Tampereella käytetään yhä enemmän kallista bilehuumetta – Kenttäpoliisien takavarikoima kokaiinimäärä on vain jäävuoren huippu

HUUMEET Kokaiini on kallis bilehuume, johon jää nopeasti koukkuun.

Kuvituskuva Arkistokuva

Marjo Rämö

Se ei ole sattumaa, että Tampereella jännitetään kokaiinikäräjien tuomioita juuri nyt.

Kokaiinia liikkuu Tampereella aiempaa enemmän. Poliisipartiot takavarikoivat viime vuonna Tampereen kaduilta 411,7 grammaa kokaiinia, kun toissa vuonna määrä oli 6,2 grammaa. Kasvu on ollut huimaa.

– Kyseessä on iso määrä, Sisä-Suomen poliisin rikoskomisario Jari Luoto luonnehtii.

Luvussa eivät ole mukana kaikki poliisin takavarikot, vaan pelkästään kenttävalvonnan saalis.

Parhaan käsityksen käyttäjiltä takavarikoidun kokaiinin määrästä saa, kun palastelee reilut 411 grammaa kokaiinia käyttöannoksiksi. Jos yhdessä viivassa on noin 0,25 grammaa kokaiinia, takavarikoidusta määrästä olisi saatu noin 1 650 kerta-annosta.

Kerta-annokseen käytettävä grammamäärä on karkea arvio.

– Kokaiinin toleranssi kasvaa hyvin nopeasti. Sitä on käytettävä yhä enemmän, jotta siitä saa toivotun vaikutuksen.

Kokaiinin vaikutus kestää vain lyhyen ajan eli sitä on otettava noin 15–30 minuutin välein. Kokaiiniin jää hyvin helposti koukkuun.

Kokaiini ei ole narkomaanien suosiossa. Kyseessä on kallis bilehuume, joka maksaa grammalta noin 70–100 euroa.

– Osa sen suosiosta perustuu käyttömukavuuteen. Sitä ei tarvitse käyttää suonensisäisesti.

Kokaiinia tulee Tampereelle aiempaa enemmän. Kenttäpoliisien takavarikoima kokaiinimäärä on vain jäävuoren huippu.

 – Poliisin takavarikot kattavat vain muutaman prosentin. Suurin osa kaikista huumeista valuu käyttäjille.

Syy kokaiinin käytön lisääntymiselle löytyy kauempaa: Latinalaisesta Amerikasta. Euroopan huumeraportti 2018 paljastaa, että Boliviassa, Kolumbiassa ja Perussa tuotetaan aiempaa enemmän kokaiinia, ja ainetta salakuljetetaan Eurooppaan matkustajalentojen, lentorahtien, postipalvelujen, yksityisten lentokoneiden, alusten ja merikonttien matkassa.

Luoto on erityisen huolissaan Euroopan huumeraportin tiedosta, jonka mukaan Eurooppa on yksi nopeimmin kasvavista huumeiden markkina-alueista.

Myös Tampere saa oman osuutensa Euroopan huumeongelmista, ja Tampere on jo tunnustanut ongelman.

– Ongelmaan puututaan meillä tehokkaasti, mutta vastus on iso. Euroopan huumeraportista pisti silmään, että Euroopan unionin laittomien huumeiden markkinoiden arvo on noin 24 miljardia euroa. Kyse on valtavasta bisneksestä, jossa haiskahtaa myös poliittinen peli. Jotkut saavat huumeista huomattavia tuloja, ja peli on likaista.

Luoto muistuttaa, ettei huumeongelmaa pysty ratkaisemaan yksinomaan Tampereella.

– Eurooppaan on saatava yhtenäiset käytännöt rangaistuksiin. Nyt tilanne on se, että monessa maassa rangaistukset ovat aika lepsuja. Ongelmaa taidetaan katsoa läpi sormien, sillä huumeissa liikkuvat niin isot rahat.

Aiheeseen liittyvää

  1. Huumausaineiden kenttävalvontaa jatketaan Tampereella 22.1.2019 18:00
  2. Poliisi tarttui huumeongelmaan Tampereella – Ihmisiltä on takavarikoitu jopa konetuliaseita ja aiempaa enemmän kokaiinia 14.1.2019 13:54
  3. Jori Lehterää ei nähdä tiistaina kokaiinikäräjillä – Kiisti poliiseille huumeenkäytön, selitti pyytäneensä pääepäiltyä "varmaan pihahommiin" 7.1.2019 20:00
  4. Tampereella operoinut kokaiiniliiga saatettu syyteharkintaan – Kokonaisuuteen liittyy jopa 23 henkilöä 14.12.2018 16:04

Kommentoi

Mainos: Pirkanmaan Osuuskauppa

Kuka olet ilman titteliäsi? Ihmisten työpaikan mallit kertovat

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut