Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jos Nokian moottoritie olisi katu, lähitienoota voisi täydennysrakentaa

SUUNNITELMA Saisiko Tampere lisää rakennusmaata, jos Nokian moottoritie muutettaisiin kaduksi? Kaupunki teettää asiasta selvityksen.

Entä jos Nokian moottoritie onkin tulevaisuudessa katumainen, eikä enää kaksikaistainen moottoritie?

Tampereen kaupunki selvittää parhaillaan, millaisia maankäytön mahdollisuuksia Nokian moottoritien ympäristö tarjoaisi, jos moottoritien standardia laskettaisiin esimerkiksi alentamalla nopeusrajoitusta tai muuttamalla moottoritie kaduksi.

Työ on tilattu Sitowise Oy:ltä reilulla 30 000 eurolla. Työ valmistuu helmikuun puolivälissä.

Tampereen kaupungin yleiskaavapäällikkö Pia Hastio kertoo, että moottoritien varrelta voisi vapautua uusia alueita, jos Nokian moottoritie olisi toisentyyppinen.

Esimerkiksi Tesoman suuntaan nouseva eritasoramppi vie paljon tilaa. Liikennevalot saattaisivat tehdä tilaa rakentamiselle.

– Tällaiset suunnitelmat ovat kuitenkin vielä kaukana tulevaisuudessa.

Hastio muistuttaa, ettei maankäyttöpotentiaalin tarkastelu tarkoita sitä, että Nokian moottoritie muutettaisiin toisenlaiseksi tieksi.

– Tarkoituksena on lähinnä selvittää maankäytön mahdollisuuksia, jos sellainen muutos joskus tapahtuu.

Hastion mukaan Nokian moottoritiellä on tällä hetkellä ylikapasiteettia ja liikennettä on moottoritieksi vähän.

Väylävirastolla on parhaillaan meneillään hanke, jossa tarkastellaan Tampereen kehätien sisäisten maanteiden roolia. Yksi tarkasteltavista kohteista on Nokian moottoritie.

Väyläviraston liikennejärjestelmäasiantuntija Erika Helin kertoo, että kyse on pitkän aikavälin tarkastelusta, joka ulottuu vuoteen 2040.

– Tarkoituksena on kerätä erilaisia tietoja ja kartoittaa tilannetta seudulla käytävän keskustelun pohjaksi. Mitään päätöksiä ei siis olla tekemässä, Helin korostaa.

Selvitystyö valmistuu tänä keväänä.

Selvitystyössä on mukana myös muita kohteita. Nokian moottoritien lisäksi tarkastelussa ovat Teiskontie, Helsingin moottoritien pää ja valtatie 65.