Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni: Pelättiin sitä ennenkin

Tampere oli vielä 150 vuotta sitten kaupunkipahanen, jossa suhtauduttiin epäluuloisesti vieraisiin ihmisiin. Elämänmeno kuitenkin järkkyi, kun vuonna 1874 ryhdyttiin rakentamaan rautatietä Hämeenlinnasta Tampereelle. Rataa oli toki toivottu, mutta ei sen rakentajia.

Kun huhut ratatöistä kiirivät ympäri maata, kaupunkiin saapui sadoittain nuoria miehiä onneaan koettamaan. Erityisesti Etelä-Pohjanmaan kylistä lähdettiin liikkeelle.

Renkejä karkasi palveluksesta ja työmaiden liepeillä alkoi liikkua roistoja. Ravintoloista heiteltiin päihtyneitä eteläpohjalaisia pihalle.

Kunnialliset tamperelaiset kauhistuivat seuratessaan ratatöiden edistymistä Sorinmäessä. Rataa tehtiin raakojen puheiden ja naurunremakan säestyksellä. Kyttälän kaduilla tunnuttiin juovan vaarinkaljaa yötä myöten.

Puuvillatehtaiden siveät tytöt olivat vaarassa, eikä ensimmäistä puukotustakaan tarvinnut kauaa odottaa. Kohta jo pyydettiin kasakoita pitämään järjestystä.

Kun ratatyöt alkoivat valmistua, moni eteläpohjalainen suuntasi kohti kotia. Tampereen Sanomien toimittaja hämmästyi, kun he olivatkin hankkineet uudet vaatteet päälleen ja taskuissa painoivat satojen markkojen ansiot.

Ahkera työnteko ja säästäväisyys eivät lainkaan vastanneet eteläpohjalaisten häijyä luontoa, josta lehti töiden alkaessa oli lukijoitaan niin varoitellut.

Toimittaja tunnusti omat ennakkoluulonsa. Niin hämäläisistä kuin eteläpohjalaisista toki löytyi laiskureita ja lurjuksia, mutta suurin osa eli ihan tavallista elämää.

Radanrakentajat olivat vain nuoria naimattomia miehiä, jotka joutuivat turhan kauaksi kotoa. Oli vallan tavallista, että tällaisesta joukosta joku lähti kruunun kyydillä telkien taakse ja pilasi häjyilemällä kaikkien maineen.

Viime vuosina seutukunnalle on tullut uutta väkeä Etelä-Pohjanmaan jokia vuolaampien virtojen varsilta.

Kun nykyään melutaan uusien tulokkaiden tihutöistä, on hyvä muistella aiempienkin aikojen muuttoliikkeitä. Ehdottamasti suurin osa niin näistä uusista tulijoista kuin 1870-luvun eteläpohjalaisista on kunnollisia ihmisiä.

Osa radanrakentajista myös jäi tänne ja heidän jälkeläisistään tuli hyvää peritamperelaista väkeä. Eiköhän niin käy vastakin.

Kalle Kallio

Kirjoittaja on tutkimusvapaalla oleva Työväenmuseo Werstaan johtaja.