Yhteisötaiteilija opastaa ikäihmisiä taiteen pariin: "Kokeilunhalu kulkee ihmisen mukana läpi elämän"

Kokeilunhalu kulkee ihmisen mukana läpi elämän, ja uuden oppiminen puolestaan haastaa ja aktivoi mieltä, kertoo yhteisötaiteilija.

Tiuravuoren yhteisötaiteilija Tuuli Pollari opastamassa. Taidetta tekemässä Helvi, Eila ja Kirsti. Ylöjärven kaupunki

Joonas Alanne

Ylöjärven kaupungin kulttuuripalvelut ja Tiuravuoren palvelukeskus hakivat syksyllä taiteilijaa, joka tulisi työskentelemään Tiuravuoren palvelukeskukseen.

Hakemuksia tuli runsaasti ja lopulta valituksi tuli Lempäälässä asuva muotoilija Tuuli Pollari, joka on toiminut aiemmin puvustajana.

– Tämä on todella merkityksellistä työtä. Kaikilla on oikeus taiteeseen ja kulttuurin tekemiseen ja jos tekijä ei enää pääse sen tekemisen luokse niin sen pitää tulla hänen luokseen. Ihmiset ovat jopa innostuneet kokeilemaan uusia asioita, kuten savitöitä, kun heille on tarjottu siihen mahdollisuus.

– Kokeilunhalu kulkee ihmisen mukana läpi elämän, ja uuden oppiminen puolestaan haastaa ja aktivoi mieltä, hehkuttaa Pollari.

Yhteisötaiteilija tekee Tiuravuoressa paitsi omaa taiteellista työtään kaupungin tarjoamalla työhuoneella, myös ohjaa taidepajoja Tiuravuoren palvelukeskuksen asukkaille ja lyhytaikaisosaston asiakkaille. Hän käy ohjaamassa taidepajoja asiakkaille ja ikäihmisten ryhmille myös muissa kaupungin palvelutaloissa, kuten vanhusten ryhmäkoti Pehtoorissa.

– Saan yhdistää taiteen tekemisen ja työn. Minulle tarjottiin käyttöön myös oma työhuone, jossa saan tehdä omia taideprojektejani, kertoo Pollari.

Kaupunki sai Tiuravuoren yhteisötaiteilijaprojektiin rahoitusta Taiteen edistämiskeskus Taikelta.

Pollarin pesti kestää vuoden 2019 loppuun asti. Taidepajoissa ikäihmiset ovat päässeet kokeilemaan erilaisia maalaustekniikoita ja savitöiden tekemistä.

– Olen päässyt tutustumaan eri ryhmiin ja ihmisiin, ja miettimään, mitä kukakin haluaisi tehdä. Olen päässyt kokeilemaan eri asioita ja toteuttamaan myös heidän toiveitaan, mitä he nyt haluaisivat tehdä.

Työpajat alkavat aina runojen lukemisella.

– Minusta on aina hyvä pitää alussa sellainen virittäytyminen. Eilisessä työpajassa luin heille Kirsi Kunnaksen runoja.

Tärkeintä on Pollarin mukaan tekeminen, ei töiden laatu. Siitä huolimatta hän pitää myös tärkeänä, että töitä laitetaan näytille myös omaisten ja työntekijöiden iloksi.

– Tehtäväni on tuoda taloon ja mahdollistaa taiteen ja kulttuurin tekemistä. Olen kysellyt kunnantalolta jo näyttelytilaa vuokralle, koska haluaisin ehdottomasti pitää näyttelyn, jossa esiteltäisiin näissä pajoissa tehtyjä töitä. Aluksi aion tehdä jokaiselle osastolle sellaisen pikku gallerian, jossa töitä voisi pitää esillä. Olen jo haalinut sitä varten kehyksiä.

Pollari aikoo osallistua myös Pirkanmaan taidesuunnistukseen huhtikuussa, ja esitellä sen kautta sekä omia että projektiin osallistuneiden ikäihmisten töitä.

– Silloin niitä pääsevät ulkopuolisetkin ihmettelemään, jos kiinnostusta löytyy, hän sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Onko Rodeosta jo tehty kaupat? – Legendaarinen tamperelainen yökerho lupaa omistajauutisia mahdollisesti jo juhannuksen jälkeen
 2. Tampereen terveysasemat pitävät ovet auki tänä kesänä – vain yksi suljetaan heinäkuuksi
 3. Tampereen kaupunki muistuttaa: nyt on hyvä aika hävittää tämä puutarhan tuholainen
 4. Nakkifakiiri avaa ovensa perjantaina – Avauspäivän lupaus: "Jokaiseen nakkimukiin livautetaan yksi ylimääräinen..."
 5. Rattijuoppo kaahasi Kangasalla 131 km/h – tiellä kuudenkympin rajoitus
 6. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 7. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 8. Murtomiesten Bittimaatti-keikka meni pieleen Tampereella – IS: Tuhansien eurojen saalis jäi lattialle ja lopputuloksena oli vankeustuomio
 9. Kansanedustaja Pauli Kiuru sai odottamansa vastauksen ministeri Hanna Kososelta – "Nähdäkseni olisi voinut antaa jo yli kaksi viikkoa sitten"
 10. Viikinsaaren kesäteatterin ensi-ilta striimataan ikäihmisille – esityksen voi nähdä kuvapuhelimella tai palvelutaloissa
 11. Tupakannatsan maahan nakkaavia ollaan valmiita sakottamaan – "Tumpista leviää ympäristöön vaarallisia kemikaaleja"
 12. Aikakoneen Sani odottaa jo syksyä
 13. Nyt siihen saatiin varmuus: TPV:n harjoitusotteluun Ratinaan saadaan ottaa myös yleisöä – Vierasfanien tosin on suositeltava jäädä kotiin
 14. Napoli vei ykköspaikan – Tässä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020 -äänestyksen 50 parasta
 15. Tapahtumakesä toteutuu Pirkanmaalla, mutta erityisjärjestelyin – Lue tästä, miten

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.