Kauan odotettu Iron Sky selätti vaikeudet

ELOKUVA Tamperelaistaustaisen ohjaaja Timo Vuorensolan haaveena on edelleen luoda nimikkeen ympärille suuri tuoteperhe.

Pekka Ruissalo

Tämän elokuvan piti valmistua jo huomattavasti aiemmin. Ei kuitenkaan valmistunut. Kuvaukset olivat jo käytännössä valmiit, kun ensimmäinen haaste iski.

Kyseessä on kauan odotettu sci fi-henkinen seikkailu Iron Sky: The Coming Race. Ensimmäisenä tekijät huomasivat, että efektibudjetti on loppu. Kun käsikirjoitukseen oli sisällytetty hiukan Indiana Jones-tyyppinen seikkailu maailman ytimessä, maapallo jossa ihmisten määrä alkaa huveta ja haasteita tuovat esimerkiksi dinosaurukset, ei efektibudjetin loppumista tervehditty varsinaisesti suurella ilolla.

Elokuvan ensimmäiset maistiaiset oli julkaistu jo joulukuussa 2014.

– Sittenhän siinä tosiaan tapahtui kaikennäköistä. Lopulta yksi rahoittajakin lähti pois, ja talousvaikeudet pahenivat tietysti entisestään sitä myötä. Sitten olimme markkinaoikeudessakin, muistelee tuottaja Tero Kaukomaa

Viiden vuoden ja moninaisten vaiheiden jälkeen ollaan lopulta tilanteessa, jossa elokuva on valmis ja tulee ensi-iltaan. Suomen ja maailman ensi-ilta on keskiviikkona 16. tammikuuta.

– Leffa on valmis ja olemme nyt tyytyväisiä. Budjetti on 20 miljoonaa euroa, ja odotamme maailmanlaajuisesti miljoonayleisöä, Kaukomaa sanoo.

Kyseessä on nyt siis toinen Iron Sky -elokuva. Budjetit ovat levityksen ja tavoitteiden mukana kasvaneet. Toki ensimmäisen Iron Sky-elokuvan budjettikin oli jo kahdeksan miljoonaa euroa.

Elokuvan tamperelaislähtöinen isä ja ohjaaja Timo Vuorensola sanoo, että tuotannon ja brändin osalta tavoitteet ovat edelleen kaukana vaatimattomista.

– Eihän se ihan suunniteltu juttu ollut, että tämän tuotanto kestäisi näinkin kauan. Se ei kuitenkaan ole tavoitteita tai visioita muuttaneet. Kyllä me siitä lähdemme, että tämän brändin ympärille kehkeytyisi valtava, kokonaisvaltainen tuoteperhe. On toisaalta elokuvia, mutta sitten myös oheistuotteita ja kaikkea vastaavaa, Vuorensola visioi.

Tampereelta lähtöisin oleva ohjaaja on ajan kuluessa muuttanut Helsinkiin ja Lauttasaareen. Siellä hän asuu yhdessä vaimonsa kanssa.

– Tampereella tulee yhä käytyä ja asioitua säännöllisesti. Täällä on kuitenkin niin paljon läheisiä ja ystäviä.

Iron Sky

Tieteiskomediaelokuva, jonka ensimmäinen osa julkaistiin huhtikuussa 2012.

Toisen elokuvan valmistuminen venähti lopulta viidellä vuodella: The Coming Race saa ensi-iltansa keskiviikkona 16. tammikuuta.

Se tulee levitykseen niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

Elokuvan pääosissa nähdään muun muassa Vladimir Putinia esittävä Kari Ketonen, jonka ensimmäiset tanssivideot elokuvaan liittyen julkaistiin jo joulukuussa 2014.

Tuottaja Tero Kaukomaa kertoo, että uuden Iron Skyn budjetti on noin 20 miljoonaa euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Onko Rodeosta jo tehty kaupat? – Legendaarinen tamperelainen yökerho lupaa omistajauutisia mahdollisesti jo juhannuksen jälkeen
 2. Tampereen terveysasemat pitävät ovet auki tänä kesänä – vain yksi suljetaan heinäkuuksi
 3. Tampereen kaupunki muistuttaa: nyt on hyvä aika hävittää tämä puutarhan tuholainen
 4. Nakkifakiiri avaa ovensa perjantaina – Avauspäivän lupaus: "Jokaiseen nakkimukiin livautetaan yksi ylimääräinen..."
 5. Rattijuoppo kaahasi Kangasalla 131 km/h – tiellä kuudenkympin rajoitus
 6. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 7. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 8. Murtomiesten Bittimaatti-keikka meni pieleen Tampereella – IS: Tuhansien eurojen saalis jäi lattialle ja lopputuloksena oli vankeustuomio
 9. Kansanedustaja Pauli Kiuru sai odottamansa vastauksen ministeri Hanna Kososelta – "Nähdäkseni olisi voinut antaa jo yli kaksi viikkoa sitten"
 10. Viikinsaaren kesäteatterin ensi-ilta striimataan ikäihmisille – esityksen voi nähdä kuvapuhelimella tai palvelutaloissa
 11. Tupakannatsan maahan nakkaavia ollaan valmiita sakottamaan – "Tumpista leviää ympäristöön vaarallisia kemikaaleja"
 12. Aikakoneen Sani odottaa jo syksyä
 13. Napoli vei ykköspaikan – Tässä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020 -äänestyksen 50 parasta
 14. Nyt siihen saatiin varmuus: TPV:n harjoitusotteluun Ratinaan saadaan ottaa myös yleisöä – Vierasfanien tosin on suositeltava jäädä kotiin
 15. Tapahtumakesä toteutuu Pirkanmaalla, mutta erityisjärjestelyin – Lue tästä, miten

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.