Älä kaada joulukinkun paistinrasvaa viemäriin! Siitä voi valmistaa uusiutuvaa dieseliä – Näin osallistut Kinkkutemppuun

Joonas Alanne

Suomalaiset syövät joka joulu noin 7 miljoonaa kiloa kinkkua, jonka paistamisen yhteydessä kotitalouksiin syntyy valtava määrä rasvajätettä. Putkiston tukkeutumisen välttämiseksi paistinrasvoja ei saa missään nimessä kaataa viemäriin.

Kinkkutemppu-kampanja järjestetään nyt kolmatta kertaa. Sen tavoitteena on valtakunnallisesti saada jopa 300 000 kotitaloutta kierrättämään joulukinkkujensa paistinrasvat. Paistinrasvasta valmistetaan uusiutuvaa Neste My -dieseliä ja kampanjan tuotto lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen Hope ry:lle.

K-Supermarket Ratinan ja Kuninkaankulman julkaisemassa aluetiedotteessa kerrotaan, että "yhden kinkun paistinrasvalla voi ajaa henkilöautoa jopa kolme kilometriä". Kierrätykseen kelpaavat kinkkurasvan lisäksi myös esimerkiksi kalkkunan, kalan tai juuressipsien paistinrasvat.

Paistinrasvat tulee palauttaa keräyspisteisiin esimerkiksi tyhjässä, huuhdellussa maitopurkissa, joka tulee teipata kiinni. Lasi-, muovi- tai metalliastiat eivät sovellu rasvan palautukseen.

Kampanjaan osallistuvat Tampereella K-Citymarketit Lielahti, Linnainmaa ja Turtola, K-Marketit Virontörmänkatu, Herkkupuoti, Mestari ja Ylioppilaankatu sekä K-Supermarketit Kuninkaankulma ja Ratina. Paistinrasvojen palautusaika on 20. joulukuuta 2018–7. tammikuuta 2019.

– Upeaa, että päästiin tänä vuonna mukaan. Voidaan ajankohtaisesti tarjota asiakkaillemme mahdollisuus kiertotalouteen ja samalla saamaan mielihyvää tuoton lahjoituksen osalta. Rasva tulee kaataa tyhjään huuhdeltuun maitopurkkiin, teipata se huolella kiinni ja tuoda se tänne henkilökunnallemme, sanoo diplomikauppias Mikko Salmia Kuninkaankulmasta K-supermarkettien aluetiedotteessa.

– Luonnonvarojen kestävän käytön ja kiertotalouden edistäminen ovat osa K-ryhmän vastuullista toimintaa. Kinkkutemppu-tempauksella haluamme tuoda kiertotaloutta lähemmäksi asiakkaidemme arkea ja havainnollistaa, kuinka jätteitä voidaan käyttää uudelleen ja valmistaa uusia tuotteita, tässä tapauksessa korkealaatuista uusiutuvaa dieseliä, kertoo kauppias Marko Laaksonen Ratinasta.

Kinkkutemppu on K-ryhmän ja 13 muun suomalaisen yrityksen ja organisaation voittoa tavoittelematon yhteishanke. Tänä vuonna mukaan osallistuu yli 200 K-kauppaa ympäri Suomen.

Tarkemmat tiedot tempauksesta ja luovutuspaikoista löydät osoitteesta www.kinkkutemppu.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. IL: "Hetken mielijohde" kävi tamperelaismiehelle kalliiksi – Suomi-konepistoolin kanssa kikkailu toi lopulta ehdollisen vankeusrangaistuksen sekä aseiden menetyksen
 2. Onko kesä 2020 mahdollisuus kaupunkikulttuurin muutokselle? – Anna-Kaisa Heinämäki: "Piknikit ja perheen yhteinen tekeminen on tervetullutta"
 3. Uutuuskirja: Raisa Räisäsen pikkusisko toivoo, että mahdollinen surmaaja tunnustaisi teon – "En usko, että siskoni kohtalo selviää enää muutoin"
 4. Pirkkalan kunta peruu suuret kesätapahtumansa – "Poikkeustilanne jatkuu edelleen ja päätökset on tehtävä ajoissa"
 5. Sähköpotkulautayritys Voi palaa Tampereelle – "Sen avulla on helppo pitää sosiaalista etäisyyttä muihin"
 6. Saitko laskun tuotteesta, jota et ole hankkinut? Olet saattanut joutua identiteettivarkauden uhriksi, näistä merkeistä sen tunnistaa
 7. Kolumni: Parempaa palvelua
 8. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 9. Valtion tuki pienentää Tampereen korona-alijäämän 30 miljoonaan – ilman lisärahoja alijäämä jopa 98 miljoonaa
 10. Lukijalta: Liikenneyhteydet kuntoon
 11. Lipunmyynti loppuu kaukojunissakin koronaviruksen takia– "Algoritmi maksimoi etäisyyden muihin matkustajiin"
 12. Tupakannatsan maahan nakkaavia ollaan valmiita sakottamaan – "Tumpista leviää ympäristöön vaarallisia kemikaaleja"
 13. Lielahden kartanopuisto aiotaan kunnostaa alkuperäiseen asuunsa – suunnitelmissa penkkejä, istutuksia ja tapahtuma-alue
 14. Kuumat säät vetivät vesille Pirkanmaalla – Poliisi rokotti veneilijöitä koska pelastusliivit olivat jääneet rannalle
 15. Miten käy Tampereen jatko kulttuuripääkaupunkikilpailussa? – Asia ratkeaa juhannuksen jälkeen

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Napoli vei ykköspaikan – Tässä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020 -äänestyksen 50 parasta
 2. Venäläislehti antaa tylyn arvion tamperelaisesta KHL-kiekkoilijasta – Aituri Lotta Haralan avomiestä kuvataan "historian huonoimpiin lukeutuvaksi ulkomaalaishankinnaksi"
 3. Pirkkalan Partolaan avautui uusi McDonald`s – Yrittäjänä pikaruokaketjun toisen polven konkari
 4. Nyt tulee drive-in -konsertti – Messu- ja Urheilukeskuksen parkkipaikalla nähdään useampi rokkikeikka
 5. Pirkkalan suuntaan kulkeva ratikka saa eniten kannatusta – seuturatikkakyselyssä vastaajat vetivät kotiinpäin
 6. Polkujuoksu on Tampereellakin jo niin suosittua, että ihmiset haluavat kilpailureiteille vaikka yksin – "Poluilla ja luonnossa voi rauhoittua"
 7. Valtion tuki pienentää Tampereen korona-alijäämän 30 miljoonaan – ilman lisärahoja alijäämä jopa 98 miljoonaa
 8. Autoilija ja hirvi törmäsivät Tampereen Leinolassa
 9. Pääkirjoitus: Rajoitusten purku on helpotus
 10. Uutuuskirja: Raisa Räisäsen pikkusisko toivoo, että mahdollinen surmaaja tunnustaisi teon – "En usko, että siskoni kohtalo selviää enää muutoin"
 11. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 12. Sähköpotkulautayritys Voi palaa Tampereelle – "Sen avulla on helppo pitää sosiaalista etäisyyttä muihin"
 13. Kolumni: Kenelle kolikot kilisevät?
 14. Pirkkalan kunta peruu suuret kesätapahtumansa – "Poikkeustilanne jatkuu edelleen ja päätökset on tehtävä ajoissa"
 15. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.