Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Valtuutettu huolestui läntisen keskustan näivettymisestä – Apulaispormestari: "Keskustat muuttuvat alueiksi, joissa kohdataan vain työssäkäynnin, ruokailun ja tapahtumien merkeissä"

Kaupunginvaltuutettu Matti Höyssä (kok.) on tehnyt valtuustokyselyn keskustan länsipuolen tilanteesta.

– Varsinkin Tammerkosken länsipuolelta lukuisat kaupat ovat joko lopettamassa tai siirtymässä muualle. Tuntuu kuin muutos länsipuolella olisi vain kiihtymässä. Poismuutto on saattanut koskea myös kiinteistöissä toimivia muita palveluja, Höyssä kirjoittaa kyselyssään.

Höyssä pyytää Tampereen kaupungilta vastausta siihen, mitä keinoja Tampereen kaupungilla on käytettävissään, jotta länsipuolen houkuttelevuutta voidaan lisätä.

ApulaispormestariAnna-Kaisa Heinämäki (vihr.) kertoo vastauksessaan, että keskustan tilanteen parantamiseksi on jo suunniteltu yli 30 erilaista toimenpidettä rakentamisen haittojen ehkäisemiseksi. Toimenpidesuosituksista merkittävä osa on jo otettu käyttöön.

– On odotettavissa, että länsikeskustassa liike-elämän hiljeneminen on väliaikaista. Perusteltua on silti käynnistää nopeita muitakin toimia, kun sellaisia ideoita syntyy.

Vastauksesta käy ilmi, että Tampereen keskusta on nyt muuttumassa toisenlaiseksi:

– Keskustat muuttuvat yhä enemmän alueiksi, joissa kohdataan vain työssäkäynnin, ruokailun ja erilaisten tapahtumien merkeissä, Heinämäki kirjoittaa.

Heinämäki ei ole huolissaan keskustan tilanteesta pitkällä aikavälillä.

– Pitkällä aikavälillä meneillään oleva koko kaupungin nopea väestönkasvu, Areena ja kehittyvä Särkänniemi vetovoimahankkeina, keskustan joukkoliikennepalvelujen merkittävä parantuminen, ihmisten asumistottumusten muutokset sekä Hiedanrannan ison kaupunginosan rakentuminen keskustan länsipuolelle nopean ratikkamatkan päähän ovat omiaan tuomaan isoja ihmismassoja keskustaan ja myös sen länsiosaan. Lisäksi keskustan alueen täydennysrakentaminen on tärkeä osa paitsi asuntotuotantotavoitteita, myös merkittävä tekijä kaupallisten palveluiden kehittymisessä, Heinämäki kirjoittaa.

Heinämäki muistuttaa myös Viiden tähden keskustan hankkeista, jotka toteutuessaan lisäävät hänen mukaansa erittäin merkittävällä tavalla läntisen ydinkeskustan elinvoimaa ja elävyyttä. Niitä ovat mm. Näsikallion eritasoliittymä, Kunkun parkki, länsikeskustan asukaspohjan ja työpaikka-alueiden vahvistaminen (Pyynikintorin uusi kaava, Särkänniemi-Onkiniemi, Amuri, Eteläpuisto ja Nalkala sekä läntisen ydinkeskustan yksityinen kortteleiden täydennysrakentaminen), Keskustorin alueen kehittäminen ja Frenckellin kiinteistön jatkokehittäminen, Santalahden tapahtumapuisto, Särkänniemi ja Tampereen taidemuseon laajennus.