TTT haluaa tehdä yhtä hyvää kuin Netflix – "Työväki on muuttunut"

KULTTUURI TTT:n uusi teatterinjohtaja Otso Kautto lupaa ryhtyä erityisaseman puhemieheksi.

Reissumiehenä teatterin perässä maailmalla kulkenut Otso Kautto asettuu nyt kehittämään Tampereen Työväen Teatteria. Petteri Mäkinen

Petteri Mäkinen

Suomalaisen teatteriyleisön käsitys hyvästä määrittyy nykyisin kansainvälisen huipun mukaan.

Käsityksen synnyttävät Netflixin ja muiden suoratoistopalvelujen laatusarjat ja kansainvälisten huipputeatterien esitykset, joita matkustava teatteriyleisö yhä useammin näkee.

Tähän tasoon on myös Tampereen Työväen Teatterin pyrittävä, linjaa TTT uusi teatterinjohtaja Otso Kautto

– Kun teatteri on hyvää, se on ihmeellistä. Kun se on huonoa, se on kamalaa. Me etsimme tapoja tehdä hyvää teatteria, filosofoi Kautto.

Kautto aloitti TTT.n vetäjänä vuoden alussa. Tätä ennen hän työskenteli talon kirjoissa eritystehtävissä rakentamassa muun muassa tulevien kausien ohjelmistoa.

Tavoitteekseen hän listaa TTT:n rakentamisen kansainvälisesti kilpailukykyiseksi teatteriksi, kansallisnäyttämön aseman vakiinnuttamisen ja teattereiden välisen yhteistyön rakentamisen.

Kauton mukaan suomalainen laitosteatterijärjestelmä on ainutlaatuinen, mutta se on sulkenut ulkopuolelleen valtavan määrän teatteriosaamista, joka voisi vetää katsomoihin uutta yleisöä.

– Yhteistyöt ryhmien ja muiden laitosten kanssa tekevät ohjelmistosta laajempaa ja tuovat uutta ilmaisua katsojille.

Opetus- ja kulttuuriministeriön alainen työryhmä ehdotti viime vuonna, että TTT:n erityisasema puretaan ja valtion tukea leikataan noin viidestä miljoonasta kolmeen. TTT:n 1970-luvulta peräisin oleva status perustuu asemaan maan ainoana ammattimaisena työväenteatterina.

Kautto ilmoittaa ryhtyvänsä mielellään TTT:n erityisaseman puhemieheksi. Myös keskustelu modernin työväenteatterin sisällöstä saa miehen innostumaan.

– Työn määreet ovat muuttuneet ja työväki on muuttunut. Muutoksen ja pysyvyyden mekaniikka on kiinnostavaa. Puoluepoliittinen sitoutuminen ei olisi teatterille edes mahdollista. Me emme tarjoa utopioita, vaan haastamme todellisuutta.

Omalla taiteilijan uralla muutos on ollut vallitseva voima. Kiertävän teatteriryhmän Quo Vadiksen perustajajäsen on kirjoittanut näytelmiä ja tehnyt ohjaajan töitä Suomessa ja eri puolilla maailmaa. Ainoa varsinainen johtajapesti on Teatteri Pienestä Suomesta 1990-luvun puolivälistä.

Nyt 56-vuotias teatterin monitoimimies vakuuttaa, että taiteilijasielu asettuu aloilleen uuteen työpaikkaansa.

– Nyt olen saanut taiteen tekemiseltä niin paljon, että on aika antaa muille. En ole tullut tänne pitämään hauskaa, vaan työtä teatterin eteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. 568 halusi ratikkakuskiksi Tampereelle – Näin valinnat tehdään ja koulutus etenee
 2. TOAS rakennuttaa opiskelija-asuntoja Kauppiin – Ensimmäisessä puukerrostalossa yhteensä 70 asuntoa
 3. Sinilevätilanteessa radikaali käänne – Pirkanmaalla silti virallisia ja epävirallisia havaintoja
 4. Ratikka pääsi Hervannan yöhön – Testiaikatauluun heti muutos: syy lentoliikenteessä
 5. Euroopan komissiolta synkkä arvio Pirkanmaan koronavaikutuksista – Onko syytä olla huolissaan, Business Tampereen toimitusjohtaja Harri Airaksinen?
 6. Vastuullisuus noussut tärkeäksi perusteeksi verkkokaupassa – tuotteen ympäristömerkki nähdään tärkeänä
 7. Epäiletkö uniapneaa? Aalto-yliopistossa kehitetty uusi älypuhelinsovellus kertoo, kärsitkö hengityskatkoksista
 8. Maksuhäiriöistä merkintä jo lähes 400 000:lla – vuodessa tuli tuhansia lisää ja koronan odotetaan vielä kasvattavan määrää
 9. Suomesta löytyi hyttyslaji, joka pystynee levittämään malariaa
 10. Tuore tutkimus: kauran ja rukiin kuidut jarruttavat lihomista ja maksakin kiittää
 11. Nyt on oikea aika pakastaa mansikoita, sillä pääsatokausi on alkanut – Pieneen pakastimeen mansikat kannattaa pilkkoa
 12. Koronakevään aiheuttama hoitovelka alkaa erääntyä terveydenhuollossa: Puhelujen määrä lähti nousuun
 13. USU-gallup: Puolet suomalaisista pitää rasismia suurena ongelmana
 14. UIT: Konkurssihakemus olisi jätetty tekemättä, jos Posti olisi tuonut tärkeän kirjeen ajoissa – "Emme missään tapauksessa ole menossa konkurssiin"
 15. Lukijalta: Mistä tuntee sivistysvaltion?

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. "Monet asiakkaat kertoivat käyvänsä nyt meidän tukemisen vuoksi" – Näin kävi Paras Tamperelainen Noutoruoka 2020 -äänestyksessä! Katso top 20
 2. "Koeajoissa havaittiin puutteita ja välinpitämättömyyttä" – Ratikka on tästä viikosta eteenpäin pysyvä osa Tampereen liikennettä: kertaa täältä viisi isoa muutosta!
 3. Porvoon ampujaveljesten Tampereen takaa-ajon vaiheet tarkentuivat – Bensavarkaus Ristinarkun Shellillä, viisi laukausta Rantatunnelissa, kahdeksan murhanyritystä...
 4. Ratikka pääsi Hervannan yöhön – Testiaikatauluun heti muutos: syy lentoliikenteessä
 5. Kavala vesimyrkytys vaanii nyt helteellä – "Heitä tulee päivystyksiin taas entiseen tapaan vähintään viikoittain"
 6. Ratinan stadionille suunnitellaan kattamista – Ratinaa halutaan kehittää keskustan kuolleesta kulmasta vireäksi tapahtuma-alueeksi
 7. Tästäkö uusi kulkureitti keskustaan? – Ratinan stadionin takakansi halutaan avata jalankulkijoille ja pyöräilijöille
 8. USU: Näin paljon oluen, viinin ja väkevien hinta voi nousta – Alkoholiveron korotus syksyllä hallituksen käsittelyyn
 9. Tammerkosken varren terassin paikalle syntyi Mokkapuisto – Tampereen uuteen puistoon on istutettu puu samasta kannasta Helsingin Lasipalatsilta kaatuneen puun kanssa
 10. Kolumni: Päärataa kehitettävä – oikoradasta luovuttava – "Siten Helsinki saisi näppärästi muut maksamaan uuden lentokenttäjunansa"
 11. Lauri Lyly summaa koronakevään: 100 miljoonan euron isku Tampereelle, mutta myös paljon hyvää – "Jos joku asia ottaa päähän, niin..."
 12. Hatanpään sairaalalla isoja bussimuutoksia ensi viikolla – Neljä linjaa kiertoreitille, myös pysäkeihin muutoksia
 13. Pyöräilijöille etuuksia liikennevaloissa – Näissä 36 risteyksessä vihreä aikaistuu tai pitenee pyöräilijälle, jos taskussa on auki mobiilisovellus, katso kartta
 14. Laukauksia kolmostiellä, poliisi yritti törmätä pakenijat tieltä – Näin Porvoon ampujien 48 minuutin takaa-ajo eteni Tampereelta Ikaalisiin
 15. Euroopan komissiolta synkkä arvio Pirkanmaan koronavaikutuksista – Onko syytä olla huolissaan, Business Tampereen toimitusjohtaja Harri Airaksinen?

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.