Syyttäjä: Paha velkaantuminen ajoi tamperelaismiehet huumekaupan ytimeen

Syyttäjän näkemys on, että pahat talousvaikeudet ajoivat kolme tamperelaismiestä kokaiinikaupan ytimeen. Asiaa alettiin käsitellä uudenvuodenaattona Pirkanmaan käräjäoikeudessa Tampereella. Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Kihlakunnansyyttäjä Antti Virtasen näkemys Tampereella alkaneen suuren huumausaineoikeudenkäynnin kolmesta pääsyytetystä ja heidän motiiveistaan lähteä mukaan on selkeä. Kaikkia ohjasi kokaiinikauppaan paha henkilökohtainen rahapula, toissijaisena syynä oli päihderiippuvuus.

Suurimman osan tästä käsityksestä ovat myös syytetyt itse vahvistaneet. Vielä on selvittämättä esimerkiksi se, mikä oli lopulta kolmikon keskinäisen yhteistyön taso.

Vuonna 1984 syntynyt, kokonaisuuden päätekijänä pidetty mies oli kärsinyt vuosien ajan pahasta päihdeongelmasta. Miehen hyvä ystävä, NHL-jääkiekkoilija Jori Lehterä kertoi tapauksen esitutkinnassa rahoittaneensa kertaalleen miehen päihdekuntoutuksen. Lehterä kertoi esitutkinnassa myös, että sosiaaliseksi ja mukavaksi kuvatun miehen kaveripiiriin kuuluu paljon urheilijoita ja mies on erittäin tuttu näky jääkiekkokatsomoissa. Muilla kaveripiirin urheilijoilla ei ole mitään tekemistä käsiteltävänä olevan asian kanssa.

Kallista elämää eläneelle miehelle oli tämän lisäksi kertynyt pahat ulosottovelat, kymmeniä tuhansia euroja. Mies eli työttömänä avopuolisonsa kanssa lähellä Tampereen ydinkeskustaa.

Mies oli Virtasen mukaan päätynyt sittemmin kimppaan toisen samanlaisen elämänkohtalon kanssa: vuonna 1993 syntynyt tamperelaismies oli yrittänyt pärjätä ravintolabisneksessä, mutta siinä oli käynyt huonosti. Miehen yritykselle kertyi nopeassa ajassa useita protesteja sekä muutama velkomustuomio. Tämä oli tuonut miehelle lähes 200 000 euron velat.

Mies kertoi esitutkinnassa tehneensä sekalaisia töitä alkuvuodesta 2018, mutta rahoittaneensa tämän jälkeen elämänsä kokaiini- ja huumekaupalla. Poliisilla on epäily, että samainen mies myös kauppasi kahdeksan kokaiinigrammaa Jori Lehterälle.

Kaksikko täydentyi vuonna 1993 syntyneellä miehellä,joka toi Suomeen ja pitkälti Pirkanmaan alueelle ulkomailta lähes kaksi kiloa kokaiinia. Rahaa laittomalla bisneksellä tuli alkuvuoden 2018 aikana runsaasti: syyttäjän mukaan kolmikko ansaitsi huumekaupalla yhteensä 262 800 euroa. Rahaa laitettiin myös saman tien haisemaan: summalla ostettiin muun muassa useampi vesijetti.

Silmukka toiminnan ympärillä kiristyi loppukesän 2018 aikana. Tiiviissä huumepoliisin seurannassa olleista miehistä vuonna 1993 ja vuonna 1984 syntyneet miehet otettiin kiinni elokuun puolessavälissä, ja he ovat olleet vangittuna siitä saakka.

Maahantuonnista vastannut vuonna 1993 syntynyt mies yritti pakoilla poliisia ulkomailla. Syyttäjän näkemyksen mukaan mies yritti tavoitella kahta muuta miestä viestilappusilla tietämättä siitä, että kaksikko oli jo tiukasti poliisin hoteissa.

Lopulta käry kävi syyskuun lopussa, kun mies saapui Pirkkalan lentokentälle. Poliisi oli vastassa jo tuloaulassa ja otti miehen samantien kiinni. Miehen vaatteista löytynyt rahamäärä antoi ymmärtää, että bisnes oli ollut tuottoisaa: käteistä rahaa löytyi hallusta yhteensä 11 000 euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tamperelaisessa yökerhossa käyneet saattaneet altistua koronalle
 2. Myös Nysse täydentää turvallisuusohjeitaan – Busseissa suositellaan maskin käyttöä, oltava päässä ennen autoon nousua
 3. Hinnoittelu muuttuu Tampereella: sähköpotkulautafirma Voi ottaa käyttöön päivä- ja kuukausipassin – Taustalla koronaepidemia
 4. Pirkanmaan sairaanhoitopiiri julkaisi suosituksen kasvomaskin käytöstä
 5. Asunnosta löytyi kaksi vainajaa Lempäälässä – Poliisi: Myös rikoksesta epäilty henkilö on kuollut
 6. Kolumni: Koronan toinen aalto vältetään vain yhteisvastuulla – "Mikä s----na siellä ulkomailla on niin hienoa..."
 7. Kangasala aloittaa kangasmaskien jakamisen vähävaraisille – ensimmäiset maskit jaetaan jo lauantaina
 8. Mitä on tapahtunut Lempäälän Sirvalahdentiellä? – "Ei koidu vaaraa sivullisille"
 9. Mikä ihmeen samppanjaindeksi? – Tamperelaisravintola tekee ennätysmyyntiä koronasta, notkahduksesta ja ratikkatyömaasta huolimatta
 10. Tampereen kaupungin työntekijät lensivät viime vuonna yli 3 miljoonaa kilometriä – Päästöt kompensoitiin istuttamalla vajaalla 5 000 eurolla puita Ugandaan
 11. Tampereen kaupunki valmistautuu jakamaan kasvomaskeja vähävaraisille
 12. Popeda esiintyi Seinäjoen Vauhtiajoissa ja se sai ammattiviulisti Pekka Kuusiston ottamaan kantaa turvaväleihin, joita ei kuvan perusteella näytä olevan olemassakaan – "Miten h**vetissä tämän on annettu tapahtua?"
 13. Tällainen on "virallinen" mopomiitti – Huomio liikenteessä, mopoletka ajaa lauantaina Lahdesjärven ABC:ltä Pirkkahallille
 14. Perjantaina on Tampereen Telakalla tiedossa kuuma ilta Billymiehen hengessä – "Hän oli hyvä biisintekijä ja kekseliäs sanoittaja"
 15. "Järjestyksenvalvojat joutuvat menemään rauhoittelemaan kuuluttajaa..." – Mitä oikein tapahtui tiistai-iltana Valkeakosken Apian kentällä?

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.