Markkinaoikeus näpäytti Kruunukalustetta harhaanjohtavasta markkinoinnista – firmalle 50 000 euron uhkasakko

Ilmoitettujen alennusten täytyy perustua todellisuuteen. Kuva ei liity Kruunukalusteen tapaukseen. Lotta Åberg/ Arkisto

Jukka Hämäläinen

Markkinaoikeus kieltää Kruunukalustetta käyttämään harhaanjohtavia väitteitä alennetuista hinnoista.

Kuluttaja-asiamies vei huonekaluja myyvän Kruunukaluste Oy:n markkinaoikeuteen vuosi sitteen ja vaati, että markkinaoikeus kieltää yhtiötä vertaamasta myyntihintaansa niin sanottuun ohjevähittäishintaan tai suositushintaan, jos hinta ei vastaa yleistä markkinahintaa.

Kuluttaja-asiamies vaati myös, että yhtiötä kielletään vertaamasta myyntihintaansa omaan aikaisempaan myyntihintaansa, jos se ei pysty näyttämään toteen koskaan perineensä väitettyä vertailuhintaa. Yritykselle vaadittiin myös kieltoa käyttää markkinoinnissa ilmaisua ALE, jos tuotteita ei myydä aikaisempaa halvemmalla.

Markkinaoikeuden mukaan Kruunukalusteen menettely antoi harhaanjohtavaa tietoa yhtiön hintojen tosiasiallisesta edullisuudesta. Tämä oli omiaan johdattamaan kuluttajaa ostopäätöksen, jota hän ei ilman annettua tietoa olisi tehnyt.

Markkinaoikeus katsoi kuluttaja-asiamiehen vaatimukset perustelluiksi ja määräsi yhtiölle kiellot vaatimusten mukaisesti. Markkinaoikeus tehosti kieltoja 50 000 euron uhkasakolla.

– Tekaistut alennukset hämärtävät kuluttajien käsitystä normaalista hintatasosta, ja siksi harhaanjohtava markkinointi pitää saada kitkettyä kokonaan. Markkinaoikeuden ratkaisu vahvisti jälleen asiaa, toteaa kuluttaja-asiamies Katri Väänänen

Kruunukaluste oli markkinoinut kuukausien ajan verkkosivuillaan tuotteiden alennettua hintaa vertailuhintaa käyttäen. Yritys ei pystynyt näyttämään kuluttaja-asiamiehelle koskaan perineensä tuotteesta vertailuhintaa vastaavaa myyntihintaa tai sitä, että tuotteelle ilmoitettu vertailuhinta vastaisi yleistä markkinahintaa.

Kruunukaluste oli myös ilmoittanut tuotteiden olevan alennuksessa käyttäen ilmaisua ”ALE!”, vaikka tuotetta ei myyty aikaisempaa edullisemmin.

Kuluttaja-asiamies on seurannut huonekalualan markkinointia tehostetusti vuodesta 2016.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Syyte: Pariskunta toi Espanjasta Suomeen kymmenittäin sairaita koiria ja myi niitä korkealla hinnalla – Syyttäjä vaatii vankeusrangaistuksia
 2. Lautakunta hyväksyi muutokset – näin Nysse-vuoroja karsitaan
 3. Särkänniemi julkisti avauspäivänsä – sisään pääsee vain rajattu määrä asiakkaita kerrallaan
 4. Ylinopeus Kangasalla aloitti tapahtumasarjan, jonka seurauksena 1970-luvulla syntynyt mies vangittiin – Nyt miestä epäillään yhteensä kuudesta rikoksesta
 5. 25 lammasta hoitaa tamperelaisia arvoniittyjä tänä kesänä
 6. Tamperelaislähtöinen twerk-tähti teki uuden aluevaltauksen – tältä näyttää Tinzen musiikkivideo
 7. Tampereen lasten ja nuorten sairaalan potilaat saivat sähkökäyttöiset leikkiautot – Kulkupeleillä on kilpailukykyinen huippunopeuskin
 8. Palkittu tamperelainen matematiikanopettaja: "Matematiikasta voi löytää onnistumisen kokemuksia taitotasosta huolimatta"
 9. Nyt alkoi uintikesä! – Tampereen uimavesien lämpötiloja sekä levätietoja voi seurata karttapalvelun avulla
 10. Pohjois-Hervantaan rakennetaan uutta asumista
 11. Nyt on luvassa kesäterassi myös koirakavereille – G Livelab Tampere avaa kesäkautensa maanantaina
 12. Koronapysähdys oli Astorille peiliinkatsomisen paikka – nyt ravintolasta on puhallettu pölyjä pois
 13. Kangasalan kaupunki jatkaa koronarajoitusten purkamista
 14. Ilves vai Tappara? – IS: Konkarihyökkääjä Petri Kontiola haluaisi pelata kiekkoa Tampereella
 15. Liikuntapaikat avautuvat Tampereella maanantaina – Lue tästä ohjeistus ja tarkemmat käytännöt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.