Tampere aloittaa vihdoin vieraspysäköintikokeilun – Mahdollistaa tietyillä alueilla yli nelituntisen kadunvarsipysäköinnin

Käykö sinun luonasi pitkämatkalaisia kylässä? Tampere aloittaa joillakin alueilla vieraspysäköintikokeilun, jonka pitäisi helpottaa erityisesti heidän elämäänsä.

Kokeilun tarkoituksena on helpottaa pitkäaikaispysäköintiä alueilla, joilla siihen soveltuvia laitoksia ei ole, kertoo liikenneinsinööri Katja Seimelä. Joonas Alanne

Joonas Alanne

Vieraspysäköintilupamenettelyn kokeilu aloitetaan tammikuun aikana pysäköintitunnusten F, G, J ja K alueilla.

Vieraspysäköintilupa on pysäköintilupa, jota alueen asukas voi hakea luonaan vierailevalle henkilölle vuorokauden ajaksi. Luvan hinta on viisi euroa.

Pysäköintitunnukset tarkoittavat Pyynikkiä (F), Onkiniemeä (G), Kalevaa (J) ja Amurin länsiosaa (K).

Kokeiluaikana on tarkoitus muun muassa seurata, kuinka pysäköintipaikat kokeilualueilla riittävät.

Vieraspysäköinnille on ollut tarvetta, koska kyseisiltä alueilta ei löydy pysäköintilaitoksia tai kadunvarsipaikkoja, jotka mahdollistaisivat pysäköinnin yli neljän tunnin ajaksi.

– Vaihtoehtona on ollut aiemmin vain pysäköidä kiekolla tai pysäköintitunnuksella. Kiekon aikarajaksi määrättiin 4 tuntia, jonka aikana ehtii tekemään tavanomaisia kyläilyjä tai palveluvierailuja. Samalla kuitenkin huomattiin, että se on joillekin käyttäjille liian lyhyt. Esimerkiksi Amurissa asuu paljon iäkästä väkeä, joiden luona vierailee pitkänkin matkan takaa lapsia ja lapsenlapsia, jotka saattavat kyläillä useita päiviä, selittää kaupungin liikenneinsinööri Katja Seimelä

Seimelän mukaan oikeastaan kaikkialta muualta keskustan alueelta löytyy kohtuullisen kävelymatkan päästä vaihtoehtoja, jotka mahdollistavat pidempiaikaisen pysäköimisen.

– Kokeiluun on lähdetty toiminnallisista lähtökohdista. Olisihan se hankalaa, jos joku Amurissa vieraileva joutuisi jättämään autonsa keskustan pysäköintilaitokseen kylässä käydessään, sanoo Seimelä.

Tästä syystä kaupungin tavoitteena ei ole myöskään laajentaa vieraspysäköintiä vaan pitkällä aikavälillä luopua siitä kokonaan kun kokeilualueillekin valmistuu pysäköintilaitoksia.

Pientä hämmennystä asiakaskunnassa on herättänyt se, ettei vieras voi ostaa itse itselleen vieraspysäköintilupaa. Tämä johtuu siitä, että lipun ostavan asukkaan pitää ostotapahtuman yhteydessä tunnistautua Suomi.fi-palvelussa alueen asukkaaksi.

Tunnistautuminen on pakollista myös asukaspysäköintilupaa hakiessa. Näin varmistetaan, ettei kuka tahansa alueella asioiva voi kikkailla itselleen pitkää pysäköintioikeutta.

– Se on nimenomaan alueen asukkaille ja heidän vierailleen tarkoitettu palvelu.

Teknisten haasteiden vuoksi jo aloitettu kokeilu jouduttiin marraskuussa jättämään kesken. Ongelmat liittyivät lähinnä tunnistautumiseen.

– Kun kokeilu lähti teoriassa liikkeelle marraskuun alussa, meillä ei ollut vielä Suomi.fi-palvelua käytössä. Se ei lähtenyt toimimaan kuten olisimme halunneet, kertoo Seimelä.

– Käytännössä vieraiden ja asukkaiden olisi pitänyt käydä Frenckelin palvelupisteellä tunnistautumassa, kun he olivat menossa kylään. Se tuntui kankealta, joten päätimme lykätä aloittamista.

Näin se toimii

Vieraspysäköintitunnuksen voi lunastaa asukaspysäköintitunnusten F, G, J ja K alueen asukas.

Lupa voidaan myöntää henkilö- tai pakettiautolle, mopoautolle tai enintään 3 500 kg:n painoiselle erikoisautolle tai moottoripyörälle.

Lupa liitetään yhteen (1) rekisteritunnukseen.

Vieraslupa on voimassa 24 h.

Asukkaat voivat lunastaa yhden vieraspysäköintiluvan päivässä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Onko tässä ensimmäinen striimattu kesäteatterin ensi-ilta? – Viikinsaaren kesäteatteri kokeilee kesäkomedian kanssa uudenlaista konstia
 2. Takahuhdin rivitalopalossa kuoli yksi henkilö – Poliisi: Ei epäillä liittyvän rikosta
 3. Ravintolakisa on loppusuoralla, äänestysaikaa enää keskiviikkoon – Tässä Paras Tamperelainen Ravintola 2020 kärkikymmenikkö juuri nyt!
 4. Keskuspuhdistamoon liittyvät viemäriurakat alkavat Härmälässä, Raholassa ja Hatanpäällä – luvassa muutoksia liikennejärjestelyihin
 5. Korona siirsi musiikin ammattilaisen arjen keikkalavoilta autonpesuun – "Yrittäjät, kokeilkaa kaikkea mitä vaan osaatte tehdä"
 6. Karu luku Etlalta: Suomen BKT laskee tänä vuonna 8 prosenttia, hotelli- ja ravintola-alalla lähes kolmanneksen sukellus
 7. Lapset murehtivat perheidensä toimeentuloa ja huoltajiensa jaksamista, henkinen hyvinvointikin lujilla – Tuore selvitys kertoo karuja lukuja korona-ajasta
 8. Helsingin poliisin laaja ihmiskauppa- ja seksuaalirikostutkinta laajentunut lisää – STT: kyseessä Veijo Baltzarin tapaus
 9. Kysely: Korona sai suomalaiset tukiostoksille verkkoon
 10. Rasvakeitin ylikuumeni tamperelaisessa ravintolassa – Henkilökunta sammutti tulipalon alun yhteistyössä pelastuslaitoksen kanssa
 11. Pojat eivät uskaltaneet tulla katolta alas – Pelastuslaitos haki
 12. Matkailu: Olisitko arvannut, että Suomesta löytyy yhä 80 majakkaa, kun mukaan lasketaan myös pookit? – Minna Tauru olisi, sillä hän harrastaa majakoiden bongaamista
 13. "Valmistuvat ovat juhlansa ansainneet" – Tampereen ammattikorkeakoulun kevätjuhlan korvaa videotervehdys
 14. Tamperelaismies potkaisi itselleen tuntematonta miestä kasvoihin – Syyttäjä vaatii ehdotonta vankeusrangaistusta
 15. Omat rahat: Osakesijoittaja Sampo Arola, 37, tavoittelee taloudellista riippumattomuutta huonosta viime vuodesta ja koronasta huolimatta – "Nyt pidän töitäni mielekkäinä, mutta saatan nähdä asian eri tavalla kymmenen vuoden kuluttua"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tamperelaismies potkaisi itselleen tuntematonta miestä kasvoihin – Syyttäjä vaatii ehdotonta vankeusrangaistusta
 2. Suomalaiset imuroivat ihmeen vähän – kuinka usein kotona oikeasti pitäisi imuroida?
 3. Nokian Pirkkalaistorille tulee uusi kesäkahvila – "Myyjien on hyvä muistuttaa asiakkaita säilyttämään riittävät turvavälit"
 4. Muistatko, kun paluuottelua pohtiva Mike Tyson otteli Tammer-turnauksessa 1980-luvun alussa? – Helsinkiläinen Simo matkusti Tysonin kanssa taksissa Rosendahlista Pispalaan syksyisenä iltana
 5. Mikä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020? Äänestä täällä! – Korona-aika toi suosikkikisaan kuudennen sarjan
 6. Ravintolakisa on loppusuoralla, äänestysaikaa enää keskiviikkoon – Tässä Paras Tamperelainen Ravintola 2020 kärkikymmenikkö juuri nyt!
 7. Tampereen Yliopiston Laulajilta virtuaalinen laulutervehdys – etäkuorossa nähdään laulun lisäksi arkisia askareita
 8. Pojat eivät uskaltaneet tulla katolta alas – Pelastuslaitos haki
 9. 17. maaliskuuta vuonna 2020 oli se päivä, jolloin ylöjärveläiselle Matille valkeni ettei oman alan töitä ole tiedossa kuukausiin – Samana päivänä olisi alkanut Neljä Ruusua -yhtyeen kevätkiertue
 10. Korona siirsi musiikin ammattilaisen arjen keikkalavoilta autonpesuun – "Yrittäjät, kokeilkaa kaikkea mitä vaan osaatte tehdä"
 11. Keskuspuhdistamoon liittyvät viemäriurakat alkavat Härmälässä, Raholassa ja Hatanpäällä – luvassa muutoksia liikennejärjestelyihin
 12. "Valmistuvat ovat juhlansa ansainneet" – Tampereen ammattikorkeakoulun kevätjuhlan korvaa videotervehdys
 13. Nyt tyhjenee Tammerkoski kolmeksi vuorokaudeksi – Syynä on Hämeensillan peruskorjauksen loppusuora
 14. Poliisi varoittaa vanhempia lasten Whatsapp-karkaushaasteesta, joka kiertää ainakin Tampereen Kissanmaalla – "Viranomaisten hälyttämisellä apuun ei saa leikkiä"
 15. Kolme bussilinjaa siirtyy pitkäaikaiselle kiertoreitille maanantaina

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.