisa Heinämäki: "Piknikit ja perheen yhteinen tekeminen on tervetullutta"
 2. Uutuuskirja: Raisa Räisäsen pikkusisko toivoo, että mahdollinen surmaaja tunnustaisi teon – "En usko, että siskoni kohtalo selviää enää muutoin"
 3. Pirkkalan kunta peruu suuret kesätapahtumansa – "Poikkeustilanne jatkuu edelleen ja päätökset on tehtävä ajoissa"
 4. Sähköpotkulautayritys Voi palaa Tampereelle – "Sen avulla on helppo pitää sosiaalista etäisyyttä muihin"
 5. Nyt tulee drive-in -konsertti – Messu- ja Urheilukeskuksen parkkipaikalla nähdään useampi rokkikeikka
 6. Saitko laskun tuotteesta, jota et ole hankkinut? Olet saattanut joutua identiteettivarkauden uhriksi, näistä merkeistä sen tunnistaa
 7. Kolumni: Parempaa palvelua
 8. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 9. Valtion tuki pienentää Tampereen korona-alijäämän 30 miljoonaan – ilman lisärahoja alijäämä jopa 98 miljoonaa
 10. Lukijalta: Liikenneyhteydet kuntoon
 11. Lipunmyynti loppuu kaukojunissakin koronaviruksen takia– "Algoritmi maksimoi etäisyyden muihin matkustajiin"
 12. Tupakannatsan maahan nakkaavia ollaan valmiita sakottamaan – "Tumpista leviää ympäristöön vaarallisia kemikaaleja"
 13. Lielahden kartanopuisto aiotaan kunnostaa alkuperäiseen asuunsa – suunnitelmissa penkkejä, istutuksia ja tapahtuma-alue
 14. Kuumat säät vetivät vesille Pirkanmaalla – Poliisi rokotti veneilijöitä koska pelastusliivit olivat jääneet rannalle
 15. Miten käy Tampereen jatko kulttuuripääkaupunkikilpailussa? – Asia ratkeaa juhannuksen jälkeen

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Napoli vei ykköspaikan – Tässä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020 -äänestyksen 50 parasta
 2. Venäläislehti antaa tylyn arvion tamperelaisesta KHL-kiekkoilijasta – Aituri Lotta Haralan avomiestä kuvataan "historian huonoimpiin lukeutuvaksi ulkomaalaishankinnaksi"
 3. Pirkkalan Partolaan avautui uusi McDonald`s – Yrittäjänä pikaruokaketjun toisen polven konkari
 4. Pirkkalan suuntaan kulkeva ratikka saa eniten kannatusta – seuturatikkakyselyssä vastaajat vetivät kotiinpäin
 5. Polkujuoksu on Tampereellakin jo niin suosittua, että ihmiset haluavat kilpailureiteille vaikka yksin – "Poluilla ja luonnossa voi rauhoittua"
 6. Nyt tulee drive-in -konsertti – Messu- ja Urheilukeskuksen parkkipaikalla nähdään useampi rokkikeikka
 7. Autoilija ja hirvi törmäsivät Tampereen Leinolassa
 8. Valtion tuki pienentää Tampereen korona-alijäämän 30 miljoonaan – ilman lisärahoja alijäämä jopa 98 miljoonaa
 9. Pääkirjoitus: Rajoitusten purku on helpotus
 10. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 11. Uutuuskirja: Raisa Räisäsen pikkusisko toivoo, että mahdollinen surmaaja tunnustaisi teon – "En usko, että siskoni kohtalo selviää enää muutoin"
 12. Kolumni: Kenelle kolikot kilisevät?
 13. Sähköpotkulautayritys Voi palaa Tampereelle – "Sen avulla on helppo pitää sosiaalista etäisyyttä muihin"
 14. VR rekrytoi Tampereen Ratikkaan 65 ensimmäistä kuljettajaa – Tiedotustilaisuus lähetetään tiistaina kello 16
 15. Pitkän linjan Tappara-toimitusjohtaja sai kansainvälisen tunnustuspalkinnon – Mikko Leinoselle ensimmäinen eurooppalaisen seurajääkiekon johtajuuspalkinto

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.