Tampereen kaupunki vastaa työttömien painoindeksikohuun – "Kompassiin vastaaminen on vapaaehtoista"

Marjo Rämö

Tampereen kaupunki vastaa Seura-lehden juttuun, jossa kaupunkia syytetään työttömien henkilökohtaisten tietojen utelusta. Tamperelaisen aiempi juttu aiheesta löytyy täältä.

Kyse on Kompassi-kyselystä, joka on ollut Tampereen kaupungin työllisyyspalveluiden käytössä vuodesta 2017. Seuran jutun mukaan Kompassissa kysytään mm. työttömän painoindeksiä.

Tampereen kaupungin näkemyksen mukaan Kompassi-kysely on irrotettu asiayhteydestään Seuran jutussa.Tampereen kaupungilta kerrotaan, että Kompassin avullavoidaan kartoittaa asiakkaan tilanne ja valita siihen parhaiten sopiva palvelu.

Kompassi on työntekijän ja asiakkaan yhteinen väline keskustelun avuksi ja sen käyttö on vapaaehtoista.

Kompassi käy asiakkaan tilannetta läpi kysymällä kysymyksiä seitsemästä eri elämänosa-alueesta: taloudesta, osallisuudesta ja sosiaalisesta tilanteesta, osaamisesta, psyykkisestä hyvinvoinnista ja toimintakyvystä, arjen sujumisesta, työllisyydestä ja terveydestä. Kompassi piirtää vastausten perusteella visuaalisen kuvan ja ehdottaa asiakkaan tilanteeseen sopivia palveluita.

Työllisyyspalveluissa työskentelee muun muassa OMA-valmentajia, sosiaalityöntekijöitä ja terveydenhoitajia.

Kun asiakas asioi eri työntekijöiden kanssa, hänen ei aina tarvitse kertoa tarinaansa alusta asti, sillä Kompassi auttaa niin asiakasta kuin työntekijääkin hahmottamaan tilanteen samalla tavalla. Tieto ei tallennu pelkästään virkailijan muistiinpanoihin, vaan kuva ja asiakkaan kanssa käyty keskustelu näkyy molemmille ja siihen on helppo palata myöhemmin. Kompassin ehdottamista palveluista asiakas voi työntekijän kanssa valita omaan elämän tilanteeseensa sopivimman.

Kompassin voi täyttää paperisena lomakkeena ja sähköisenä versiona. Jos asiakas kokee kysymyksen hankalana tai sopimattomana, siihen voi jättää vastaamatta. Halutessaan Kompassin voi jättää tekemättä tai sen voi tehdä täysin nimettömänä. Kyselyyn vastaamisella tai vastaamatta jättämisellä ei ole vaikutusta työllisyyspalvelussa asiointiin tai esimerkiksi työttömyysturvaan. Paperinen lomake tuhotaan silppurissa täytön jälkeen ja digitaalinen kysely säilytetään sähköisessä rekisterissä, joka on tietosuojattu.

Kompassi otettiin käyttöön työllisyyspalveluissa 2017, jolloin alueellisen työllisyyskokeilun myötä asiakkaina olivat KELA:lta työttömyysturvaa saavat tamperelaiset työnhakijat. Tällä hetkellä Kompassi on käytössä muun muassa lakisääteisessä työllistymistä edistävässä monialaisessa yhteispalvelussa (TYP), jossa on mukana työvoimapalvelujen, sosiaali- ja terveyspalvelujen ja Kelan asiantuntijoita.

–Kun työttömyys pitkittyy, työllistymiseen vaikuttavia asioita voi esiintyä elämän eri osa-alueilla. Tehtävänämme on auttaa työnhakijoita työllistymään niin, että huomioimme asiakkaiden yksilölliset elämäntilanteet. Kompassi on yksi väline kartoittaa asiakkaan tilannetta. Sen avulla voi ottaa puheeksi työllistymiseen vaikuttavia seikkoja, jotka hän haluaa nostaa esiin ja hän toivoo saavansa apua ja tukea, kertoo palvelupäällikkö Sari Oksanen Tampereen kaupungilta.

Alueellista työllisyyskokeilua, jossa Kompassi oli jo mukana, pidettiin onnistuneena. Aiheestä lisää täällä:

Tampereella onnistuttiin jo ennen aktiivimallia –Pormestari: Aktivointiasteet ovat nousseet ilman keppiäkin

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Katso kuvat: TPV kohtasi JVG:n – Tamperelaiset futistytöt kokivat jymy-yllätyksen Helsinki Cupin avauksessa
 2. Tampereelle uusi luonnonsuojelualue – Tampereen kaupunki saa yli 11 hehtaarin alueen rauhoittamisesta 79 000 euroa
 3. Tampere saa maisemasillan – Autoilta jo neljä vuotta sitten vapautunut Näsinsilta on muuttumassa ensi vuonna puistoksi, johon tulee myös korkeuseroja
 4. G Livelab Tampere täyttää 1 vuoden – Ensimmäisenä vuonna koronasta huolimatta 140 konserttia ja 24 000 asiakasta
 5. Lukijaraati: Sanna Marinin suosio hurjissa lukemissa – Joka kolmas antoi kympin
 6. Vain yksi uusi koronavirustartunta löydetty Hus-alueella tällä viikolla
 7. Mansikka on ykkönen – Näitä herkkuja suomalaiset tänä kesänä syövät, paljastaa S-ryhmän myyntidata
 8. Selvitys: Kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen jääneitä on noin joka kolmannessa kunnassa
 9. Mihin nyt saa matkustaa ja mihin ei? Tässä lista maista, joista tulevien ei tarvitse jäädä karanteeniin
 10. Tulli varoittaa: Nuuskan kaltaisissa tuotteissa ylenpalttisesti nikotiinia – "Voisi verrata lääkeväärennöksiin"
 11. Wellnessmalli-kisan tamperelaisfinalisti Salli Leppäkoski: ”Pyrin toiminnallani rohkaisemaan kaikkia seuraamaan unelmiaan”
 12. Kuka nykypäivän vastarannankiiskistä olisi lähinnä Juicea, kirjailija Linda Huhtinen? – "Hän on vähän samankaltainen"
 13. Kolumni: Metsästystä ja luonnonsuojelua – "Eläinkolarien määrä kulkee käsi kädessä eläinkannan kanssa"
 14. Lukijalta: Vaitinaron lisäkaista kaikille – "Joukkoliikennekaistojen yhteydessä on jo havaittu, että ne ovat ruuhkien aikana lähes tyhjiä"
 15. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tampere saa maisemasillan – Autoilta jo neljä vuotta sitten vapautunut Näsinsilta on muuttumassa ensi vuonna puistoksi, johon tulee myös korkeuseroja
 2. Lukijaraati: Sanna Marinin suosio hurjissa lukemissa – Joka kolmas antoi kympin
 3. 24-vuotias Tomi kadoksissa viime perjantaista – Tuoreesta tiedosta, soita 112:een
 4. Ratikalle uusi haaste – Nyt ajetaan 84 tonnin ratikalla edestakaisin Hermiankatua, kyydissä hiekkasäkkejä
 5. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 6. Oliko siitä mitään hyötyä? Tuleeko siitä melua, pölyä ja päästöjä? – Rantatunnelin vaikutuksista kattava kysely
 7. Tampereen kulttuuripääkaupunkihaulle uusi pomo – "Siirrymme nyt kriittiseen vaiheeseen"
 8. Tampereelle uusi luonnonsuojelualue – Tampereen kaupunki saa yli 11 hehtaarin alueen rauhoittamisesta 79 000 euroa
 9. Myös naisepäilty vangittu Haapalinnan taposta - IS: Vangittuina ovat 35-vuotias äiti ja 16-vuotias poika, joilla on myös yhteistä rikoshistoriaa
 10. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 11. Wellnessmalli-kisan tamperelaisfinalisti Salli Leppäkoski: ”Pyrin toiminnallani rohkaisemaan kaikkia seuraamaan unelmiaan”
 12. 16-vuotias nuori mies vangittu Haapalinnan tapahtumista
 13. Kesä on erinomaista aikaa hakea töitä – Näillä 10 alalla on nyt eniten paikkoja auki
 14. G Livelab Tampere täyttää 1 vuoden – Ensimmäisenä vuonna koronasta huolimatta 140 konserttia ja 24 000 asiakasta
 15. Moottoripyöräilijä ajoi 143 km/h Teiskontiellä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.