Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Taksiuudistus lisäsi taksien määrää 2000:lla -–  eniten lisäystä Uudellamaalla, Lapissa ja Varsinais-Suomessa

Taksiliikenteessä käytettävien ajoneuvojen määrä on kasvanut neljänneksellä heinäkuun alussa voimaan tulleen taksiuudistuksen jälkeen.

Taksikäytössä nyt noin 2 000 henkilöautoa enemmän kuin ennen uudistusta, ilmenee Liikenne ja viestintävirasto Traficomin tilastoista.

Myös uusia kuljettajia tullut alalle pari tuhatta.

Uusia taksinkuljettajan ajolupia myönnettiin viime vuonna noin 3 000, joista lähes 2 000 lakiuudistuksen jälkeen.

– Suurin osa takseista on henkilöautoja, joiden määrä on noussut noin 2 000 vuodentakaiseen verrattuna. Nousua tilastoihin tulee myös noin 600 kuorma- tai pakettiautosta, joiden käytöstä taksiliikenteeseen ei kuitenkaan ole varmuutta, toteaa Traficomin tieliikennejohtaja Marko Sillanpää.

Liikennepalvelulain uudistuksen myötä taksit eivät ole enää tiettyyn asemapaikkaan sidottuja.

Traficomin kysely taksialalle viime syksynä osoitti, että noin viidennes taksiyrittäjistä ja kuljettajista on laajentanut toimialuettaan.

Sillanpään mukaan se näkyy etenkin maaseudun ja suurten kaupunkien raja-alueilla.

Taksiliikenteessä käytettyjen autojen määrä kasvanut kaikissa maakunnissa, eniten Uudellamaalla, Lapissa ja Varsinais-Suomessa.

Mersut ovat edelleen suosituimpia taksin automalleja, Mercedes Benzin E- sarja ja Sprinter. Kolmas oli Volkswagen Caddy ja neljäs Ford Transit.

Muutosta edelliseen TOP 20 -listaukseen verrattuna on etenkin Toyota Auriksen ja Priuksen suosion kasvussa.

Taksiuudistuksen jälkeen uusia taksiliikennelupia on myönnetty yli 3 200. Uusia taksiliikennelupia haetaan yhä pari-kolmesataa kuussa, kertoo Traficomin johtava asiantuntija Pasi Hautalahti

Kaikkiaan taksiliikennelupia on voimassa yli 12 000, yhteensä noin 10 000 yrityksellä.

Ennen uudistusta lupia oli noin 9 500 ja yhteensä noin 7 000 yrityksellä.

– Taksiuudistuksen jälkeen yrityksellä tarvitsee olla vain yksi lupa, joka kattaa kaikki yrityksen autot. Tilastojen perusteella vaikuttaisi siltä, että osalla yrityksistä näyttäisi olevan vanhoja, ylimääräisiä lupia vielä voimassa, Hautalahti arvioi.

Traficom tulee olemaan yrittäjiin yhteydessä tästä vielä erikseen. Luvanhaltija voi myös itse pyytää ylimääräisten lupien perumista.