Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni: Tuleeko valtuustossa keskustella?

Istuin keskiviikkona Lempäälän kunnanvaltuuston kokouksessa, jossa käsiteltiin palvelurakentamista. Kokouksessa kunnanhallituksen puheenjohtaja piti pöyristyttävänä sitä, että eräs valtuutettu teki kohdassa muutosesityksen.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja oli toki oikeassa siinä, että esitys olisi pitänyt tuoda yleisen käytännön mukaan ryhmien välisiin neuvotteluihin ja valtuutettujen tietoon jo ennen kokousta. Yleinen käytäntö ei kuitenkaan poista valtuutetun oikeutta tehdä muutosesityksiä valtuustossa.

Tilanne nosti mielestäni esiin kunnanvaltuuston todellisen luonteen – ainakin Lempäälässä. Olen viimeiset kaksi vuotta toiminut nuorisovaltuuston edustajana läsnä- ja puheoikeudella Lempäälän kunnanvaltuustossa. Tuona aikana on kunnanvaltuustossa äänestetty vain muutamasta esityksestä. Kokoukset kyllä kestävät pitkään, mutta suurin osa puheenvuoroista on kiitospuheenvuoroja tai suunnattu vain keskustelunherättäjäksi. Aitoa keskustelua salissa harvemmin käydään.

Uuden esityksen tuominen kunnanvaltuuston ei pitäisi olla ongelma, vaikkei aiheesta olisi sovittu etukäteen. Jokaisen kunnanvaltuutetun pitäisi itse kyetä tekemään päätöksiä ja edustamaan omaa mielipidettään. Näin asia ei kuitenkaan aina vaikuta olevan ja keskiviikkonakin kutsuttiin koolle neuvottelutauko.

Kunnanvaltuuston merkitys on jäänyt pieneksi, kun kaikki sovitaan etukäteen. Kuntalaisia ei politiikka kiinnosta, mistä kertoo esimerkiksi kunnallisvaalien matala äänestysprosentti ja kunnanvaltuuston lehtereiden tyhjyys. Tilannetta ei ainakaan paranna se, että päätöksistä ei julkisesti haluta edes keskustella, vaan niistä päätetään suljettujen ovien takana joko neuvotteluissa, kunnanhallituksessa tai lautakunnissa.

Samalla rehellisesti sanoen tuntuu siltä, että jopa osa valtuutetuista jää päätöksenteon ulkopuolelle. En itse usko, että kaikilla valtuutetuilla on samanlainen mahdollisuus vaikuttaa ryhmien puheenjohtajien käymiin neuvotteluihin.

Hyvään hallintoon kuuluu avoimuus, joka jää pahasti väliin, jos kunnanvaltuustossa ei edes kunnolla argumentoida. Päätöksistä sopiminen ehkä helpottaa päätöksentekoa, mutta se ei poista julkisen väittelyn merkitystä.

Lempäälän nuorisovaltuuston puheenjohtaja, yrittäjä