Sukkakoulut yleistyvät Tampereella – "Minun korviini asti ei ole kantautunut huonoa palautetta"

KENGÄTTÖMYYS Uusissa kouluissa liikutaan yhä useammin sukkasillaan.

Sukkakoulussa ei kävellä käytävillä ulkokengissä, vaan ne jätetään heti eteiseen. Arkisto/Armi Suojanen

Marjo Rämö

Päiväkodeissa sukkasillaan oleminen on tuiki tavallista. Nyt kengättömyys leviää myös kouluihin.

Tampereella on jo useampikin ”sukkakoulu”. Muun muassa Vehmaisten ja Tesoman kouluissa liikutaan sisällä joko sukkasillaan tai sisätossuissa. Etelä-Hervannan koulun väistötiloissa liikutaan niin ikään ilman ulkokenkiä.

Tampereen kaupungilla ei ole tehty sellaista päätöstä, että kaikki uudet koulurakennukset ovat kengättömiä.

– Mitään kategorista päätöstä ei ole tehty, vaan kengättömyyttä pohditaan aina suunnitteluvaiheessa. Kengättömyys on kuitenkin yleinen suuntaus kouluissa, ja kengättömiä kouluja rakennetaan yhä enemmän, koillisen, kaakkoisen ja eteläisen palvelualueen vastaava rehtori Ville Raatikainen kertoo.

Kengättömyys ei ole poissuljettua myöskään vanhoissa koulurakennuksissa. Raatikainen kertoo, että esimerkiksi Lielahden koulun kolmannesta kerroksessa sovelletaan kengättömyyttä.

Seuraavat tamperelaiset sukkakoulut ovat Vuoreksen yläkoulu ja Olkahisten koulu.

Olkahisten koulun hankearkkitehti Jarmo Viljakka kertoo, että koulujen kengättömyydellä on paljon etuja.

– Sisätiloihin kertyvän hiekan ja tomun määrä vähenee huomattavasti, mikä vähentää ylläpitokustannuksia. Myös lattiamateriaalit pysyvät paremmassa kunnossa, kun kenkien pohjissa ei kulkeudu käytäviin sepeliä.

Sukkakoulun vaatimukset on otettava huomioon jo suunnitteluvaiheessa.

– Kenkäeteiset on mitoitettava riittävän isoiksi.

Opetushallituksen yliarkkitehti Reino Tapaninen kertoo, että sukkakoulut yleistyvät Suomessa kovaa vauhtia. Hän arvelee, että kengättömiä kouluja voi olla Suomessa jo sata tai jopa enemmänkin.

Monet syyt puhuvat sukkakoulujen puolesta.

– Viihtyisyys on yksi tärkeä asia. Kengättömyyden ansiosta tiloissa voidaan käyttää esimerkiksi erilaisia tekstiilimattoja. Kengättömyydellä on vaikutusta myös äänimaailmaan etenkin avoimissa oppimisympäristöissä, Tapaninen kertoo.

Sukkakouluja on myös maailmalla.

– Ensimmäisenä mieleeni tulee Japani, missä kengät riisutaan jopa virastoissa. Siellä on aivan normaalia, että koululaiset vaihtavat ulkokengät sisäkenkiin, Tapaninen kertoo.

Suomessa sukkakouluista on vasta vähän kokemuksia.

– Ainakaan minun korviini asti ei ole kantautunut huonoa palautetta eli uskoisin, että muutos on tapahtunut varsin sulavasti.

Sukkakoulu

Tähän asti käytäntö on ollut se, että koulujen käytävillä on saanut kävellä ulkokengillä. Alakoululaiset ovat jättäneet kengät luokan ulkopuolelle, mutta yläkoulussa on saanut mennä kengillä myös luokkiin.

Sukkakoulussa idea on se, ettei ulkokengillä kävellä edes käytävillä. Ulkokengät jätetään eteiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. "Koko ajan on pöhinä päällä" – Kukkaispormestari Paulina Ahokas inspiroituu Tampereen tarinasta
 2. Suomen suurin kesätaidetapahtuma alkaa Tampereella lauantaina – Finlayson Art Area 2020 tuo luonnon 200-vuotiaalle tehdasalueelle, katso mitä tapahtuu!
 3. "Ulkonäössä on sekä Nuuskamuikkusta että Harpo Marxia" – Vuoden paras karikatyyrien kohde löytyi Tampereelta, katso riemukkaat kuvat!
 4. Koronakevään vaikeuksia hyvitetään – Tampereen kaupunki jakaa risteilylahjakortteja ikäihmisten omaishoitajille
 5. Kokeilu alkaa: Tampereella parannetaan pyöräilymahdollisuuksia, yksinsuuntaistakin kahteen suuntaan – Tunnetko jo nämä uudet liikennemerkit? Täältä niitä löytyy!
 6. Kolumni: Kotimaa on mansikkainen – "Kaikki tämä ilman jonotusta ja stressiä, turvallisesti."
 7. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 8. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 9. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 10. Vuokrat nousivat eniten isoissa kaupungeissa – poikkeusajasta huolimatta vuokra-asuntoja haettiin keväällä ennätysmäärä
 11. Kysely: Kosketuksia välttelee koronan takia enää alle puolet suomalaisista, myös luottamus asioinnin turvallisuuteen on noussut
 12. USU: Moni vuokranantaja vaati vuokralaiselta henkilötakaajan – Kuluttajaliitolla on erilainen suositus
 13. Iso kiinteistökauppa Kangasalla – Teppo Numminen sijoittaa kuntoutuskeskukseen järven rannalla
 14. Lidlin jakelukeskuksissa kierrätetään kaikki jäte – saivat auditoinnissa korkeimman kierrätysluokituksen
 15. Oma raha: Nelikymppinen Tiina Nykyri hankki muhkean säästön vertailemalla sähkön ja vakuutusten hintoja – "Vielä kun saisi sähkönsiirronkin kilpailutettua"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Iso kiinteistökauppa Kangasalla – Teppo Numminen sijoittaa kuntoutuskeskukseen järven rannalla
 2. Tamperelainen siipiravintoloitsija aikoo tuoda Mike Tysonin Suomeen
 3. Ratikka pääsi Hervannan yöhön – Testiaikatauluun heti muutos: syy lentoliikenteessä
 4. Hervantajärvelle kohoaa 54 asunnon kerrostalo – Erikoisuus ylimmän kerroksen korkeat asunnot, joihin mahtuu parvi
 5. "Ulkonäössä on sekä Nuuskamuikkusta että Harpo Marxia" – Vuoden paras karikatyyrien kohde löytyi Tampereelta, katso riemukkaat kuvat!
 6. Kokeilu alkaa: Tampereella parannetaan pyöräilymahdollisuuksia, yksinsuuntaistakin kahteen suuntaan – Tunnetko jo nämä uudet liikennemerkit? Täältä niitä löytyy!
 7. Aloite: Keskustan viikonloppupysäköinti ilmaiseksi – "Oikeammin kohdennettu elvytystoimenpide kuin infrainvestointien kiihdyttäminen"
 8. Porvoon ampujaveljesten Tampereen takaa-ajon vaiheet tarkentuivat – Bensavarkaus Ristinarkun Shellillä, viisi laukausta Rantatunnelissa, kahdeksan murhanyritystä...
 9. "Monet asiakkaat kertoivat käyvänsä nyt meidän tukemisen vuoksi" – Näin kävi Paras Tamperelainen Noutoruoka 2020 -äänestyksessä! Katso top 20
 10. Suomen suurin kesätaidetapahtuma alkaa Tampereella lauantaina – Finlayson Art Area 2020 tuo luonnon 200-vuotiaalle tehdasalueelle, katso mitä tapahtuu!
 11. Euroopan komissiolta synkkä arvio Pirkanmaan koronavaikutuksista – Onko syytä olla huolissaan, Business Tampereen toimitusjohtaja Harri Airaksinen?
 12. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 13. 568 halusi ratikkakuskiksi Tampereelle – Näin valinnat tehdään ja koulutus etenee
 14. USU: Moni vuokranantaja vaati vuokralaiselta henkilötakaajan – Kuluttajaliitolla on erilainen suositus
 15. Koronakevään vaikeuksia hyvitetään – Tampereen kaupunki jakaa risteilylahjakortteja ikäihmisten omaishoitajille

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.