Iskikö Kyttälään purkuaalto? – Nyt purkulupaa haetaan vanhalle pukutehtaalle, joka sijaitsee kivenheiton päässä Otavalanhovista

KESKUSTA Rakennuksen omistaja haluaa paikalle uuden opiskelijatalon.

Tampereen opiskelija-asuntosäätiö (TOAS) hakee purkulupaa ydinkeskustan vanhalle pukutehtaalle. Tuomiokirkonkatu 19:ssä sijaitseva talo tunnetaan parhaiten Saludista, joka toimii rakennuksen kivijalassa. Purkulupa on jätetty Tampereen kaupungille 7. marraskuuta, ja asiasta on ilmoitus myös rakennuksen ovessa.

TOAS:n toimitusjohtaja Kirsi Koski luonnehtii purkuluvan hakemista hätähuudoksi. TOAS on pistänyt tonttia koskevan kaavamuutoksen liikkeelle jo vuonna 2015, mutta kaava ei ole edennyt.

– Rakennusta ei ole suojeltu kaavassa. Olemme kyselleet kaupungilta, onko rakennuksen purkaminen mahdollista siten, että vain julkisivu säilytetään. Emme ole päässeet neuvotteluissa eteenpäin. Nyt, kun purkulupaa on haettu, asiaan on otettava kantaa tavalla tai toisella, Koski toteaa.

Rakennuksen asuinkerrokset ovat olleet viime vuodet opiskelija-asuntoina. Yläkerrassa on noin 80 opiskelija-asuntoa, jotka ovat olleet kesästä lähtien tyhjillään.

– Kuntokartoituksessa on käynyt ilmi, että rakennus on erittäin huonossa kunnossa. Sisätiloissa ja rakenteissa on esimerkiksi erilaisia jäämiä ja haitta-aineita tehtaan ajoilta. Tästä syystä rakennus on otettu pois asuinkäytöstä.

Rakennuksessa asuneet opiskelijat eivät ole kertoneet TOAS:lle kärsineensä sisäilmaoireista.

– Toisaalta näissä asunnoissa on asuttu kerrallaan vain lyhyitä aikoja. Siellä on asunut enimmäkseen vaihto-opiskelijoita.

Koski muistuttaa, ettei asuntojen tyhjilleen jättäminen ollut helppo päätös, sillä opiskelija-asunnoille on tarvetta.

– Eihän se ole meille hyvä asia, että näin monta asuntoa on vailla vuokralaisia. Olisi kuitenkin ollut vastuutonta pitää rakennusta asumiskäytöstä sen jälkeen, kun saimme kuntoraportin tietoomme.

Tampereen kaupunki esitti viime vuonna korttelisuunnitelman yhteydessä, että vanhaa rakennusta korotetaan muutamalla kerroksella. Myöhemmin on käynyt ilmi, ettei korottaminen ole mahdollista, sillä tiilirakenteet eivät kestä lisäkerroksia.

Nyt TOAS haluaisi rakentaa tontille uudisrakennuksen, jossa voisi olla noin yhdeksän kerrosta.

– Siitä suunnitellaan nimenomaan opiskelijataloa, Koski korostaa.

Nykyisen rakennuksen kivijalassa toimivat Saludi ja K-kauppa. TOAS:n tarkoituksena on mahdollistaa kaupan ja ravintolan toiminnan jatkuminen kivijalassa.

TOAS:n omistama vanha tehdasrakennus sijaitsee vain kivenheiton päässä samalla kadulla sijainneesta Otavalanhovista, joka purettiin sädesienen takia. Otavalanhovi sai purkuluvan ennen kuin asiaa ehdittiin käsitellä julkisuudessa.

Kosken mukaan Otavalanhovi ei ole toiminut TOAS:lle esikuvana.

– Se on meille harmillista, että Otavalanhovi on meitä fyysisesti ja ajallisesti niin lähellä. TOAS:n kaavaprosessi on kuitenkin käynnistetty jo edeltäjäni aikana ja ennen tietoa Otavalanhovista.

Koski ei kaihda julkista keskustelua vanhan pukutehtaan kohtalosta.

– Tästä saa ilman muuta käydä keskustelua. Olemme toki miettineet suojelua, mutta emme näe sitä tutkimusten perusteella realistisena, se olisi kustannuksiltaan liian kallista. Olemme valmiit säästämään rakennuksen julkisivun.

Alakuvassa vasemmalla näkyy rakennuksen vanhin osa, joka on rakennettu vuonna 1906:

Rakennuksen historiaa

Rakennus koostuu neljästä eri aikaan rakennetusta osasta.

Vanhin osa on rakennettu vuonna 1906, ja sen suunnittelija on August Krook. Hän on suunnitellut Tampereelle myös Svenska Samskolanin.

Seuraavat osat ovat valmistuneet vuosina 1926, 1937 ja 1939. Laajennukset ovat Väinö Salmelan ja Veikko Kallion suunnittelemia.

Rakennuksen alkuperäinen käyttäjä oli Tampereen Pukutehdas osakeyhtiö. Tehtaan palveluksessa työskenteli mm. Sara Hildén.

Rakennuksella on ollut vuosien mittaan eri omistajia ja käyttötarkoituksia. Osa rakennuksesta on otettu asuntolakäyttöön 1990-luvulla. Rakennuksessa on toiminut mm. pieni hotelli.

TOAS osti rakennuksen vuonna 2008.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Mainos: Accountor

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut