Tampereella käytetään yhä enemmän kallista bilehuumetta – Kenttäpoliisien takavarikoima kokaiinimäärä on vain jäävuoren huippu

HUUMEET Kokaiini on kallis bilehuume, johon jää nopeasti koukkuun.

Kuvituskuva Arkistokuva

Marjo Rämö

Se ei ole sattumaa, että Tampereella jännitetään kokaiinikäräjien tuomioita juuri nyt.

Kokaiinia liikkuu Tampereella aiempaa enemmän. Poliisipartiot takavarikoivat viime vuonna Tampereen kaduilta 411,7 grammaa kokaiinia, kun toissa vuonna määrä oli 6,2 grammaa. Kasvu on ollut huimaa.

– Kyseessä on iso määrä, Sisä-Suomen poliisin rikoskomisario Jari Luoto luonnehtii.

Luvussa eivät ole mukana kaikki poliisin takavarikot, vaan pelkästään kenttävalvonnan saalis.

Parhaan käsityksen käyttäjiltä takavarikoidun kokaiinin määrästä saa, kun palastelee reilut 411 grammaa kokaiinia käyttöannoksiksi. Jos yhdessä viivassa on noin 0,25 grammaa kokaiinia, takavarikoidusta määrästä olisi saatu noin 1 650 kerta-annosta.

Kerta-annokseen käytettävä grammamäärä on karkea arvio.

– Kokaiinin toleranssi kasvaa hyvin nopeasti. Sitä on käytettävä yhä enemmän, jotta siitä saa toivotun vaikutuksen.

Kokaiinin vaikutus kestää vain lyhyen ajan eli sitä on otettava noin 15–30 minuutin välein. Kokaiiniin jää hyvin helposti koukkuun.

Kokaiini ei ole narkomaanien suosiossa. Kyseessä on kallis bilehuume, joka maksaa grammalta noin 70–100 euroa.

– Osa sen suosiosta perustuu käyttömukavuuteen. Sitä ei tarvitse käyttää suonensisäisesti.

Kokaiinia tulee Tampereelle aiempaa enemmän. Kenttäpoliisien takavarikoima kokaiinimäärä on vain jäävuoren huippu.

 – Poliisin takavarikot kattavat vain muutaman prosentin. Suurin osa kaikista huumeista valuu käyttäjille.

Syy kokaiinin käytön lisääntymiselle löytyy kauempaa: Latinalaisesta Amerikasta. Euroopan huumeraportti 2018 paljastaa, että Boliviassa, Kolumbiassa ja Perussa tuotetaan aiempaa enemmän kokaiinia, ja ainetta salakuljetetaan Eurooppaan matkustajalentojen, lentorahtien, postipalvelujen, yksityisten lentokoneiden, alusten ja merikonttien matkassa.

Luoto on erityisen huolissaan Euroopan huumeraportin tiedosta, jonka mukaan Eurooppa on yksi nopeimmin kasvavista huumeiden markkina-alueista.

Myös Tampere saa oman osuutensa Euroopan huumeongelmista, ja Tampere on jo tunnustanut ongelman.

– Ongelmaan puututaan meillä tehokkaasti, mutta vastus on iso. Euroopan huumeraportista pisti silmään, että Euroopan unionin laittomien huumeiden markkinoiden arvo on noin 24 miljardia euroa. Kyse on valtavasta bisneksestä, jossa haiskahtaa myös poliittinen peli. Jotkut saavat huumeista huomattavia tuloja, ja peli on likaista.

Luoto muistuttaa, ettei huumeongelmaa pysty ratkaisemaan yksinomaan Tampereella.

– Eurooppaan on saatava yhtenäiset käytännöt rangaistuksiin. Nyt tilanne on se, että monessa maassa rangaistukset ovat aika lepsuja. Ongelmaa taidetaan katsoa läpi sormien, sillä huumeissa liikkuvat niin isot rahat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tampereella aloittaa 2 150 uutta ekaluokkalaista – koulutyö alkaa yhteensä 18 200 oppilaalla
 2. Poliisi tutkii Toijalan vesiskootterionnettomuutta – epäilee kuljettajia törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, myös vesijetit luovuttanutta epäillään rikoksesta
 3. Sisä-Suomen poliisin tilastot kertovat: huumausainerikollisuuden määrä kasvoi tuntuvasti alkuvuoden aikana
 4. Hämeenkadulta kaadetuista lehmuksista tuli hittituote uudessa muodossa – "Myös kotiseuturakkaus, yllätyksellisyys ja ekologisuus puhuttelevat"
 5. Katuruokatori Street Food Fiesta on tulossa Hämeenpuistoon – "Koronavirustilanne saattaa vaikuttaa kansainvälisten kojujen määrään"
 6. Pirkanmaalla kaahailtiin maanantaina tuntuvia ylinopeuksia: 155 km/h mittarissa Kaukajärvellä, 170 km/h puolestaan Pirkkalassa
 7. Naisia kiusataan netissä ulkonäöstä, miehiä liikunnasta – "Henkilöitynyttä ja raakaa"
 8. Hämeensillan ajoradan kiveystyöt valmistuivat – seuraavaksi tehdään reunat
 9. Ovi käy jalkapallo-Ilveksessä: Yusif Moussa siirtyy Israelin pääsarjaan – "Ulkomaan hankinta on vaikea toteuttaa"
 10. Asuntosijoittajalle entistä paremmat vuokratuotot Tampereella – keskusta jää jälkeen kakkos- ja kolmosalueista
 11. Tänään rapsahti rahaa monen tilille verottajalta – mitä jos et saanutkaan, vaikka piti?
 12. Tampereen yliopiston tutkimus: Gluteeniton ruokavalio ei täysin palauta keliaakikolla suoliston normaalia toimintaa
 13. Maatilan lämpökeskus tuhoutui tulipalossa Mänttä-Vilppulassa
 14. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 15. Tiede: Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Muistan edelleen, kuinka alle kouluikäisenä pääsin tutkimaan tukkimiehentäitä"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Koronavuoden Nysse-erikoisuus: talviliikenne alkaa kahtena eri päivänä ja päättyy jo vuodenvaihteessa – Näin bussilinjat muuttuvat, lakkautuksiakin tulossa
 2. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 3. Heikki Heinonen selvitti tuulen suunnatkin, kun tuorein vihje Raisa Räisäsen katoamisesta tuli tietoon liittyen Tampereen Hervantajärveen – "Koira haukkui ja veti rantaa kohti..."
 4. Rodeon myynti on edennyt loppusuoralle – Finlaysonin tilasta kamppailee kaksi yritystä
 5. Hämeenkadulta kaadetuista lehmuksista tuli hittituote uudessa muodossa – "Myös kotiseuturakkaus, yllätyksellisyys ja ekologisuus puhuttelevat"
 6. Ruotsalaislehti Aftonbladet kertoi pääministeri Sanna Marinin menneen naimisiin jalkapalloilijan kanssa: nyt vanha TPV-valmentaja kertoo, millainen pelimies Markus Räikkönen oli – "Hän oli tärkeä pelaaja"
 7. Kangasalan puuhamies Jussi Haavisto tuo nyt olympiasoihdun Tampereelle – mutta miten Brother Christmas liittyy asiaan?
 8. Tampereen Seremoniamestari vaihtaa työpaikkaa – Uusi työllistäjä löytyy Hiedanrannasta
 9. Ratikka palaa tällä viikolla Hervantaan – Näin jatketaan: syksyllä alkavat tyyppikokeet ja ratikka pääsee asematunneliin saakka
 10. Katuruokatori Street Food Fiesta on tulossa Hämeenpuistoon – "Koronavirustilanne saattaa vaikuttaa kansainvälisten kojujen määrään"
 11. "Peruslippumme maksaa 2,99 euroa" – Uusi halpabussifirma aloittaa liikennöinnin Helsingistä Turkuun
 12. Poliisi pysäytti perjantai-iltana Tampereella henkilöauton, jonka kuljettajaa oli syytä epäillä päihtyneenä ajamisesta – lopulta ratin takaa löytyi mies, jonka kansallisuudesta tai henkilöllisyydestä ei ole mitään käsitystä
 13. TPV:n kanssa Suomen-mestaruuden 1990-luvulla voittanut Miika Juntunen sai töitä – yrittää nostaa KPV:ta suosta, rekrytointi sai osakseen valtavan julkisen hämmennyksen
 14. Tämä nainen järjestää nyt Tampereelle Tissiflashmobia – "Rinnat eivät ole sukuelimet", huomauttaa Päivi Kokkonen
 15. Lukijalta: Miksi vuokrat nousevat?

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.