Suomirata-hanke etenee – Helsinki, Tampere ja Vantaa valmistautuvat osallistumaan hankeyhtiöön

Suomirata mahdollistaa aikanaan suoran, nopean yhteyden Helsingin keskustan ja Helsinki-Vantaan lentoaseman välille

Helsingin, Tampereen ja Vantaan kaupungit aloittavat valmistelut pääradan kehittämiseen tähtäävään Suomirata-hankeyhtiöön osallistumiseen.

Talouspoliittinen ministerivaliokunta teki tänään päätöksen uuden valtion omistaman osakeyhtiön perustamisesta ratahankeyhtiöille. Hankeyhtiöistä Suomirata-yhtiö on käynnistymisvalmiudessa ja nopeimmin eteenpäin vietävissä.

– Suomirata on tärkein ja kiireellisin koko Suomen rataverkoston kehittämishanke. Ilman innovatiivisia uusia rahoitusmalleja, kansallisesti tärkeät merkittävät infrahankkeet viivästyisivät vuosikymmeniä budjettivarojen puutteessa. Raideliikenteen merkitys kestävänä liikkumismuotona korostuu, mutta päärata on jo nykyisellään pahasti ruuhkautunut. Päärata palvelee suurta osaa suomalaisista ja on koko Suomen etu, että Suomirata-hanketta edistetään ripeästi, Helsingin pormestari Jan Vapaavuori sanoo.

– Meillä on mahdollisuus yhdellä investoinnilla Suomirataan kehittää merkittävää osaa koko Suomesta, synnyttää uusia työpaikkoja ja verotuloja koko Suomeen sekä edistää ilmastotavoitteitamme. Kunnianhimoiset tavoitteet vaativat kunnianhimoisia ratkaisuja, sanoo Tampereen pormestari Lauri Lyly

− Kansallisen kilpailukyvyn kannalta kiireellisimpänä osana Suomirata-hanketta on henkilöliikenteessä vilkkaimmin liikennöidyn Helsinki−lentoasema−Tampere-rataosuuden kehittäminen. Ensimmäinen askel on saada suunnittelutyö käyntiin tämän hyvin tiedostetun pullonkaulan avaamiseksi, Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen sanoo.

Suomiradan tarkoituksena on mahdollistaa aikanaan suora ja nopea yhteys Helsingin keskustan ja Helsinki-Vantaan lentoaseman välille, suoran kaukojunayhteyden pääradalta lentoasemalle ja noin tunnin junayhteys Tampereen ja Helsingin välille.

Suomiradan visiossa Suomi kytkeytyy kiinteäksi osaksi eurooppalaista raideverkkoa ja globaalia lentoasemaverkkoa, jolla olisi merkittävä vaikutus kansalliseen kilpailukykyyn. Suomen päärata tullaan liittämään viralliseksi osaksi eurooppalaista liikenteen ydinverkkoa, eli TEN-T ydinverkkoa. Tämä mahdollistaa EU-tuen saamisen Suomirataan aikanaan tehtäville investoinneille.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut