Ensikertalaisena eduskuntaan ja suoraan hallitusvastuuseen – Tiina Elovaara: "Hallitusneuvottelijat kävivät välillä vessassa itkemässä, että taas joudutaan leikkaamaan"

– Ihmiset eivät ehdi jatkuvasti seuraamaan politiikkaa, ymmärrän sen. Siinä kuitenkin helposti unohtuu se, mistä on lähdetty ja mistä tilanteesta on tähän hetkeen tultu. Mielelläni kokoaisin sen, mitä tässä neljässä vuodessa on tapahtunut.

Näin aloittaa kansanedustaja Tiina Elovaara (sin.) kertaamaan neljän vuoden taivalta eduskunnassa, joka alkoi keväällä 2015. Tamperelaisen Elovaaran valinta varmistui vasta tuloslaskentaillan yönä: kamppailu Heikki Luodon kanssa oli tiukka, ja ratkesi lopulta Elovaaran eduksi vain 126 äänen marginaalilla.

Kaksikko taisteli Pirkanmaan viimeisestä kansanedustajan paikasta täysillä: niukimmillaan äänten eroa oli vain kahdeksan ääntä.

– Sitten kansanedustajaksi, ja suoraan hallitusvastuuseen. Siinä kohtaa kahdeksan vuotta jatkunut lama oli täysillä päällä. Ennen vaaleja kerrottiin, toisin kuin osa väittää, että ei olisi sanottu, mutta niin Keskusta kuin Perussuomalaiset sanoivat, että joudutaan todennäköisesti tekemään miljarditason leikkauksiakin, Elovaara muistelee.

– Aina kun tuollainen realisoituu ja pahimmat pelot käyvät tavallaan todeksi, on reaktio sellaiseen asiaan ymmärrettävästi vaikea. Alkuvaiheet olivat todella rankkoja. Olen keskustellut silloisten hallitusneuvottelijoiden kanssa ja kyllä siellä on käyty vessassa itkemässä, että mistä leikataan.

– Tämä on se puoli politiikasta, joka ei näy suurelle yleisölle. Ihmiset sanovat, että emme ymmärrä kansan tuntoja. Välillä voi olla niinkin, että emme ymmärrä, mutta entäs sitten kun ymmärtää? Poliitikkojen tehtävänä on tehdä päätöksiä, jotka voivat välillä olla hyvinkin hankalia, mutta se on meidän tehtävämme. Meillä on ollut koko ajan toimintakykyinen hallitus, mikä ei ole Euroopassa tänä päivänä mikään itsestäänselvyys, Elovaara huomauttaa.

Elovaara on huomannut saman ilmiön myös kuntapolitiikassa.

– Kunnallispoliitikkojen tehtävät ovat valitettavan paljon erilaisten leikkauslistojen tekemistä.

Joulukuussa 2018 Elovaara on tyytyväinen siihen, että Suomen hallitus pystyi tekemään myös kipeitä päätöksiä.

– Poliitikolle tulee vastaan niitäkin asioita, joista voi olla ylpeä että tämäkin saatiin hoidettua. Esimerkiksi työllisyysasteen nouseminen on asia, josta voi olla iloinen.

Taantuman helpotettua tuli vastaan toinen iso, myös Suomea keskeisesti määrittävä asia.

– Sitten meille tuli syliin valtava pakolaiskriisi. Suurin haaste tulee jatkossakin liittymään siirtolaiskysymykseen ja siihen, miten yhteiskunnat tulevat käsittämään sen synnyttämän valtavan vastakkainasettelun, Elovaara muistelee.

Tässä jutussa Tiina Elovaara kertoo, miksi asettuu ehdolle kevään 2019 eduskuntavaaleissa.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut