”Jos vaalikoneita ei olisi, nousisi iso äläkkä” – Tutkimus: Vaalikoneiden merkitys on kasvussa

POLITIIKKA Vaalikoneiden täyttö ja tuloksista puhuminen on jo osa arkea. Vaalitutkija povaa, että niiden merkitys tulee entisestään kasvamaan.

Vaalikoneet kuuluvat jo monella tapaa ihmisten arkeen. Täyttäminen onnistuu vaikkapa työmatkalla läppärillä tai älypuhelimella ja kahvitunneille vaalikoneet luovat puheenaiheita, vahvistaa vaalitutkija Sami Borg. Petteri Mäkinen

Petteri Mäkinen

Vaalikoneet ovat jo vakiinnuttaneet paikkansa osana suomalaista vaaliprosessia.

Tulevaisuudessa niiden merkitys tulee vain kasvamaan.

Näin povaa Vaalikoneet 2020 -tutkimushanketta vetävä Tampereen yliopiston vaalitutkija Sami Borg Tutkimuksessa selvitetään muun muassa vaalikoneiden käyttöä ja niiden merkitystä valitsijoiden äänestyspäätökseen.

– Meillä tulee jo nyt sellaisia keski-ikäisiä äänestäjäryhmiä, jotka ovat koko äänestyshistoriansa käyttäneet vaalikonetta. Vaikea nähdä, ettei merkitys tulevaisuudessa tästä vielä kasvaisi.

Borg kaivaa perustelut 2000-luvun eduskuntavaaleista kerätystä tutkimusaineistosta.

Eduskuntavaaleissa 2003–2015 vaalikoneita seuraavien osuus on kasvanut tasaisesti koko ajan. Kun verrataan ikäryhmiä, vaalikoneiden vaikutus ehdokasvalintaan kasvaa portaittain, mitä nuorempi vastaajaryhmä on kyseessä.

Viime eduskuntavaaleissa vuonna 2015 peräti 54 prosenttia 18–24-vuotiaista vastaajista ilmoitti, että vaalikoneet vaikuttivat ehdokkaan valitsemiseen ratkaisevasti tai paljon. Osuus putoaa tasaisesti yli 64-vuotiaisiin, joista vain 9 prosenttia tunnusti saman.

Vaalitutkija löytää nuorten vaalikoneinnon taustalta kaksi syytä.

– Nuoret käyttävät muutenkin sujuvammin nettisovelluksia. Lisäksi heidän kiinnittymisensä puolueisiin on heikompi kuin vanhemmilla ikäryhmillä.

Borgin mukaan suhtautuminen vaalikoneisiin on muuttunut reilussa kymmenessä vuodessa merkittävästi.

Takavuosina äänestäjät kehtasivat julkisesti myöntää täyttäneensä vaalikoneen korkeintaan ”huvin vuoksi”. Sen vaikutusta äänestyspäätökseen ei arvattu avata luotetussakaan kaveriporukassa.

– Nykyisin vaalikone on jo hovikelpoinen ja luonnollinen osa suomalaista vaaliprosessia. Jos vaalikoneita ei olisikaan enää käytössä, nousisi melkoinen äläkkä, spekuloi Borg.

Borgin mukaan vaalikoneilla on sen täyttäjille erilaisia merkityksiä. Osa hakee vahvistusta ehdokasvalinnalle, osa taas haluaa sulkea soveltumattomia pois. Infontainment-käyttäjät etsivät vaalikoneista tietoa ja lukevat esimerkiksi kiinnostavien ehdokkaiden perusteluja omille valinnoilleen.

– Vaalikoneita käyttävät siis sekä politiikkaa huonosti tuntevat ihmiset, jotka eivät halua käyttää paljoa aikaa äänestyspäätöksen tekemiseen että politiikan suurkuluttajat.

Vaalikoneesta saatujen tulosten vertailu nostaa vaaliteemat arkipuheeseen kahvitunneilla ja tuopin ääressä. Tämä on Borgin mukaan demokratian kannalta tärkeä asia.

– Vaalikoneen välillinen vaikutus yhteiskunnallisten asioiden kiinnostavuuteen on suurempi kuin pelkän äänestystapahtuman markkinointi. Se nostaa poliittisia kysymyksiä puheenaiheiksi.

Tutkimushanke jatkuu tietojen keruulla kevään eduskuntavaaleista.

Tamperelaisen vaalikone avataan lukijoille 1. maaliskuuta

Tamperelaisen Pirkanmaan vaalipiirin ehdokkaat kattava vaalikone avataan äänestäjille 1. maaliskuuta.

Eduskuntavaalikoneessa on yhteensä 25 kysymystä.

Ehdokkaat pääsevät vastaamaan koneeseen 1.2. alkaen.

Puolueiden vaaliyhteyshenkilöt voivat kysyä lisätietoja vaalikoneesta osoitteesta vaalit@media.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.