Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelainen Rajkumar Sabanadesan seksuaalirikoksista Ylen kolumnissa: "On hölmöä luottaa siihen, että pari sosiaalityöntekijän vetämää tasa-arvokurssia vastaanottokeskuksessa muuttaa asian"

Tamperelainen yrittäjä Rajkumar Sabanadesan ottaa kantaa turvapaikanhakijoiden seksuaalirikosepäilyihin. Mies on entinen turvapaikanhakija, ja hän on työskennellyt myös vastaanottokeskuksen johtajana.

Sabanadesan kirjoittaa Ylen kolumnissa, että kysymys on uudesta, erillisestä ilmiöstä, eikä sitä pidä sekoittaa kantaväestön tekemiin seksuaalirikoksiin.

– Kukaan ei ole väittänyt, että turvapaikanhakijat olisivat tuoneet seksuaalirikollisuuden Suomeen, jossa ennen ei oltu moisesta kuultukaan. Seksuaalista väkivaltaa on aivan jokaisessa maailman maassa: myös kotimaassani Sri Lankassa ja tamilien keskuudessa. Tilastot puhuvat kuitenkin aivan selvää kieltä: kysymys on nyt uudesta, erillisestä ilmiöstä. Siksi siitä pitää pystyä puhumaan myös sellaisena, hän kertoo Ylen kolumnissa.

Hän muistuttaa kärkevästi, ettei muutama vastaanottokeskuksessa pidettävä tasa-arvokurssi muuta ihmisen asenteita.

– Kysyn vaan, että jos ihminen on kasvanut kulttuurissa, jossa tasa-arvoa ei tunneta, on toiveajattelua ja jopa hölmöä luottaa siihen, että pari sosiaalityöntekijän (usein naisen) vetämää tasa-arvokurssia vastaanottokeskuksessa muuttaa asian.

Sabanadesan kommentoi Ilta-Sanomille, ettei hän tarkoittanut tätä väitettä kritiikiksi valitustyötä kohtaan.

– En kirjoittanut sitä suoranaisena kritiikkinä, mutta minusta on aivan selvä asia, ettei se riitä, hän kertoo Ilta-Sanomille.

Sabanadesan muistuttaa Ylen kolumnissa, ettei kulttuurin merkitystä saa unohtaa keskustelussa.

– Esimerkiksi Saudi-Arabia ja Afganistan sekä useimmat arabimaat ovat äärimmäisen patriarkaalisia kulttuureja. Edelleen vielä vuonna 2018 Saudi-Arabiassa naisilla ei ole ollut oikeutta tietää, ovatko he naimisissa: miehellä ei ollut velvollisuutta informoida vaimoaan avioerosta. Ääripatriarkaalisissa kulttuureissa naisen asema on erittäin heikko, hän kirjoittaa Ylellä.